четвртак, 8. април 2010.

Japan - Srbija 0:3 (0:2)


Reprezentacija Srbije predvođena Radomirom Antićem je direktno obezbedila plasman na Mundijal i značajno podigla rejting našeg fudbala. Da se taj rejting ne snizi, pobrinula se selekcija sastavljena od igrača iz Jelen Superlige na čelu sa trenerom Javora, Radovanom Ćurčićem.

Igrači, od kojih će predstojećeg leta Južnu Afriku videti jedan, dvojica ili najviše trojica, ubedljivo su savladali Japance, oslabljenih neigranjem tek nekoliko standardnih članova "A" tima - 3:0 (2:0).

Antić je meč posmatrao iz lože.

Već na poluvremenu je pobednik bio odlučen, jer je Dragan Mrđa sa dva pogotka razbio sve nade 50.000 bučnih navijača u Osaki da će se na kraju radovati. Na kraju, rastužio ih je i Nemanja Tomić, kome su morali da aplaudiraju na prelepom golu za konačnih 3:0.

Nije se na izabranicima Radovana Ćurčića mogao videti umor od dugog puta i kratkog perioda koji su imali za aklimatizaciju. Mogla se videti samo koncentracija u svakom trenutku, ozbiljnost kojom se ušlo u meč i dosledno sprovođenje taktičkih zadataka.

Domacin preti u 20. minutu, kada je Željko Brkić tri puta odlično intervenisao i gotovo izvesno overio sebi južnoafričku vizu, baš kao i u 59. kada sudija nije dosudio očigledan ofsajd posle čega je golman Vojvodine izašao kao pobednik i iz situacija "jedan na jedan" sa Išikavom.

Mogli su fudbaleri Japana da ublaže poraz u poslednjim trenucima, ali je Marko Lomić intervenisao na gol-liniji.

Sve je to malo od reprezentacije koja je kroz kvalifikacije prva obezbedila učešće na Svetskom prvenstvu. Ili je to u stvari bilo mnogo od srpskih "drugopozivaca".

Srbi su u borbu na Dalekom istoku ušli prepupštajući inicijativu domaćinu, ali ne dozvolivši mu da se previše približi golu. Istovremeno, iz kontranapada su opasno pretili.

Takva taktika umalo nije urodila plodom već u četvrtom minutu kada je Pavle Ninkov "izbacio" Mrđu samog pred golmana Narazakija, ali se zatresla samo stativa. Doduše, kapiten Vojvodine je bio u ofsajdu koji nije dosuđen.

Međutim, Mrđa se iskupio u 15. minutu. Tada ga je odlično uposlio kapiten Radosav Petrović. Vošin napadač je krenuo sam ka golu, kada je ušao korak-dva u šesnaesterac sustigao ga je Nakazava, ali je Mrđa na vreme uputio udarac levom nogom u suprotan ugao - 0:1.

Osam minuta kasnije Mrđa je udvostručio prednost Srbije. Akciju je započeo Tomić, nastavio je Ninkov centaršutom sa desne strane, Dušan Tadić je "uhvatio" volej, Mrđa je sa dva metra pokušao da loptu sprovede u mrežu, Narazaki je odbranio, ali je srpski golgeter brzo ustao i iz drugog pokušaja pogodio metu - 0:2.

Mladi prvotimac Partizana, Nemanja Tomić, na isteku sata igre postavio je konačan rezultat. Izveo je slobodan udarac sa 30-ak metara, lopta je prošla kroz "živi zid" i spustila se u bliži ugao. Golman Japana se bacio kako bi je zaustavio, ali mu je ona prošla ispod ruke - 0:3.

Ipak, iz Osake je stigla i jedna loša vest, naročito za beogradske crno-bele. U 65. minutu Ljubomir Fejsa je povredio koleno i za vezistu Partizana je utakmica bila završena. O kakvoj se povredi radi, biće poznato posle naknadnih lekarskih pregleda.

