недеља, 28. фебруар 2010.

Nije bilo rukovanja!


Nekadašnji saigrači, sada veliki neprijatelji, Džon Teri i Vejn Bridž nisu pružili ruku jedan drugom pre početka meča Čelsi - Mančester siti.

Kompletna fudbalska javnost u Engleskoj (i ne samo na Ostrvu) čekala je subotu, 13.45 časova, ne bi li saznala da li će se nekada veliki prijatelji i saigrači iz Čelsija Vejn Bridž i Džon Teri rukovati posle seks afere kapitena Čelsija.

Najpre je na teren istrčao Teri (sa novom frizurom, gotovo da je "zemunka"), pozdravljen aplauzima navijača Čelsija. Nedugo zatim evo i nasmejanog Vejna Bridža, koji je otrčao najpre da otpozdravi navijače Mančester sitija.

Potom su se ekipe poređale (uobičajena scena uoči svake utakmice), da bi tenzija dostigla vrhunac...Teri je pružio ruku Vejnu Bridžu, on mu je uzvratio pogledom pravo u oči i nastavio. Kakva drama!

Reporter BBC-a sa Stamford bridža malo se i našalio sa celom tom pompom u vezi sa prvim susretom fudbalera Mančester sitija Vejna Bridža i Terija posle ljubavne afere u kojoj je kapiten Čelsija "skinuo" svom prijatelju dugogodišnju partnerku Vanesu Peronsel sa kojom ima dete.

"Upravo mi je rečeno da će se posle RUKOVANJA (ili nerukovanja) ipak odigrati utakmica i to je baš lepa vest", duhovito je prokomentarisao engleski novinar u najavi utakmice.

Potom je podsetio na neka međusobna istorijska "kuliranja" državnika, pa se tako svojevremeno nisu rukovali nekadašnji britanski premijer Toni Bler i libijski vođa Gadafi, potom Izraelac Jicak Rabin i Palestinac Jaser Arafat, Sadam Husein i Donald Ramsfeld...

A bilo je i duhovitih komentara gledalaca, odnosno internet posetilaca sajta BBC-a. Tako je jedan napisao: "Prvi put moja žena hoće da gleda utakmicu! Pitam se koliko će ostati uz televizor kad se ova dvojica rukuju ili to ne učine...".
Susret Bridža i Terija bacio je u zasenak sve ostale fudbalske događaje. Gotovo da ne postoji engleski medij koji ovom "istorijskom" susretu nije dao mesto na udarnim mestima. Prema saznanima "Dejli mejla", nisu samo fudbaleri Sitija dali podršku svom saigraču, već su to učinile i njegove kolege iz Čelsija.
Navodno je grupa fudbalera Čelsija stala na stranu Bridža, a ne na stranu svog kapitena. To i ne čudi, jer je Bridž, dok je igrao za Čelsi, bio jedan od omiljenih fudbalera.

U nebranom grožđu je i selektor fudbalske reprezentacije Engleske Fabio Kapelo. Bridž je odlučio da ne igra za reprezentaciju Engleske dok je u njoj Džon Teri, a mučeni Italijan Kapelo sada na konferencijama za novinare više odgovara na pitanja u vezi sa seks-skandalom nego o timu i taktici.

Engleska će uskoro odigrati prijateljski meč protiv prvaka Afrike Egipta, a Kapelo je izjavio da će najpre okupiti saigrače i održati im prigodan govor: "Rećiću im da moraju da poštuju ljude koji rade sa mnom, ali i ostale igrače. Lakše mi je da pričam o fudbalu nego o nečijem privatnom životu. Već znam kako će izgledati konferencija za novinare uoči meča protiv Egipta...".

Rezultati i parovi 26. kola Calcio


Katanija - Bari 4:0 (2:0)
/Rikijuti 4, Ljama 40, Morimoto 81, Martinez 90/

Lacio - Fiorentina 1:1 (1:0)
/Sivilja 7 - Keirison 90+2/

U nedelju (15.00):

Milan - Atalanta
Đenova - Bolonja
Kjevo - Kaljari
Udineze - Inter
Napoli - Roma
Parma - Sampdorija
Livorno - Sijena
Juventus - Palermo (20.45)

TABELA: Inter 55, Milan 51, Roma 50, Juventus 41, Napoli 40, Palermo 40, Sampdorija 40, Kaljari 38, Đenova 38, Fiorentina (+1) 35, Kjevo 32, Bari (+1) 32, Parma 30, Bolonja 28, Katanija (+1) 27, Udineze 27, Lacio (+1) 26, Livorno 23, Atalanta 21, Sijena 17.

Ljajić starter, 1:1



Sa Ademom Ljajićem prvi put u startnoj postavi, Fiorentina je do drugog minuta nadoknade vremena na sablasno praznom rimskom Olimpiku gubila od Lacija sa 1:0, ali je novajlija Kejrison doneo bod "Violi" - 1:1.

Fiorentina je u prestonicu došla sa četiri poraza u poslednjih pet mečeva u Seriji A, ali je peti izbegla malo pre poslednjeg sudijskog zvižduka. Kejrison, koji je u poluvremenu zamenio Ljajića, spretno je reagovao na centaršut Masima Gobija sa levog krila, gde ga je sjajnim pasom poslao Stevan Jovetić.

Rimljani, za koje je svih 90 minuta igrao levi bek Srbije Aleksandar Kolarov, vodili su od 7. minuta golom Sebastijana Sivilje, ali su na kraju doživeli da ih na tabeli pretekne Katanija.

Lacio nije imao ko da bodri, jer su navijači u najvećoj meri bojkotovali dolazak na Olimpiko i na taj način izrazili protest zbog loših rezultata i još lošijih odnosa u klubu.

Katanija našeg trenera Siniše Mihajlovića "pregazila" je Bari na "Masiminu" sa 4:0 i pobegla na četiri boda od opasne zone. Podsetimo, kada je Miha preuzeo "slonove" u decembru, oni su bili ubedljivo poslednji!

Goste je na početku načeo Adrijan Rikijuti, da bi prednost u finišu poluvremena udvostručio Jezekilj Kristijan Ljama sjajnim golom.

Bari je zapretio u nastavku, čak je u 63. minutu Bareto promašio jedanaesterac, što su u završnici iskoristili Takajuki Morimoto i Horhe Martinez da "overe" najubedljiviju pobedu Sicilijanaca ove sezone.

Mihajlovićev tim je u poslednjih pet susreta upisao samo jedan poraz i to od Rome (1:0) u prošlom kolu, uz dva remija i dve pobede.

субота, 27. фебруар 2010.

REZULTATI 16. KOLA:


Vojvodina - Hajduk Kula 3:2 (2:2)
/Mrđa 8', Tumbasević 37', 90' - Marjanović 7', 9'/

Javor - Čukarički 2:2 (2:1)
/Gogić 8', Cvetković 23' - Vukajlović 9', Stojmirović 52'/

Borac - Partizan 0:3 (0:2)
/Kleo 5', Fejsa 40', Davidov 48'/

Mladi radnik - BSK Borča 2:0 (1:0)
/Luka 1', Nedeljković 90'/

Smederevo - Rad 2:1 (0:1)
/Ognjanović 48', Ranković 67' - Kaluđerović 6'/

Metalac - Napredak 1:0 (0:0)
/Marko Krasić penal 63'/

Crvena zvezda - Jagodina 1:0 (1:0)
/Ignjatijević 41'/

U nedelju:

OFK Beograd - Spartak Subotica (13.00)

TABELA: Crvena zvezda 43, Partizan 40, Vojvodina 27, OFK Beograd /-1/ 24, Spartak /-1/ 23, Smederevo 22, Jagodina 21, Javor 20, Borac 19, Metalac 18, Hajduk 17, Napredak 16, Rad 15, Čukarički 9.

Partizan ubedljiv u Čačku protiv Borca (3:0)


Partizan je protutnjao kroz Čačak. Antuelni šampion Srbije bio je ubedljiv na startu prolećnog dela sezone Jelen Superlige i nastavio poteru za jesenjim šampionom, Crvenom zvezdom:

Borac - Partizan 0:3 (0:2)

Već na poluvremenu je bilo jasno da će bodovi otići za Beograd pošto su golovima Klea i Ljubomira Fejse u 5. i 40. minutu gosti poveli 2:0. Tek što su se igrači vratili iz svlačionica, novajlija Aleksandar Davidov postigao je prvi gol u crno-belom dresu i postavio konačan rezultat.

Partizan je do vođstva došao posle centaršuta Marka Lomića sa leve strane, Kleo je skočio i glavom pogodio mrežu.

To je upravno ono što je trener crno-belih Goran Stevanović hteo - da se Brazilac više "koristi" na taj način i više upošljava centaršutevima sa krila.

U finišu prvog poluvremena Fejsa je udvostručio prednost gostiju. On je osvojio loptu na sredini terena, odigrao dupli pas sa Kleom i sa ivice šesnaesterca precizno šutirao.

Da se pojačanje iz kulskog Hajduka, Aleksandar Davidov, obraduje već na debiju omogućili su mu Nemanja Tomić centaršutom i Kleo, propuštanjem lopte.

Stevanović je najavljivao tokom priprema da će Partizan na gostovanjima igrati sa jednim napadačem, ali je u danima uoči nastavka šampionata uigravao tim sa dvojicom. Tako su se u Čačku od prvog minuta na terenu našli i Kleo i Lamin Dijara.

Takođe, "Plavi" je iznenadio i odlukom da se među "najboljih 11" nađe samo jedan zadnji vezni (Ljubomir Fejsa), zbog čega je reprezentativac Radosav Petrović ostao na klupi (ušao u drugom poluvremenu).

Šansu na poziciji desnog beka je dobio Srđa Knežević, kome je smanjena kazna, a ne novajlija iz Sevojna Radenko Kamberović, koji je na pripremnim utakmicama najčešće bio u prvom timu.

Kako se i očekivalo, Moreira je bio među rezervama, do 55. minuta.

Inače, Saša Ilić, koga je zamenio Moreira, ponovo je debitovao za matični klub posle povratka iz inostranstva. Zanimljivo je da je iskusni vezista i "prvi debi" u seniorskoj konkurenciji za Partizan imao u Čačku protiv Borca. Tada su crno-beli bili još ubedljiviji - 10:0. Bilo je to na jesen 1996.

Partizan je nastupio u sastavu: M. Božović, Knežević, Jovanović, Krstajić, Lomić - Fejsa - Tomić (od 64. Petrović), Davidov, Ilić (od 55. Moreira), Kleo, Dijara.