Radovan Ćurčić se opredelio za sledeći sastav: Brkić (od 86. Jovanić) - Ninkov (od 64. Vulićević), Milović, Stanković, Lomić - Fejsa (od 70. Mitrović), Petrović, Tomić (od 85. Beljić), Tadić (od 52. Davidov) - Lekić (od 79. Kaluđerović), Mrđa.

Takeši Okada će i na Mundijal voditi uglavnom igrače iz Džej lige, pa je sastav koji je suprotstavio Srbima u Osaki bio lišen pomoći samo Honde iz moskovskog CSKA, Hasebea iz Volfsburga i Morimota iz Katanije.

On je na teren izveo sledeći tim: Narazaki - Nakazava, Kurihara, Tokunaga, Nagatomo - Nakamura, Inamoto, Endo, Abe - Okazaki, Koroki.

Igrali su i Išikava, Tamada, Makino, Jano.

Srbija će na Mundijalu igrati u grupi sa Nemačkom, Ganom i Australijom, a Japan sa Holandijom, Danskom i Kamerunom.

недеља, 4. април 2010.

Vraneš: Pobeda za moju baku


Svačije mišljenje je da Slavko Vraneš u dva meča protiv Makabija u „Areni" možda odigrao utakmice svog života. Preskromno u odnosu na svoje role, centar crno-belih kaže da je pobedu posvetio svojoj baki, inače vatrenom navijaču Partizana.

- Bili smo kao jedan od samog početka utakmice. Verovali smo jedni drugima, ispravljali greške. U dubini duše smo čvrsto verovali da možemo do Pariza. Idemo na fajnal-for maksimalno rasterećeni, ali sa znanjem da smo dokazali da su čuda moguća. Pobedu posvećujem svima koji su verovali u mene, a posebno mojoj baki, koja je vatreni navijač Partizana i koja je pratila i ovu utakmicu. Zahvalio bih se mojim roditeljima koji su mi podarili život i omogućili da igram u Partizanu - kaže vrlo emotivno Slavko Vraneš.

Đorđević: Partizan osvaja Evroligu!


"Rekao sam posle Barselone da će crno-beli igrati na fajnal-foru, sad verujem da mogu i da osvoje Evroligu. Zašto da ne, pa već su pobeđivali najbolje ekipe i nema razloga da to ne ponove u Parizu."
Legenda Partizana Aleksandar Đorđević veruje da crno-beli mogu da naprave još jedan podvig i plasiraju se u finale završnog turnira Evrolige! Čovek koji je čuvenom trojkom u Istanbulu 1992. godine doneo srpskom šampionu titulu evropskog prvaka, prvi je posle trijumfa nad Barselonom prorekao izabranicima Duleta Vujoševića da će stići na fajnal-for.

Sale sad proročki najavljuje pobedu Partizana nad Olimpijakosom, 7. maja u polufinalu Evrolige.

Odgovaraju nam crveno-beli

- U Parizu je sve moguće. Verujem da mogu i do titule. Pobedili su najbolje ekipe, nema razloga da to tamo ne ponove. Ma, ja sam prorok! Rekao sam posle Barselone da će Partizan igrati na fajnal-foru i čvrsto sam verovao u to - kaže Đorđević.

On kaže da nema šta da savetuje igračima crno-belih, pred put u Pariz.

- Nemam šta da savetujem. Igramo protiv ekipe u crveno-belim dresovima, a to nam tradicionalno odgovara. Ma, finale nam ne gine - poručio je, malo u šali malo u zbilji, Đorđević.

Sportski direktor Partizana Dragan Todorić, koji je učestvovao u osvajanju svih 36 trofeja crno-belih, pa i jedine titule prvaka Evrope iz Istanbula 1992, tvrdi da je ovaj plasman na fajnal-for verovatno najveći uspeh u istoriji kluba.

- Ovo je sigurno moj najdraži fajnal-for do sada. Čak, mislim da je ovo možda naš najveći uspeh, možda veći i od 1992. kada smo bili evropski prvaci. To je iz razloga što se košarka od tada dosta promenila, ne samo kao sport, već i ono što je prati. Ipak, ne bi trebalo upoređivati ovo sad, i ono u Istanbulu. Mislim da niko u klubu još uvek nije svestan kakav smo uspeh napravili. Sa ovim timom na početku sezone niko nam nije davao ni „gram" šanse, čak ni u regionalnoj ligi - kaže Todorić.