Nisam u svađi sa Dišljom!


Vladimir Stojković, prvi golman reprezentacije Srbije, tvrdi da je u odličnim odnosima sa Vladimirom Dišljenkovićem, iako postoje veoma jasne indicije da je ovaj napustio nacionalni tim upravo zbog njega! Dišljenković je odlučio da više ne nastupa za „orlove" jer ne želi da bude rezerva Stojkoviću. Ipak, golman Vigana kaže da ne zna ništa o povlačenju svog kolege, a još manje o razlozima zbog kojih je to uradio.

On je naglasio da mu je neprijatno da komentariše mogućnost Dišljenkovićevog povlačenja iz nacionalnog tima, jer je reč o čoveku koga poznaje godinama i za koga smatra da je vrhunski golman i odličan čovek.

- Ne znam zašto bih ja trebalo da komentarišem vest o mogućem Dišljinom povlačenju. Stvarno mi je neprijatno, pogotovo što je kapiten Stanković rekao da nigde nije video njegovu izjavu. Istina je sledeća: tokom našeg zajedničkog boravka u nacionalnom timu Dišljenković mi nikada nije rekao da razmišlja o tome da se povuče iz reprezentacije. Znamo se godinama, odlični smo prijatelji, i vrlo mi je neprijatno da pričam o tome. Smatram da je Dišljenković odličan golman, još bolji čovek, kome želim sve najbolje - rekao je Vladimir Stojković.

Član šampionske generacije Crvene zvezde ističe da se poslednjih dana nije čuo sa Dišljenkovićem, i da zbog toga ne može da mnogo priča o temi koja trenutno zaokuplja kompletnu srpsku javnost.

- Nismo se čuli... Verujem da me razumete zašto se onda ne osećam kao neko ko bi trebalo bilo šta da komentariše. Samo znam da ću uvek o Dišljenkoviću govoriti biranim rečima. Kao što sam već rekao, znamo se godinama. Prijatelji smo i kolege. To je sve - kaže on.

Iskusni čuvar mreže kaže da mu smetaju komentari u kojima se dovodi njegov kvalitet u pitanje. On kaže da navijači i novinari treba da pruže bezrezervnu podršku timu Radomira Antića, kako bi „orlovi" u Južnu Afriku otputovali u sjajnom raspoloženju i napravili dobar rezultat.

- Čitam vesti na internetu i vidim da se zahuktava atmosfera uoči Svetskog prvenstva. Priznajem da mi pomalo smetaju komentari o mom kvalitetu i statusu u klubu, bez obzira na to što se trudim da ne obraćam pažnju na takve stvari. Ne kažem da ima ljudi koji nam žele zlo, ali ne treba stalno insistirati na nekim pričama koje mogu da poljujaju samopouzdanje igrača. Valjda je svima u interesu da u Južnu Afriku odemo u dobrom raspoloženju, da tamo napravimo dobar rezultat i obradujemo srpsku javnost - rekao je on.

Golman „orlova" je ubeđen da će u najskorije vreme zadobiti poverenje menadžera Vigana Martineza, koji trenutno šansu pruža Kirklandu.

- Pričao sam sa šefom i vrlo dobro znam šta misli o meni. Takođe, trener golmana Vigana je Španac, koji me je pratio dok sam bio član Hetafea. Bilo bi zaista neozbiljno da mi je neko obećao mesto prvog golmana, posle silnih problema u Viganu. Takođe, treba da se zna da je Kirkland dugo u klubu, da ima značajan minuli staž. Ostaje mi da se borim, kvalitetno radim i iskoristim šansu. Ubeđen sam da će mi menadžer ukazati šansu - rekao je Stojković.

петак, 26. фебруар 2010.

Antić objavio spisak za Alžir


Selektor Srbije Radomir Antić objavio je spisak igrača koji će 3. marta u Alžiru igrati protiv domaće selekcije prijateljski meč.

Prema najavama na spisku se nalazi napadač Crvene zvezde Dejan Lekić, a posle duge pauze tu je Boško Janković. Fudbaler Đenove se oporavio posle teške povrede kolena i pružio je veoma dobru partiju prošlo kolo.

Razlika u odnosu na prošle sastave je i to što na spisku nema golmana Dišljenkovića, koji se povukao iz reprezentacije. Zamena Vladimiru Stojkoviću biće Željko Brkić iz Vojvodine.

Reprezentacija Srbije se okuplja u ponedeljak u sportskom centru Kovilovo, a na put će krenuti dan kasnije. Utakmica sa Alžirom igra se na stadionu "5.juli" u 19 i 15 časova.

Golmani: Vladimir Stojković (Vigan), Željko Brkić (Vojvodina).

Odbrana: Branislav Ivanović (Čelzi), Antonio Rukavina (Minhen 1860), Nemanja Vidić (Mančester junajted), Neven Subotić (Borusija Dortmund), Aleksandar Luković (Udineze), Aleksandar Kolarov (Lacio), Ivica Dragutinović (Sevilja).

Vezni red: Dejan Stanković (Inter), Nenad Milijaš (Vulverhempton), Gojko Kačar (Herta), Zdravko Kuzmanović (Štutgart), Radosav Petrović (Partizan), Boško Janković (Djenova), Miloš Krasić (CSKA Moskva), Zoran Tošić (Keln), Miloš Ninković (Dinamo Kijev), Milan Jovanović (Standard Lijež).

Napadači: Nikola Žigić (Valensija), Danko Lazović (PSV Ajndhoven), Marko Pantelić (Ajaks) i Dejan Lekić (Crvena zvezda).

Četvrto kolo Top 16 faze Evrolige:















Grupa E

Partizan - Marusi 79:76

Panatinaikos - Barsa 67:70

Tabela: Barsa 3-1, Partizan 3-1, Marusi 2-2, Panatinaikos 0-4

Grupa F

Efes Pilsen - Makabi 63:56

Real Madrid - Montepaski 77:69

Tabela: Real Madrid 2-2, Makabi 2-2, Efes Pilsen 2-2, Montepaski 2-2

Grupa G

Prokom - CSKA 88:81

Žalgiris - Unikaha 89:84

Tabela: CSKA 3-1, Prokom 3-1, Unikaha 1-3, Žalgiris 1-3

Grupa H

Cibona - Olimpijakos 94:97

Himki - Kaha Laboral 83:94

Tabela: Olimpijakos 4-0, Kaha Laboral 2-2, Himki 2-2, Cibona 0-4

Barsa izbacila PAO


Košarkaši Barselone savladali su Panatinaikos sa 70:67, nakon velikog preokreta u poslednjoj četvrtini i tako aktuelnog prvaka izbacili iz borbe za trofej jer su atinski zeleno-beli doživeli i četvrti poraz u nizu u Top 16 fazi Evrolige. Najbolji pojedinac u domaćim redovima bio je Nikola Peković koji je postigao 20 poena, od toga 18 u prvom delu igre, a Katalonci su u drugom poluvremenu potpuno neutralisali bivšeg igrača Partizana i nakon "-11" pred poslednju deonice smogli snage za preokret i trijumf koji je obradovao i beogradske crno-bele.

PAO je sjajnom igrom u prvoj četvrtini vodio protiv Barselone u jednom trenutku i sa 14 razlike (19:5), ali su Katalonci smirenom igrom do kraja četvrtine došli na minus četiri (20:16), koji su se i zadržali do kraja poluvremena. Početak drugog dela igre bio je sličan početku meča pošto je PAO napravio seriju od 7:0 koja ih je dovela do 53:42 u 27. minutu.

Ipak, Barselona je smogla snage da se potpuno vrati u meč i sredinom poslednje deonice napravi seriju od 10:0 za 61:60. PAO je postigao tri poena, ali su Katalonci zadali konačan udarac i novom serijom, od 8:0, stigli do 68:64 pre nego što je Dijamantidis pogodio trojku. Navaro je bio smiren sa linije slobodnih bacanja, a šut za produžetak je promašio Dru Nikolas.

Ovim porazom ekipa Željka Obradovića je i definitivno ispala iz borbe za plasman u četvrtfinale Evrolige, a da je Partizan savladao Marusi sa osam ili više poena razlike crno-beli bi već večeras slavili prolazak u narednu rundu nadmetanja.

U grupi F Real je savladao Montepaski sa 77:69, a u pobedi "kraljevskog" kluba srpski košarkaši nisu pružili značajnije partije. Jarić je postigao šest poena za 15 minuta provedenih na parketu, dok je Novica Veličković za sedam minuta zabeležio samo dva poena. Sva četiri tima u ovoj grupi imaju skor 2-2 i pravo ludilo se očekuje u poslednja dva kola druge faze.

U prvim današnjim mečevima u grupi H Kaha Laboral je savladala Kimki u gostima sa 94:83. Španski tim se ovom pobedom izjednačio na drugom mestu sa ruskom ekipom.

U grupi G Žalgiris je savladao Unikahu sa 89:84 i ostvario prvu pobedu u drugoj fazi. Litvanci su time učinili veliku uslugu poljskom Prokomu koji dele prvo mesto sa CSKA.

U jučerašnjim mečevima trijumfe su ostvarili Olimpijakos, Efes Pilsen i Prokom.

Muke za Kapela: Žene fudbalera dolaze!


Dok se cela odbrambena linija engleske reprezentacije razvlači po žutoj štampi u vezi sa raznoraznim ljubavnim i bračnim aferama, selektor Fabio Kapelo suočava se sa najnovijim problemom s obzirom na to da su supruge i devojke engleskih fudbalera rezervisale hotel koji se nalazi na tek 20 kilometara od njihove baze.

Akcija na koju su se opredelile gospođe i gospođice utoliko teže pada italijanskom stručnjaku koji je odlučan u nameri da maksimalno ograniči seksualne odnose tokom boravka u Južnoj Africi.
"Ne želim novi Baden Baden i neće biti kao u Nemačkoj 2006. godine. Momci će moći da se vide sa devojkama i porodicom jednom nedeljno", rekao je Kapelo aludirajući na činjenicu da su tokom prošlog SP pod vođstvom Svena Gorana Eriksona fudbaleri radili šta god hoće.
I pored zahteva Don Fabia, lepšim polovinama dolazak nije zabranjen, ali blizina ekipi i medijska pažnja svakako nisu nešto što će trebati ekipi.

Zvaničnici hotela luksuznog hotela "Lost city" u San sitiju saopštili su da ima rezervacija, ali da ne mogu da otkriju ko će sve dobiti ključeve.
"Logično je da je blizina našeg hotela engleskom kampu magnet za brojne posetioce sa Ostrva i supruge i devoje fudbalera neće biti jedini gosti. U ovom momentu ne možemo da potvrdimo ko će sve doći, ali očekujemo da će neke vrlo poznate dame boraviti kod nas. Luksuz i bezbednost koju pružamo odgovara njihovim zahtevima".

Hotel otvoren 1992. godine, svojevremeno je krevete iznajmljivao zvezdama poput Eltona Džona, Majkla Džekosna, Tajgera Vudsa i Opre Vinfri, a cena je - blizu četiri hiljade funti za noć.

Pretpostavljalo se da će lepše polovine biti smeštene na Mauricijusu koji se nalazi na četiri sata leta od Južne Afrike i gde su temperature nešto više.
Kako to neće biti slučaj, Kapelu ostaje da se nada da bi vremenski uslovi koji u San sitiju donose temperature oko nule tokom noći mogli da odvrate pojedine dame da putuju u Afriku.

четвртак, 25. фебруар 2010.

Evroliga, top 16, 4. kolo


Evroliga, top 16, 4. kolo

Grupa E
Četvrtak
Partizan - Marusi 20.45 RTS
Panatinaikos - Barselona 21.00
Tabela: Barselona 2-1, Marusi 2-1, Partizan 2-1, Panatinaikos 0-3.
Parovi 5. kola (3-4. mart): Partizan - Panatinaikos, Marusi - Barselona.
Grupa F
Sinoć
Efes Pilsen - Makabi
Četvrtak
Real Madrid - Montepaski 20.45
Tabela: Makabi 2-1, Montepaski 2-1, Efes 1-2, Real Madrid 1-2.
Parovi 5. kola (3-4. mart): Efes - Real, Makabi - Montepaski.
Grupa G
Sinoć
Prokom - CSKA
Četvrtak
Žalgiris - Unikaha 18.45
Tabela: CSKA 3-0, Prokom 2-1, Unikaha 1-2, Žalgiris 0-3.
Parovi 5. kola (3-4. mart): Žalgiris - Prokom, Unikaha - CSKA.
Grupa H
Sinoć
Cibona - Olimpijakos
Četvrtak
Himki - Kaha Laboral 18.00
Tabela: Olimpijakos 3-0, Himki 2-1, Kaha Laboral 1-2, Cibona 0-3.
Parovi 5. kola (3-4. mart): Cibona - Himki, Olimpijakos - Kaha Laboral.

понедељак, 22. фебруар 2010.

Roma na samo nekoliko koraka od Intera ; Lacio izgubio ; Juventus se zahuktava....


Dijego, igrač Juventusa na samom početku utakmice uspeo je da savlada Vivijana. Nisu se domaći predavali, igrali su potpuno ravnopravno u prvom poluvremenu, a Adailton je pogodio prečku.
Bolonja je ipak uspela da postigne počasni gol na početku drugog poluvremena!

Roma je već u 18. minutu načela Kataniju, strelac je bio Mirko Vučinić. Ispostavilo se da je to dovoljno za pobedu, sada je "vučica" samo pet koraka od lidera Intera.

Lacio se loše proveo na Siciliji. Palermo je postigao tri laka gola, a Kolarov je samo ublažio poraz Rimljana. Naš reprezentativac je ponovo pokazao da njegovoj levici nema ravne u Italiji, ali to je slaba uteha.

U toskanskom derbiju, Livorno je vodio protiv Fiorentine, da bi Vargas izjednačio rezultat, a Alberto Đilardino doneo „ljubičastima“ prvi trijumf u šest mečeva. Ljajić je igrao čitavo drugo poluvreme. Imao je jednu dobru šansu da u finišu postigne prvenac u Italiji, ali je Rubinjo dobro intervenisao.

Meč je rešen kada su gosti ostali bez isključenog „Tajsona“ Rivasa, koji je i postigao gol za Livorno.

Rezultati:

Đenova - Udineze 3:0
Inter - Samp 0:0

Nedelja:

Bolonja - Juventus 1:2
Palermo – Lacio 3:1
Atalanta – Kjevo 0:1
Sijena – Napoli 0:0
Kaljari – Parma 2:0
Fiorentina – Livorno 2:1
Roma – Katanija 1:0
Bari - Milan 2:0





Đurić: Nama je potrebno kvalitetno takmičenje, to bi jedino mogli da ostvarimo putem regionalne lige !


Dragan Đurić, predsednik Partizana tvrdi da je uspostavljanje regionalne lige neminovnost!

U Partizanu plediraju za Jadran u fudbalu.

„To bi bila kompleksna operacija, treba voditi računa o bezbednonosnim, političkim i sportskim aspektima, ali ako tu bude jasnog plana, takmičenje bi moralo da zaživi“, kaže predsednik crno – belih, Dragan Đurić.

Nije bilo zvaničnih kontakata, ali ako bude došlo do njih Partizan će sesti za sto.

„Takvo takmičenje je neminovnost, da li sledeće godine, ili za pet godina, to je totalno nebitno. Nama je potrebno kvalitetno takmičenje, to bi jedino mogli da ostvarimo putem regionalne lige“, dodaje Đurić.

„Jednostavno, nije dobro da se smenjuju Zvezda i Partizan kao osvajači titule i da godišnje imate dva jaka meča. Mnogo bismo dobili takmičenjem sa Hajdukom i Dinamom“, smatra Dragan Đurić.

Što se problema huligana tiče, u Partizanu smatraju da bi u rešavanje tog problema trebalo da se uključi država, i da ceo projekat treba da se podupre od strane državnih organa.

Od danas karte u prodaji! Marusi i Turk Telekomom stižu u Beograd !



Partizan i Crvena Zvezda, od danas puštaju u prodaju karte za utakmice:
Partizan - Marusi u Evroligi i Crvena Zvezda - Turk Telekomom u Evrokupu.

Prodaja ulaznica utakmicu 4. kola Top 16 faze Evrolige u kojoj Partizan dočekuje grčki Marusi biće organizovana na blagajni kod južne tribine Partizanovog stadiona u period u od 10 do 15 časova.

U hali Pionir će biti ponovo podignuta montažna tribina u okviru partera "4", tako da će u prodaji biti 700 karta za taj deo dvorane po ceni od 4.000 dinara. Svi zainteresovani će moći da kupe i ulaznice za tribine u iznosu od 2.500 dinara, a kontigent od 1.000 ulaznica biće dostupan na blagajni stadiona Parizana. Uz ličnu kartu moguće je kupiti najviše četiri ulaznice.

Prodaja karata će biti nastavljena i narednih dana u istom periodu na istom mestu. Kao i za prethodnu utakmicu KK Partizan je pripremio posebne ulaznice koje imaju specijalnu zaštitu i nemoguće ih je falsifikovati.

Prodaja ulaznica za duel košarkaša Crvene zvezde i Turk Telekoma, u 4. kolu Grupe L Top 16 faze Evrokupa počinje takođe danas!

Ulaznice, po ceni od 400 dinara za tribine i 800 dinara za parter, prodavaće se u prostorijama kluba na Malom Kalemegdanu od 10 do 16 sati, dok će navijači moći da kupe karte i na blagajni hale Pionir, u utorak od 14 sati pa do početka meča.

Utakmica između Crvene zvezde i Turk Telekoma igra se u utorak od 18 sati u hali Pionir.

Italijanski mediji o Ljajiću: Tehnika, volja, mladost i hrabrost !


Iako su italijanski mediji bili dosta skeptični kada je u pitanju mladi srpski reprezentativac, sada "pevaju drugu pesmu"...

Naime, Italijani su oduševljeni partijom Ljajića u utakmici protiv Livorna!

Doskorašnji igrač Partizana je dobio 6,5 za poluvreme u kome su „ljubičasti“ preokrenuli rezultat i stigli do pobede nakon pet sušnih nedelja.

Trener Prandeli hvali Adema, ali dodaje da ne želi da mu stavlja veliki teret na leđa.

„Za tim nema potrebe, vidi se da je veliki talenat, ali dajmo mu vremena da se prilagodi na naš fudbal“, kaže trener Viola.

Kleo: Imao sam telefonske pretnje !


Nedavno je jedna brazilska televizija objavila priču o fudbaleru Kleu, a taj klip našao se na lokalnim sajtovima pod naslovom "Brazilcu pretili smrću u Beogradu".

Naime, Kleo je objasnio da je imao različite probleme i neprijatnosti posle prelaska iz Crvene zvezde u Partizan: "Imao sam telefonske pretnje," rekao je napadač 'crno-belih' u razgovoru sa 'Globo ešporte', "Što se tiče pretnji smrću, o njima sam čitao samo na Internetu."

Neko je tamo napisao čak i da sam mrtav, objašnjavajući da sam rođen 1985. a da sam umro 2009. godine!"

Kleo je objasnio da se ništa strašno nije događalo ali i da je oprezan.

"Nikad se ništa strašno nije desilo, međutim nisam želeo porodicu da izlažem opasnosti. Zato uglavnom ostajemo kod kuće, a kad izlazimo onda su to šoping centri ili neka mesta gde se osećamo sigurno," objasnio je Gabrijel Kleo, koji u Beogradu živi sa suprugom i sinom.

Kleberson Kordoba Kleo je u Srbiju došao u leto 2008. godine, a sledećeg leta je iz Crvene zvezde prešao u Partizan.

Svetsko Prevenstvo: Strah od tradicije!?


FIFA strahuje da bi fudbaleri na predstojećem SP u Južnoj Africi mogli da koriste nedozvoljene supstance dobijene iz tradicionalne afričke medicine.

Afrička medicina trenutno ne spada u supstance koje se ne smeju koristiti, pa je strah opravdan.
Predsednik medicinskog komiteta FIFA Mihel D'Hog rekao je danas da bi Svetska antidoping agencija (WADA) trebalo da analizira pojedine afričke biljke, koje bi sportisti mogli da koriste kao doping sredstva.

On je istakao da je saznao za taj problem na medicinskoj konferenciji FIFA, koja je ovog vikenda održana u San Sitiju, u Južnoj Africi.

Lekar reprezentacije Južne Afrike Ntlopi Mogoru rekao je da pojedine biljke, koje uglavnom rastu u tropskim afričkim zemljama kao što je Gana, mogu da proizvedu produkte steroida koji nisu na listi zabranjenih supstanci i da se njihovo prisustvo u organizmu ne može utvrditi doping testovima.

Treću uzastopni pehar za Partizan !



Košarkaši Partizana ostvarili su ono sto su obećali svojim navijačima.
Pobedom u Nišu, protiv ekipe FMP-a sa rezultatom 72:62 (18:16, 16:15, 16:18, 22:13) su uspeli da po 11. put u svojoj istoriji osvoje nacionalni kup!
Do trećeg uzastopnog pehara u ovom takmičenju crno-beli su došli boljom igrom u poslednjoj četvrtini meča koji je odigran u sjajnom ambijentu, pred više od 4.000 gledalaca u hali „Čair".

Partizan je do Žućkove levice došao mnogo teže nego što to rezultat govori. „Panteri" su u prve tri četvrtine bili ravnopravan rival, ali su izabranici Duška Vujoševića serijom 17:2 početkom poslednje deonice rešili meč u svoju korist.

Prvi deo igre protekao je u obostrano nervoznoj igri, gde se izdvojio jedino Raduljica, koji je prvih deset minuta završio sa sedam poena. Jedini koji mu je u tom delu „pravio društvo" bio je Saša Stefanović, koji je vezao dve trojke. Vujošević je često menjao i tražio dobitnu petorku, ali je nije našao. Koliko su rivali bili izjednačeni govori podatak da je najveće vođstvo Partizana iznosilo šest poena, ali je trojkom u poslednjem napadu prvog poluvremena to smanjio Filip Čović.

Početkom treće deonice FMP pravi seriju od 9:0 i dolazi do najveće prednosti od četiri poena (40:36). Do isteka 30. minuta igre rivali su se smenjivali u vođstvu, a u poslednjih deset minuta Partizan je ušao sa poenom prednosti (50:49).

Često viđani scenario, da crno-beli melju protivnika u finišu meča, i sada je došao do izražaja. Predvođeni Kecmanom, koji je vezao tri trojke, izabranici Duška Vujoševića prave seriju 17:2 i dolaze do nedostižne razlike. Do kraja meča srpski prvak je rutinski sačuvao prednost i osvojio svoj 11. kup.

Aleks Marić je bio MVP finala, a Miroslav Raduljica iz FMP-a, prvi strelac!

Fejsa: Moj trud se isplatio !


Ljubomir Fejsa, igrač Partizana je uspeo da da "upadne u oči" mnogim velikim klubovima. Fejsa tvrdi da je to interesovanje rezultat njegovog velikog truda!

- Interesovanje velikih italijanskih klubova shvatam kao nagradu za sav trud i dobru igru od početka sezone. Kada pogledam unazad šta mi se sve dešavalo, mislim da sam najbolji primer da se trud isplati i da kvalitet uvek ispliva. O Italijanima ne razmišljam više, jer se koncentrišem na prvenstvo. Svaki igrač želi da nastupa u takvoj ligi, ali dupla kruna s Partizanom biće mi najbolja preporuka za Kalčo - kaže Fejsa.

Najskuplje pojačanje u istoriji „parnog valjka" predstavlja osovinu u novom timu Gorana Stevanovića, koji je posle priprema u Antaliji i Portorožu definitivno odlučio da proleće u Jelen Superligi počne u formaciji 4-2-3-1.

- Meni je svejedno da li sam usamljen u defanzivnom delu veznog reda ili igram s nekim u tandemu. Međutim, to što će Partizan igrati s dvojicom zadnjih veznih ne znači da ćemo biti defanzivni, nego izuzetno ofanzivni kao i do sada. Ključ je samo u organizaciji igre i bitno je da svako odrađuje svoje zadatke na pravi način - poručuje Fejsa.

Kako do duple krune ?

- Pripreme smo odradili odlično, imali smo dovoljno utakmica na kojima smo igrali dobro, pa sam siguran da ćemo spremno dočekati početak prvenstva. Lično, osećam se veoma dobro, mislim da sam u zadovoljavajućoj formi. Što se tima tiče, vidi se napredak iz dana u dan. Došla su nam nekolicina veoma dobrih igrača, pravih pojačanja. Siguran sam da imamo kvalitetniji tim nego prošle sezone - dodao je on.

Fejsa veruje da „parni valjak" može još jednom da oba domaća trofeja sačuva u Humskoj, jer će na proleće imati manje utakmica nego jesenas, kada je Crvena zvezda napravila prednost od tri boda.

- Sigurno će nam biti lakše. S jedne strane imamo iskustvo iz jakih evropskih mečeva, a s druge nećemo imati tako naporan raspored. Evropski mečevi uvek su nam nekako dolazili u nezgodne momente i ti porazi su znali da nas poljuljaju. Sada toga neće biti - uverava Ljubomir Fejsa.

недеља, 21. фебруар 2010.

Staza je horor, ali se ne bojimo


Srpski bobisti isprobali „stazu smrti" u Vankuveru, na kojoj je poginuo gruzijski sankaš. Ovako nešto u životu nisam video, ali ako ostali mogu da voze, moći ćemo i mi, kaže pilot našeg četvoroseda Vuk Rađenović.

Pilot prvog bob tima Srbije Vuk Rađenović kaže da je staza na kojoj će u petak voziti prvu zvaničnu trku na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru pravi horor! Srpski bobista spustio se „stazom smrti", na kojoj je pred sam početak Olimpijade poginuo gruzijski sankaš Nodar Kumaritašvili, i ističe da ništa slično u životu nije video.

Ipak, Rađenović u ekskluzivnoj izjavi za Press iz Vankuvera ističe da se ni on, a ni ostala trojica članova naše posade ne plaše i obećava da će dostojno predstavljati Srbiju i pokušati da se probiju do finala.

- Šta da vam kažem. Prvi put sam video ovakvu stazu i mislim da je pravi horor. Svi učesnici su nezadovoljni, ali šta je, tu je. Ako mogu ostali da voze na toj stazi, moći ću i ja, jer nisam ništa lošiji. Proteklih dana sam vežbao u dvosedu sa Igorom Šarčevićem i dobro je išlo, a na sreću, nije bilo prevrtanja. U četvrtak je, recimo, od 30 ekipa, devet posada imalo prevrtanje na stazi, a to nije nimalo naivno, jer je sankaš Gruzin poginuo pre starta Olimpijade - kaže Rađenović.

Pilot srpskog četvroseda kaže da je na stazi kao što je ova najvažnije imati dobru tehniku, ali i prisebnost da se pri velikim brzinama pravovremeno odreaguje.

- Staza je tehnički dosta zahtevna i to dodatno otežava vožnju, jer je teško izvesti sve manevre kad ideš 150 kilometara na sat. To je najopasnija staza na svetu koja postoji, a najveća izmerena brzina na njoj je 166 kilometara na sat. Ima jedan opasan prelaz između dvanaeste i trinaeste krivine. Tu se svaka, i najmanja greška, skupo plaća i u tom delu je bilo najviše prevrtanja. Zato taj deo i zovu „fifti-fifti krivina, jer imaš podjednake šanse da prođeš, ali i se prevrneš - otkriva Rađenović.

On kaže da su zbog težine staze učesnici dobili dodatne treninge.

- Dobili smo dodatne treninge u subotu, nedelju i ponedeljak, a zatim ćemo od 23. februara imati tri dana javnih treninga, u toku kojih ćemo obaviti po dve vožnje. Posle toga slede kvalifikacije 26. i veliko finale 27. februara. Biće uzbudljivo, ovo mi je druga Olimpijada, ali doduše prva kao pilotu boba, pošto sam 2002. u Solt Lejk Sitiju bio kočničar - poručuje srpski bobista.

Rađenović je na kraju poručio da će učiniti sve da ekipa uđe u finale.

- Konkurencija će biti žestoka. Nemci, Rusi, Amerikanci, Švajcarci su neprikosnoveni, ali mi se nećemo dati. Već smo se takmičili sa njima i ponovo ćemo pokazati da zaslužujemo da se nađemo u finalu i u samom vrhu. Očekujem da se u kvalifikacijama plasiramo između 15. i 20. pozicije, što obezbeđuje finale, a tamo šta bude - poručio je Rađenović.

Ogluveo!


Ljudi koji su bacili „topovski udar" nisu slučajno došli u „Spens". Vojvodina nema navijače, a u petak ih je bilo 500. Kad je puklo, nisam znao gde se nalazim. Sad ne čujem dobro na levo uho, imam hematom, rekao je trener Crvene zvezde.

Trener rukometaša Crvene zvezde Igor Butulija tvrdi da je napad „topovskim udarom" na njega u Novom Sadu bio organizovan! Legendarni as povređen je u 29. minutu prvenstvene utakmice novosadskih i beogradskih crveno-belih i pri tom su mu nanete teške telesne povrede.

Butulija tvrdi da i dalje ne može dobro da čuje na levo uvo, odnosno da je u noći između petka i subote preživeo pravu životnu dramu. Bivši reprezentativac Jugoslavije kaže da je bukvalno do zore bio na ispitivanjima u novosadskoj klinici za otoriniolaringologiju, gde mu je konstatovano „oštećenje slušnog nerva".

- Ovde ne govorimo o huliganskom činu jednog pojedinca koji je na trenera Crvene zvezde bacio „topovski udar". Svi znaju da rukometaši Vojvodine nemaju navijače, a u petak uveče je u halu došlo 500 organizovanih ljudi, rekao bih fudbalskih navijača. Želim da se bavim samo trenerskim poslom, ali mislim da je taj napad bio organizovan. Ne bih rekao da su ljudi koji su bacili „topovski udar" slučajno došli u „Spens" U Novom Sadu se desio skandal, nezapamćen na rukometnim utakmica - rekao je Igor Butulija.

Nekada sjajni desni bek kaže da posle detonacije „topovskog udara" žestoko uplašio za svoje zdravlje, jer nije znao gde se nalazi. On tvrdi da i dalje oseća tegobe, ali da će posle nekoliko dana terapije antibioticima moći nesmetano da čuje.

- Ne mogu dobro da čujem na levo uvo. I dalje mi zuji u glavi, jer imam hematom u unutrašnjosti uveta. Doktori su mi rekli da pijem antibiotike i da se u ponedeljak javim na redovnu kontrolu. Inače, na klinici u Novom Sadu ostao sam do četiri ujutru. Priznajem, uplašio sam se, jer posle detonacije nisam znao gde se nalazim. Imao sam glavobolju, a ljudi iz kluba su mi rekli sam bled.

Trener rukometaša Crvene zvezde tvrdi da je tokom jučerašnjeg dana morao da krije novine od dece kako ne bi pročitali vest o skandaloznim dešavanjima u Novom Sadu.

- Sreća, pa 15 godina nisam igrao rukomet u Srbiji. Ne znam gde se ovakve stvari još dešavaju. Nije bitno što sam povređen, nego što moram po kući da krijem novine od sina i ćerke. Zar treba da pročitaju da je njihov otac povređen na rukometnoj utakmici u Novom Sadu? Zbog toga mi je mnogo krivo. Klub će danas organizovati konferenciju za medije, na kojoj će upoznati javnost sa daljim koracima.

Mančester poražen na 'Gudisonu'


Fudbaleri Evertona pobedili su na svom 'Gudisonu' Mančester junajted sa 3:1, u prvoj utakmici i derbiju 27. kola Premijer lige.

Ekipa trenera Aleksa Fergusona povela je u 16. minutu preko Bugarina Dimitra Berbatova, a veliki preokret je najavio Dinijar Biljaletdinov samo tri minuta kasnije. Taj rezultat je ostao na snazi nakon 45 minuta, a vođstvo Evertonu doneo je Den Gosling 15 minuta pre kraja. U poslednjem minutu utakmice konačnih 3:1 postavio je Rodvel.

Junajted je u Liverpul došao nakon velike pobede protiv Milana u gostima, i nakon vodećeg gola Berbatova činilo se da će lako slaviti pošto je tim Aleksa Fergusona pre ovog meča pobedio na svim duelima na kojim je poveo. Valensija je poslao oštru loptu sa desne strane, a Berbatov se sjajno snašao i udarcem pod prečku savladao je Hauarda.

Ipak, samo tri minuta kasnije Biljaletdinov je iskoristio nesporazum Evre i Evansa u skoku i prelepim udarcem sa oko 25 metara poslao je loptu pored nepomičnog Van der Sara za 1:1. Centralni odbrambeni tandem Junajteda činili su mladi Evans i Ves Braun. Rio Ferdinand je suspendovan, a Nemanja Vidić je meč presedeo na klupi iako je Ferguson najavio da bi nakadašnji kapiten Crvene zvezde mogao da zaigra od starta.


U nastavku prvog dela bivši fudbaler Evertona Vejn Runi, koji je na 'Gudisonu' igrao svoj 250. Premijeligaški meč, imao je kolosalnu priliku, ali je loše iskontrolisao loptu i Fil Nevil je izbacio u korner. Sa druge strane prednost Evertonu mogao je da donese Amerikanac Lendon Donovan koji se nije najbolje snašao u odličnoj situaciji nakon greške Brauna.

U drugom delu očekivao se pritisak gostiju, a domaćin je to iskoristio i postigao je još dva gola. Prvo je u 76. minutu Den Gosling doneo vođstvo timu Dejvida Mojesa, da bi Rodvel u 90. samo, nekoliko minuta nakon ulaska sa klupe, postavio konačnih 3:1.

Mančester Junajted je nakon ovog poraza ostao na drugom mestu na tabeli sa bodom manje i utakmicom više od Čelsija, dok je Everton preskočio Birmingem na osmoj poziciji.

Inter neporažen sa devet igrača


U prva dva meča 25. kola Serije A, Đenoa je sa 3:0 pobedila Udineze, dok je Inter sa dva igrača manje odigrao bez golova sa Sampdorijom.

Đenoa je lako savladala tim iz Udina, a dvostruki strelac bio je Akvafreska, dok je treći gol postigao Palasio kojeg je u 72. minutu zamenio Boško Janković. Ovo je bio prvi meč srpskog reprezentativca još od avgusta 2009. godine. Nenad Tomović ceo meč je presedeo na klupi, dok je Aleksandar Luković bio standardan u odbrani gostiju.

U derbiju kola lider Inter je dočekao Sampdoriju ali je treći put uzastopno remizirao. U meču koji je imao veoma čudan tok najzapaženiji je bio sudija Taljavento koji je pokazao tri crvena kartona. Prvo je u 31. minutu isključio Valtera Samjuela koji je kao poslednji igrač odbrane laktom u lice udario Pocija i oborio ga na zemlju. Samo sedam minuta kasnije Inter je ostao sa devet igrača jer je i Ivan Kordoba isključen zbog drugog žutof katrona, a najzaslužniji za novi crveni karton bio je opet Poci.

Iako sa dva igrača više Sampdorija nije uspela da nametne igru niti stvori neku izglednu šansu za gol, dok je najbolju šansu na utakmici imao Inter, ali je šut Etoa posle sjajne asistencije Gorana Pandeva odbranio golman Storari. Do kraja meča i gosti su ostali bez jednog igrača jer je Pacini isključen posle starta nad Dejanom Stankovićem.

Inter sada ima 55 bodova, druga je Roma sa 47, a treći Milan sa 45. Ovo je bila 156. uzastopna utakmica kako tim koji vodi Žoze Murinjo nije izgubio na svom terenu. Poslednji put Murinjo je kao domaćin poražen 23. februara 2002. kada je sa Portom izgubio od Beira Mara sa 3:2.

Serija A, 25. kolo:
Đenoa – Udineze 3:0 (1:0)
Akvafreska 30, 53, Palasio 65
Inter – Sampdorija 0:0

nedelja:
15.00h Roma – Katanija
15.00h Sijena – Napoli
15.00h Kaljari – Parma
15.00h Bolonja – Juventus
15.00h Fiorentina – Livorno
15.00h Palermo – Lacio
15.00h Atalanta – Kjevo
20.30h Bari - Milan

Barsa ubedljiva, gol Dragutinovića


Fudbaleri Deportiva, Barselone i Sevilje ostvarili su pobede u utakmicama 23. kola španske Primere odigranim u subotu.

Branilac trofeja Barsa je sa ubedljivih 4:0 savladala Rasing iz Santandera, a strelci su bili Inijesta, Anri, Markes i Tijago. Deportivo je održao priključak sa vrhom tabele trijumfom nad Heresom 3:1, dok je Sevilja na Balearskim ostrvima dobila Majorku sa 2:1, uz gol srpskog reprezentativca Ivice Dragutinovića. To je prvi poraz Majorke na svom terenu ove sezone, posle deset pobeda.

Nakon kiksa u prošlom kolu i poraza od madridskog Atletika, Barselona se vratila ubedljvom pobedom na svom Nou Kampu nad Rasingom – 4:0.

Sve je bilo gotovo već posle 35 minuta igre, a u 7. minutu Andres Inijesta postigao je prvi gol posle dubinske lopte i loše procene odbrambenog igrača Rasinga Hosea Krespa.

U 29. minutu Tijeri Anri postigao je gol direktno iz slobodnog udarca nakon što je fauliran Buskec, a štoper Rafael Markes je na isti način povisio prednost na 3:0 u 34. minutu.

Katalonci su usporili tempo u drugom poluvremenu čuvajući se za meč osmine finala LŠ za Štutgartom, ali su ipak dali još jedan gol. Mladi, 18-godišnji Tijago Alkantara do Nasimento je na asistenciju Mesija i uz pomoć odbitka postigao svoj prvi gol u seniorskoj konkurenciji.

Deportivo je rafalno krenuo na Rijasoru protiv poslednjeplasiranog Heresa i već posle sedam minuta bilo je 2:0 – Guardado je dao gol iz penala za vođstvo, a Riki je duplirao prednost.

Do kraja poluvremena Bermeho je smanjio zaostatak, ali je Depor ipak došao do 11. ligaške pobede. Bivši igrač Partizana Žuka odigrao je svih 90 minuta za domaći tim.

U poslednjem meču subotnjeg programa Sevilja je boljom igrom u drugom poluvremenu savladala Majorku i zabeležila 13. trijumf šampionatu učvrstivši se na četvrtoj poziciji na tabeli.

Nije izgledalo da će se stvari tako odvijati jer je već posle pet minuta Majorka povela golom Suaresa. Posle kontranapada i asistencije Negreda, izjednačio je Hesus Navas, a preokret je kompletirao Ivica Dragutinović u 57. minutu. Srpski reprezentativac je pogodio gornji levi ugao gola Auatea iz slobodnog udarca, a konačnih 3:1 postavio je Dijego Peroti pet minuta kasnije posle centaršuta Navasa.

Primera, 23. kolo:
subota:
Deportivo la Korunja – Heres 2:1 (2:1)
Guardado (pen.) 3, Riki 7 - Bermeho 37
Barselona – Rasing Santander 4:0 (3:0)
Inijesta 7, Anri 29, Markes 34, Tijago 84
Majorka – Sevilja 1:3 (1:1)
Suares 5 - Navas 23, Dragutinović 57, Peroti 62
nedelja:
17.00h Atletik Bilbao – Tenerife
17.00h Malaga – Espanjol
17.00h Osasuna – Valjadolid
19.00h Almerija - Atletiko Madrid
21.00h Real Madrid – Viljareal
ponedeljak:
21.00h Valensija - Hetafe

'Ljudi su ovde nerealni'


Saša Ilić se ove zime posle pet godina igranja u inostranstvu vratio u Partizan, tim sa kojim je igrao u Ligi šampiona.

“Naš čovek ne može da prihvati da ja kao igrač javno kažem kako Partizan nema ekipu za Ligu šampiona. Odmah bi rekli da nisam ambiciozan, da loše mislim klubu. Zato igranje za ‘crno-bele’ nosi svaki put strašno veliki pritisak. To se drži do jednog momenta, dok ne prođu letnje pripreme, dođu kvalifikacije i onda ako ne uspemo, sledi pad iz kojeg se teško vratiti”.

Nekadašnji kapiten Partizana ističe prevelika očekivanja javnosti i navijača koja nisu realna.

“Mi fudbalski ljudi, novinari, navijači, svi zajedno smo nerealni. Jedne godine smo bili učesnici Lige šampiona i igrali protiv velikih ekipa, nijedna od njih nas nije ponizila, pogotovo na našem stadionu. A, ljudi su ponovo bili nezadovoljni što smo igrali nerešeno s Real Madridom! I sad da se plasiramo u taj elitni kup, opet bi ljudi došli na stadion i zviždali bi. Kod nas se „podrazumeva“ da ako uđeš u Ligu šampiona onda moraš i da je osvojiš”.

Gde je Partizan danas u evropskim okvirima, koliko daleko od te elite, Saša Ilić ne zna tačan odgovor.

“Ne kažem da Partizan nije imao dobru ekipu. Napravio je zaista velike stvari na našoj sceni, nikad ranije nije osvojio dve duple krune uzastopno. Ali, nešto je nedostajalo u Evropi, šta tačno, ne znam”.

Pet godina igranja u inostranstvu dosta je uticalo na Ilića koji i sam priznaje da se promenio.

“Cela moja karijera u Partizanu se vezivala za razne ispade koje sam pravio. I preko kojih se prelazilo. Mislio sam da mogu da radim šta hoću. Inostranstvo me je naučilo da se to ne trpi. To sam prihvatio i za pet godina igranja preko granice nisam napravio nijednu glupost, pa se najviše u tome vidi moja promena. Sve ostalo, da li sam drugačiji i fudbalski, to će se videti na terenu”.

Dolazak Ilića doneo je i velike promene u timu srpskog šampiona. Portugalac Almami Moreira, koji je bio ključni igrač u protekle dve godine ali i veliki miljenik navijača, se preselio na klupu.

“Nisam bežao od zvižduka navijača, takav sam tip da se nikad nisam skrivao, a dešavalo mi se da mi zviždi ceo stadion na utakmici Lige šampiona”, rekao je Saša Ilić.

'Rezervisti' savladali 'prvotimce'


Fudbaleri Paritzana odigrali su u subotu trening meč u kojem je ekipa sastavljena od 'rezervista' savladala 'prvotimce' rezultatom 3:1.

U svojevrsnoj 'generalnoj probi' pred početak sezone igrači 'viđeni' u startnih 11 bili su slabiji od onih koji trenutno nisu u prvom planu. U želji da pokažu kako im je mesto u prvoj ekipi Almami Moreira i Lamin Dijara igrali su dobro i pretili Mladenu Božoviću. U 20. minutu Senegalac je na pas Vašingtona postigao vodeći pogodak.

Vašington je kasnije igrao još bolje, dva puta je postigao gol za 3:0 za 'rezerve'.

Jedini gol za prvotimce postigao je Mladen Krsatajić, najbolje se snašao u gužvi i savladao Darka Božovića.

"Bio je ovo koristan trening, odradili smo sve što smo planirali," rekao je posle meča trener Stevanović, "Znam tim koji će igrati protiv Borca na startu prvenstva, a bilo bi dobro da nas do utakmice zaobiđu povrede, da mogu da računam na sve igrače. Smatram da imamo grupu od 16-17 igrača koji ravnopravno konkurišu za prvi tim, što znači da njih pet-šest 'duva za vrat' onima koji će početi utakmicu u Čačku."

Partizan 'prvi tim': Mladen Božović – Kamberović, Marko Jovanović, Krstajić, Lomić – Fejsa, Petrović (od 31. Dijara) – Tomić, Saša Ilić, Davidov – Kleo

Partizan 'drugi tim': Darko Božović – Lukić, Knežević, Stanković, Lazevski – Brašanac – Mijić, Moreira, Brana Ilić – Vašington, Dijara (od 31. Petrović)

"Milanu treba čudo"


Bivši fudbaler Milana i reprezentacije Hrvatske Zvonimir Boban ocenio je da će tom klubu "biti potrebno čudo" da eliminiše Mančester Junajted u osmini finala Lige šampiona.

Milan je u prvoj utakmici na svom terenu izgubio sa 3:2, revanš meč se igra 10. marta u Mančesteru. "Biće im potrebno čudo da nastave putovanje kroz Ligu šampiona. Ipak, Milan možda još ima neku šansu zahvaljujući drugom kolu koji je dao Klarens Sedorf", kaže Boban.

Uprkos mogućnosti da takmičenje u LŠ završe već u osmini finala, Boban je ocenio da je trener Leonardo ekipi doneo prepoznatljiv stil igre.

"Leonardo je Milanu doneo identitet i taktiku koja može da im pomogne da dođu do drugog mesta u italijanskom prvenstvu", rekao je Boban, koji je 1994. bio deo ekipe Milana koja je osvojila Ligu šampiona.

’Rosoneri’ trenutno zauzimaju treće mesto na tabeli italijanskog prvenstva sa deset bodova manje od vodećeg Intera i dva manje od drugoplasirane Rome.

Dišljenković napušta reprezentaciju


Rezervni golman reprezentacije Srbije Vladimir Dišljenković najavio je da se povlači iz nacionalnog tima zbog čestih povreda.

Dišljenković je tako, samo nekoliko meseci pred početak Svetskog Prvenstva, odlučio da ne dovodi u pitanje nastavak klupske karijere, tako da će braniti samo za Metalurg iz Donjecka, sa kojim je nedavno potpisao ugovor do juna 2012. godine. 28-godišnji golman je tokom karijere često imao probleme sa povredama, najčešće mišića.

Dišljenković je uvek u bio najužem izboru otkako je Radomir Antić preuzeo selekciju Srbije, a na početku kvalifikacija za Svetsko Prvenstvo, branio je na meču sa Farskim Ostrvima.

Golman Metalurga je svojevremeno morao da napusti Evropsko Prvenstvo za igrače ispod 21 godine 2004. godine, kada se, braneći za tadašnju selekciju Srbije i Crne Gore, povredio posle prvog meča sa Hrvatskom.

Dišljenković je debitovao za prvi tim reprezentacije još 2004. godine i od tada je branio na sedam utakmica.

Dišljenkovića bi na mestu rezervnog golmana mogao da zameni Željko Brkić golman Vojvodine i Bojan Isailović koji je član Zagleblja. Srbija naredni meč igra sa Alžirom trećeg marta, a selektor Antić će spisak saopštiti u petak, 26. februara.

Pretučen Judžin Sepuja


Fudbaler Mladog radnika Judžin Sepuja pretučen je u subotu u svom stanu na Banovom brdu.

Razlog za napad na Sepuju je neplaćena kirija. Oko 14 časova Sepuja je došao u stan, ispred zgrade se sreo sa dvojicom nepoznatih muškaraca.

"Videla sam kad je Sepuja dolazio kući, bio je u društvu svoje devojke. Nekoliko minuta posle čula sam galamu, a onda su se čuli i udarci. Pre toga sam primetila da neki momci stoje na ulici, ali nisam na to obratila pažnju. Nikada pre nismo imali problema sa sportistom, ali priča se da je imao neke neizmirene dugove", rekla je jedna od komšinica.

Posle incidenta igrač je prevezen kolima Hitne pomoći u Urgentni centar.

Fudbaler iz Ugande došao je u Srbiju u januaru 2008. godine iz Jermenije. Igrao je za novosadsku Vojvodinu godinu dana, od početka 2009. do oktobra bio član Čukaričkog a u oktobru je stigao u Mladi radnik.

Stan na Banovom brdu plaćao je Čukarički a Sepuja se ranije žalio da postoji problem sa plaćanjem kirije.

„Teraju me iz Zvezde“


Predsednik KK Crvena zvezda Vladislav Lale Lučić izrazio je razočarenje radom u klubu na čije čelo je došao pre tri nedelje.

Lučić je objasnio da je klub u velikim dugovima koje nije moguće odmah sanirati, kao i da se prethodnih godina loše radilo na Malom Kalemegdanu. Predsednik Crvene zvezde smatra da je velika greška što je klub dovodio igrače, umesto da je radio na stvaranju sopstvenih, najavivši da će napustiti klub ukoliko njegovi predlozi ne budu bili prihvaćeni na sednici Izvršnog odbora.

„Iskreno, razočaran sam u sve... Tri nedelje sam na čelu kluba, vidim izlaz iz tunela iz krize, ali kočnice postoje, koje sprečavaju da se stvari menjaju iz korena. Posle tri nedelje raznih sastanaka, da ne kažem inspekcije, utvđen je ogroman finansijski dug, koji je u ovom momentu nemoguće sanirati“, kaže Lučić.

Predsednik Crvene zvezde objasnio je sa kakvim teškoćama se njegov klub bori.

„Moramo da razmišljamo o milionskim dugovima, kako da preživimo, a da se u isto vreme bavimo timom, onim sportskim delom, koji pritom ne sme da trpi, što je gotovo nemoguće. Zvezda je dotakla samo dno, dno dna. U takvoj situaciji, teško je razmišljati o mlađim selekcijama, a naš trener Aleksandar Trifunović čini nadljudske napore da ekipa opstane“, rekao je Lučić.

Lučić je objasnio da se prethodnih sezona previše ulagalo u dovođenje novih igrača umesto u stvaranje sopstvenih.

„Igrači ne dobijaju pare, što nije u redu, iako oni nisu jedini na svetu kojima kasne plate. Šta je razlog? Pre svega ogromni budžeti prethodnih sezona, kada su se trošili milioni na ekipu, a nije se ulagalo u mlađe kategorije, koje su osnova svake kuće. Da tako kažem, mi imamo kuću bez zimnice, jer je nismo stavili. Pa ne može svake godine da se dovede po deset novih igrača. Kako god koji trener dođe, on izrazi svoje želje i od kluba napravi kompletan nov tim. Sa tim mora pod hitno da se stane“, rekao je Lučić.

Lučić se požalio da se stavovi novih kadrova u klubu i onih koji su tu od ranije, ne podudaraju.

„Lako je sada kritikovati Zvezdu koja je došla do kraja, do litice. Ponavljam, dotakli smo samo dno. Moram da istaknem hrabrost ovih ljudi koji su nedavno došli u klub i pokušavaju nešto da urade. Međutim, kako sam rekao, primećujem kočničare. Došao sam na čelo Zvezde iz nekih ideala, potpuno besplatno, a neki ljudi koji rade u klubu kao profesionalci, shvataju taj posao kao od Boga dat“, kaže Lučić.

Šta smemo da osvojimo?


Košarkaši Partizana vratili su se iz velikog minusa i pobedili Hemofarm 69:64 za plasman u finale KRK, a trener ‘crno-belih’ istakao je loše suđenje.

Hemofarm je bio dominantan u prvom poluvremenu, imao i +18, ali je srpski šampion već u trećem periodu uspeo da se vrati i na kraju trijumfuje u završnici. “Dobili smo odličnu ekipu, sa sjajnim potencijalom i željnu pobede. Međutim, koliko se ja razumem u košarku imali smo po tri „bodičeka" u jednom napadu koje arbitri nisu sudili”, rekao je Duško Vujošević.

"Hemofarm ima ogromnu želju da osvoji trofej, to što godine prolaze bez njega sigurno multiplikuje njihove ambicije. Naš rival je sa ogromnom borbenošću igrao prvo poluvreme. Mi nismo odgovorili kako treba zbog čega smo sami najveći krivci. Nismo ušli sa dovoljnom energijom, promašivali smo šuteve, slobodna bacanja i gubili lopte".

Vujošević nije bio zadovoljan igrom u prvom poluvremenu, a bio je veoma nezadovoljan sudijskom trojkom (Belošević, Juras, Nešković).

“Mi smo krivi za loše prvo poluvreme, pravili smo greške i promašivali, međutim ne sviđa mi se ovakav način suđenja. Tolerisanje tuče u prvom poluvremenu nisam zapamtio od stare Jugoslavije, ali i tada je bilo drugačije. Neka dekretom podele titule. Ako je problem što Partizan osvaja tolike trofeje, neka nam se to kaže, pa neka donesu neku odluku kako se ne bi trošili i sačuvali energiju jer nas već u četvrtak čeka susret sa Marusijem” - rekao je nakon meča Vujošević.

Hemofarm je prokocakao čak 18 poena prednosti, ali je sve to izgubio u trećem periodu.

"Nije moguće držati tako visok ritam svih 40 minuta, tu su i neki drugi faktori koji su ovde normalni. Moji reprezentativci bi morali da imaju bolji tretman", rekao je trener Hemofarma Željko Lukajić.

I pored poraza trener Hemofarma je istakao da je ponosan na igrače.

"Prikazali smo kvalitetnu igru i podigli ovaj turnir na visok nivo. Publika i TV auditorijum su sigurno zadovoljni. Borili smo se do kraja, ali imali smo problema sa ličnim greškama. Zadovoljan sam mladim igračima, imamo još prostora za napredak. U ovakvim situacijama se najbolje vidi koliko nam nedostaju trojica igrača u rotaciji. Partizanu želim sreću u nastavku sezone. Mi već sutra moramo da razmišljamo o NLB ligi, da probamo da se plasiramo na završni turnir i naplatimo ceo trud bez obzira što na treningu imamo osam do deset igrača".

Partizan i FMP za trofej


Košarkaši Partizana i FMP Železnika igraće u nedelju od 20 sati u finalu Kupa Radivoja Koraća u Nišu.

Branilac trofeja Partizan je u prvom polufinalu pobedio Hemofarm 69:64, iako su Vrščani na poluvremenu imali 16 poena prednosti. FMP je posle Zvezde igrao sa kragujevačkim Radničkim koji je imao veliku prednost u prvom poluvremenu, ali su 'Panteri' uspeli da preokrenu i slave sa 84:83.

субота, 20. фебруар 2010.

Nenad Đorđević trenirao sa kadetima


Muke doskorašnjeg kapitena FK Partizan Nenada Đorđevića se nastavljaju i poslednjeg radnog dana ove nedelje, kada je trening odradio sa kadetima crno-belih.

"Nema ja šta tu da odlučujem, nego poštujem ono što mi klub kaže", rekao je Đorđević nakon što je odradio trening na istom terenu na kome su bili kadeti Partizana.

Trener crno-belih Goran Stevanović od ove zime ne računa više na Đorđevićeve usluge, a član stručnog štaba Partizana Miloš Radaković objašnjava da je bivši kapiten trebalo da trenira sa igračima Teleoptika, filijale aktuelnog prvaka Srbije i branioca trofeja u Lav kupu:
"Programom je bilo predviđeno da Đorđević radi sa loptom, međutim, kako je Teleoptik uigravao tim pred današnji susret a omladinci nisu u Beogradu, odlučeno je da Nenad trenira sa kadetima. Njemu je to koristilo da "oseti" loptu, a dečacima da pored sebe imaju takvog igrača", istakao je Radaković.

Sulejmani dao gol


Miralem Sulejmani se na najbolji način vratio u tim Ajaksa, ali njegova odlična partija i pogodak, nisu bili dovoljni za pobedu njegove ekipe protiv Juventusa, u prvoj utakmici šesnaestine finala Lige Evrope.

Kapiten mlade srpske reprezentacije je posle sjajnog solo prodora u 15. minutu doveo svoj tim u vođstvo poslavši loptu kroz noge sjajnog golmana Đanluiđija Bufona.

Ipak, Juventus je uspeo da preokrene rezultat i ode kući sa ogromnim kapitalom pred revanš. Trener holandskog kluba, Martin Jol, kaže da njegov tim nije zaslužio da bude poražen i da još uvek ništa nije gotovo. Jol tvrdi da Ajaks može napraviti iznenađenje i izbaciti Juventus usred Torina.

- Moglo je to sve drugačije da se završi. Primili smo golove koje možda nismo morali, ali u fudbalu je to uvek tako. Imali smo velikog protivnika ispred sebe. Moramo se koncentrisati na drugu utakmicu, i ne smemo gubiti nadu. Da ne mislim da možemo do iznenađenja, ne bi ni putovao u Italiju na revanš - kaže Martin Jol.


LIGA EVROPE 1/16 finala

Rubin - Hapoel Tel Aviv 3:0 (2:0)
Ajaks - Juventus 1:2 (1:1)
Briž - Valensija 1:0 (0:0)
Viljareal - Volfsburg 2:2 (1:0)
Standard - Salcburg 3:2 (0:2)
Tvente - Verder 1:0 (1:0)
Lil - Fenerbahče 2:1 (1:1)
Atletik Bilbao - Anderleht 1:1 (0:1)
Kopenhagen - Marsej 1:3 (0:0)
Panatinaikos - Roma 3:2 (0:1)
Atletiko Madrid - Galatasaraj 1:1 (1:0)
Fulam - Šahtjor 2:1 (1:1)
Liverpul - Unirea 1:0 (0:0)
Hamburg - PSV Ajndhoven 1:0 (1:0)
Herta - Benfika 1:1 (1:1)

Utorak
Everton - Sporting 2:1 (1:0)

Zvezdin dug veći od 10 miliona evra!


To su „fantastični" dugovi, mnogi poverioci se javljaju i pitaju za novac. Da li je budžet od 4,5 miliona evra prošle sezone doneo nešto Zvezdi? Ja mislim da nije i klub je zbog toga sad u problemu.

Predsednik KK „Crvena zvezda" Vladislav Lučić kaže da je detaljnom analizom utvrđeno da dug trofejnog kluba iznosi više od 10 miliona evra! Trofejni stručnjak u intervjuu datom nakon tri nedelje provedene na novoj funkciji kaže da su za trenutno stanje krive prethodne uprave koje su pravile nerealne ugovore sa igračima i pričale bajke o sledećim sezonama.

Lučić kaže da su smene u menadžmentu kluba i dolazaka Mirka Pavlovića na mesto generalnog sekretara logična posledica lošeg poslovonja i konstatuje da je odlazeći generalni menadžer Milan Opačić imao prevelika ovlašćenja.

Otkud ideja da Mirko Pavlović preuzme funkciju generalnog sekretara?

- To je moj predlog iza koga stoji Upravni odbor koji bi na sledećoj sednici trebalo to i da verifikuje. Pavlović je Zvezdino dete, rođen je na Malom Kalemegdanu i voli klub, a pored svega ima i znanje. On je to prihvatio kao čast a ne kao opterećenje. Znate, moraju ozbiljne promene da se naprave u Zvezdi. Mi treneri smo navikli da nas smenjuju kada ekipa ima loše rezultat, ali kada klub loše posluje, onda treba da se smeni menadžment kluba.

To praktično znači da će doskorašnji generalni menadžer Milan Opačić izgubiti funkciju?

- Opačić se dosta trudio i mi ćemo razgovarati sa njim da mu pronađemo neku drugu funkciju u klubu. Imao je dosta, možda, i previše ovlašćenja, a jedan čovek čak i da je genijalac teško može sve to da postigne. Ovo je ipak društveno preduzeće a ne privatno, i moramo da radimo timski i da raspodelimo dužnosti.

Šta je najveća greška menadžmenta kluba?

- Najveći problem je to što nije zaustavljen finansijski pad kluba. Poslednje tri nedelje smo proveli na utvrđivanju finansijskog stanja i uvideli smo da je situacija jako loša, da se loše poslovalo počev od nerealnih, preglomaznih ugovora koji nisu mogli da budu ispoštovani, pa do svih ostalih stvari....

Dug Zvezde je prošlog leta bio 6,5 miliona evra, da li je tačno da je sada veći od 10 miliona?

- Gledano odokativno otprilike toliko. To su fantastični dugovi, mnogi poverioci se javljaju, traže, ali novca nema. Ali, to nije stvar ljudi koji su u Zvezdi poslednja tri meseca, već ljudi koji su poslednjih deset godina imali preambiciozne planove, pravili ogromne ugovore sa igračima i onih koji su obećavali priče o sledećoj sezoni. Da li je budžet od 4,5 miliona evra prošle sezone doneo nešto Zvezdi? Ja mislim da nije i da je klub u problemu zbog toga. Tu se našao jedan veliki sponzor, jedan veliki trener i to je trajalo godinu dana. Da se razumemo, Pešić je uradio dosta stvari za klub i počeo je da pravi ozbiljnu organizaciju ali kada je otišao, sve je to palo.

Znači, vi mislite da je bolje napraviti mlađi, jeftiniji tim?

- Ideja vodilja je da imamo mlad, perspektivan tim koji ćemo moći da plaćamo. Vidim da se po tom pitanju slaže i potpredsednik kluba gospodin Klod Kolaro. Zvezda ne sme više da vara svoje igrače. Mogu ja vama da obećam veliki ugovor i da vam dam dve plate i ništa više, ali to nije u redu. Mora da se povrati poverenje. Mnogi su rekli da sam lud što dolazim u Zvezdu, ali tako su pričali i 1992. godine kada sam došao i doneo dve titule posle 20 godina. Tada nisam bio samo trener već i najveći donosilac novca, što znači da i to znam da radim.

Da li novo rukovodstvo i vi lično imate plan za izlazak iz krize?

- Najvažnije je da zaustavimo dalje finansijsko poniranje kluba. Moramo da stabilizujemo situaciju i ja verujem da ćemo uspeti. Ponosan sam na ljude koji rade sa mnom. To su sve veliki Zvezdaši počev od najstarijeg člana UO Milorada Belića, čoveka koji je u igračkim danima svojim šutem doneo pobedu Zvezdi. On sada ima jaku advokatsku kancelariju i nadam se da će nam ponovo pomoći svojim šutem, ali u pravnom smislu.


Zadržati Trifu, sačuvati tim

Od Zvezde se uvek očekuju trofeji, da li ćete istrpeti trenera Trifunovića ako ni ove sezone ne uspe da skine sa trona Partizan?

- Trofeji nisu opterećenje, imamo odličnog trenera Trifunovića i cilj nam je da ga zadržimo na duže staze a ne da u septembru pregovaramo oko uslova i budžeta. Prvi cilj nam je da završimo sezonu, zatim da sačuvamo kvalitetne igrače u klubu i dopunimo selekciju, a treći cilj je da napravimo sopstvenu bazu sa 500 do 1.000 dečaka. Treba da imamo svoju radionicu, da stvaramo igrače, a ne da dovodimo. Imamo odličan trenerski kadar, tu su Boža Maljković, Bata Đorđević, Ranko Žeravica, pa i moja malenkost. Takav stručni kadar nemaju ni Lejkersi.

PAO i Olimpijakos za prvi trofej


Trener šampiona Evrope Panatinaikosa Željko Obradović kaže da mu je veoma drago što će se za prvi trofej u sezoni, Grčki kup, boriti sa Olimpijakosom. Utakmicama je na programu u subotu a Obradović kaže da je dobro što će navijači oba kluba da budu u dvorani.

- Drago mi je da smo u prilici da igramo još jedno finale sa Olimpijakosom. Svima je jasno koliko je ova utakmica bitna, svakog dana se čujem sa prijateljima iz svih delova Evrope koji pričaju o njoj. Ovo nam je treća utakmica u tri takmičenja u poslednjih nedelju dana, Evroliga, domaća liga, sada Kup. Dok svi od nas očekuju da iz utakmice u utakmicu igramo na najvišem nivou, to nije lako. U svakom slučaju, imamo dva dana da se pripremimo za najveću utakmicu u Grčkoj - kaže Obradović.

Budući da ne postoji domaći teren u Kupu pristalice Olimpijakosa i Panatinaikosa naći će se na tribinama, ali Obradović smatra da je to dobro.

- Na našem meču na fajnal-foru Evrolige u Berlinu prošle godine se videlo kako naši i Olimpijakosovi navijači mogu da budu u istoj dvorani i da sve bude pod kontrolom. Ako je ljudima iz organizacije potreban savet, neka kontaktiraju Berlin - rekao je Obradović.

Ljajić starter!


Dojučerašnji igrač Partizana Adem Ljajić igraće od prvog minuta za Fiorentinu u nedeljnom meču sa Livornom!

Trener „viole" Ćezare Prandeli odlučio je da ukaže poverenje supertalentovanom vezisti, jer je oduševljen njegovim napretkom. Na ruku bivšem članu Partizana ide i činjenica je Montolivo suspendovan.

Šansu u dresu Đenove, od prvog minuta, napokon će dobiti i Nenad Tomović. On se oporavio od povrede glave i trebalo bi da zauzme mesto desnog beka protiv Udinezea.

- Mi Srbi imamo tvrdu glavu, jeste bilo gadno, ali sve se dobro završilo. Kod nas kažu da glavom idemo kroz zid, ali naučili smo da se borimo i prevaziđemo svaki problem - kaže Tomović.

U startnoj postavi Intera najavljen je i kapiten reprezentacije Srbije Dejan Stanković. On bi u sudaru sa Sampdorijom trebalo da se vrati na teren posle povrede zadobijene 9. januara.

Vraća se Vidić!


Menadžer Mančestera Aleks Ferguson pred meč sa Evertonom, se obratio rečima: „Imam nešto lepo da vam kažem, Nemanja se vraća u tim"!

Menadžer Mančester junajteda ser Aleks Ferguson ushićeno je najavio da će reprezentativac Srbije Nemanja Vidić biti u startnoj postavi Mančestera na današnjem gostovanju Evertonu! On je dodao da se sjajni štoper oseća spremnim da pomogne timu, jer je prethodne dve sedmice radio punom snagom.

U slučaju da iskusni škotski stručnjak ispuni obećanje, Vidić će najverovatnije od prvog minuta zaigrati na „Gudison parku", jer je njegov dugogodišnji partner Rio Ferdinand suspendovan. Poslednju zvaničnu utakmicu za trostrukog uzastopnog šampiona Engleske Nemanja Vidić je odigrao još 30. decembra. Zvanično, odsustvovao je sa terena zbog povrede lista, a menadžer ser Aleks Ferguson je u tri navrata najavljivao njegov siguran povratak na teren.

- Imamo nešto lepo da vam kažem, Nemanja Vidić se vraća u tim. On je spreman, trenirao je sa nama poslednje dve sedmice. To je sjajna vest, ubeđen sam da Nemanja može mnogo da nam pomogne - rekao je na jučerašnjoj konferenciji za štampu ser Aleks Ferguson.

Međutim, i pored toga što je povratak srpskog asa razgalio ser Aleksa Fergusona, ostrvska štampa i dalje intenzivno spekuliše da je škotski stručnjak čvrsto odlučio da na kraju sezone proda Nemanju Vidića. Prema pisanju „Mančester ivning njuza" Ferguson smatra da odbrana aktuelnog šampiona Engleske u bližoj budućnosti ne treba da počiva na kvalitetima snažnog Srbina. Istina, lokalna štampa u Mančesteru svoje tvrdnje nije potkrepila izjavom Aleksa Fergusona, ali je taksativno navela nekoliko razloga zbog kojih bi Junajted mogao da u letnjem prelaznom roku proda Vidića za 22 miliona evra.

Sjajni defanzivac, osvajač devet klupskih trofeja sa Mančester junajtedom, ove sezone kuburi sa povredama lista i zadnje lože zbog kojih je odigrao svega 18 zvaničnih mečeva. Upravo zbog te činjenice menadžer ser Aleks Ferguson je već mesecima frustriran, te namerava da izvrši totalnu rekonstrukciju defanzivnog reda i ulogu stožera poveri Evansu i Smolingu.

Podseća se da je Vidić stigao na „Old Traford" za deset miliona evra i da su ponude Reala, Barselone i Milana (oko 22 miliona evra) isuviše dobre da bi ih čelnici šampiona Engleske odbili, pogotovo što se nalaze u finansijskom škripcu. Legendarni ser Aleks Ferguson, koji je do pre godinu dana bio fasciniran kvalitetima Nemanje Vidića, pokazao je da i bez „užičke stene" u postavi može da pravi značajne rezultate na svim frontovima. „Đavoli" su i dalje konkurentni Čelziju u borbi za naslov prvaka Premijer lige (imaju bod manje), a ne treba zaboraviti da su i bez potvrđenog Vidića savladali Milan na „San Siru" u prvom meču osmine finala Lige šampiona.

Pre samo nekoliko dana Vidić je odlučno demantovao da želi da napusti Mančester i dodao da ga menadžer ser Aleks Ferguson nije stavio na listu „odbeglih sinova".

Dijara na klupi


Nije logično da ja kao najbolji strelac ekipe Partizana sedim na klupi, ali to je odluka trenera koju ja moram da poštujem. Đukić je voleo kako igram, Jokanović isto, ali Stevanović ima drugačiju taktiku, kaže Lamine Dijara.

Napadač Partizana Lamin Dijara smatra da je nelogično da on kao najbolji strelac jesenjeg dela Jelen Superlige Srbije drugi deo šampionata započinje sa klupe za rezervne igrače! Senegalski napadač priznaje da mu smeta takva situacija, ali ističe da će bez pogovora ispoštovati sve odluke šefa stručnog štaba!

Ljubimac „Grobara" će biti „žrtva" trenera crno-belih koji je za proleće najavio formaciju s jednim špicem (4-2-3-1) i kako sada stvari stoje, navalu srpskog šampiona makar na prolećnoj premijeri u Čačku predvodiće Brazilac Kleo. Međutim, Dijara tvrdi da će i iz pozicije rezerviste nastojati da odbrani titulu najboljeg strelca prošlogodišneg prvenstva.

- Trener i klub odlučuju o takvim stvarima, nemam šta da komentarišem. Nije logično da najbolji strelac ekipe sedi na klupi, ali braniću titulu golgetera i s dva minuta provedena na terenu. Nije da mi ne smeta klupa, ali veliki klub kao Partizan mora da ima jake igrače i među rezervama. Fudbalere koji će da čekaju svoju šansu i da doprinose kada uđu s klupe. Verujem da ću dobijati makar pet minuta po utakmici, pa ću da ih iskoristim na najbolji način. Neću samo da sedim i čekam, trudiću se da se nametnem radom na treninzima - rekao je Dijara.

Novonastala situacija međutim nije poremetila vedar duh senegalskog reprezentativca, koji je i dalje među najveselijim na treninzima, pa je i na sva pitanja novinara odgovarao uz prepoznatljivi široki osmeh.

- Nije mi svejedno, ali nemam alternativu osim da radim. Nema nikakvih problema u ekipi, sve je u redu i zato sam nasmejan. Bilo bi nepoštovanje trenera i saigrača da kažem kako moram da budem u timu! Svaki trener ima svoje. Đukić je voleo kako igram, Jokanović isto, ali Stevanović ima drugačiju taktiku. Šef misli da bi taj jedan špic na terenu trebalo da bude neko drugi, a moje je da to poštujem - kaže Dijara.

Jedan od logičnih razloga zašto Dijara u ovom trenutku nije među starterima jeste činjenica da na pripremama nije postigao nijedan gol. Slabije nego inače nalazio se i u pravim šansama.

- Ne sećam se kada mi se to ranije dogodilo. Svi pričaju o tome da nisam postigao gol, ali ne pravim sebi pritisak zbog toga. Biće najvažnije da pogađam kada krene prvenstvo. Ako se i tada desi da prođu tri ili pet utakmica bez pogotka, onda ću stvarno da se zapitam šta ne valja sa mnom - kaže Senegalac.

Ne idem nigde iz Milana!


Adrijano Galijani kategorički je odbio navode medija da će napustiti "svoj" Milan i preuzeti brigu o jednom od dva najveća rivala, Juventusu.

Bilo je čak priča po kojoj će potpredsednik Milana Galijani otići i u Real Madrid, ali on insistira da ni to nije istina.

Italijanski mediji spekulisali su oko toga da li je bilo svađe između Galijanija i vlasnika Milana, političara Silvija Berluskonija. Navodno, njih dvojica su se posvađali nakon Galijanijeve odluke da na pozajmicu dovede Amantina Manćinija iz Intera, a epilog je "trebalo da bude" razlaz i Galijanijev odlazak iz kluba.

"Kategorički pobijam sve navode koje je objavio list Riformista oko mog 'transfera' u Juventus ili Real Madrid", izjavio je Galijani, koji je u Milanu još od početka Berluskonijeve ere sredinom 80-ih godina prošlog veka.

"Takođe demantujem teoriju po kojoj postoji nepremostivi problem između predsednika Berluskonija i mene. Nas dvojica smo vezani prijateljstvom i poštovanjem duže od 30 godina", podsetio je Galijani.

Mediji su uporedo sa Galijanijevim odlaskom najavljivali i razlaz Milana i trenera Leonarda posle poraza od Mančester junajteda u prvoj utakmici osmine finala Lige šampiona (2:3).