Sportski direktor jednog od najboljih brendova Srbije smatra da najveće zasluge za veliki uspeh crno-belih pripadaju Dušku Vujoševiću.

- To što smo napravili ovakav podvig govori da je Partizan institucija, a Duško Vujošević kao trener... ne znam sa čime bih mogao da ga uporedim, ali ovo je u svakom slučaju njegovo delo. On je selektirao tim, radio sa njima, ne samo na parketu već i van njega. Meni je drago što sam ja deo ovog tima i što sam učestvovao u ovom uspehu, koji je nemerljiv - kaže Todorić.

Sačuvati tim dve godine

Partizan je ušao u istoriju Evrolige i kao tim koji se na fajnal-for plasirao sa najmanjim budžetom, a problem sa parama godinama unazad tišti čelnike srpskog šampiona.

- Mislim da smo definitivno pokazali svima, pa i ovim zadrtim zvezdašima, koje ja poštujem, da treba da se stavi tačka na rasprodaju onoga što je najbolje u ovoj zemlji, a kada je košarka u pitanju onda je to Partizan. Treba učiniti sve da, bar dve godine, ostane tim na okupu, da se ne menja puno i da nastavimo gde smo stigli ove sezone, a stigli smo do fajnal-fora. Ukoliko bi imali adekvatnu pomoć institucija države i grada, a oni su ove sezone bili dobronamerni jer su nas pomagali koliko su mogli, mislim da bi onda Partizan mogao da ponovi ovaj uspeh ili onaj iz 1992. godine - rekao je Todorić.

петак, 2. април 2010.

Partizan ide u Pariz!!!


Partizan je uspeo da pobedi Makabi i plasira se na Fajnal for Evrolige u Parizu!!!

Prvi put posle 1998. godine, najbolji srpski tim ponovo će biti među četiri najbolje ekipe na kontinentu, gde su još i CSKA, Olimpijakos i Barselona. Finalni turnir biće održan u Parizu od 7. do 9. maja.

Partizan će se u polufinalu sastati sa Olimpijakosom, sa kojim je ove sezone odigrao 1:1 u prvoj fazi takmičenja.

U četvrtoj utakmici, Partizan je pobedio Makabi rezultatom 76:67 (18:16, 20:19, 17:17, 21:15) i doneo veliku radost prepunoj Areni, ali i celoj Srbiji!

Klub sa najskromnijim budžetom u Evroligi uspeo je da u četvrtfinalnoj seriji (3-1) izbaci jedan od najbogatijih klubova, Makabi, popularni "ponos Izraela".

Junak pobede crno-belih bio je Lester Bo Mekejleb sa 19 poena, ali ne treba zaboraviti ni važne koševe Dušana Kecmana (12), Slavka Vraneša, kao i dve "trojke" Aleksandra Rašića. Naravno, ni učinak svih ostalih igrača srpskog šampiona.

Utakmicu u Areni posmatralo je 21.367 ljudi. Među njima je bio i predsednik Srbije Boris Tadić, koji je na kraju zajedno sa ostalima pevao navijačke pesme i veselio se.

Kao u svakoj plej-of utakmici, u kojoj jedan tim može da ostvari konačnu pobedu, a drugi da bude eliminisan, igralo se na "krv i nož".

Makabi je od starta zaigrao sa najjačom petorkom, sa dvojicom najboljih centara (Pini Geršon obično na početku razdvaja Fišera i Lazmea) i stavio do znanja da za Marića i ostale neće biti lakih poena.

Bilo je i čarki, kada su Fišer i Veseli isprepletali ruke, a posebno nakon faula koji je Blutental sa leđa načinio nad Mekejlebom...

Na kraju se pokazalo da je Partizan imao više raspoloženih igrača, dužu klupu da rasporedi prekršaje i teret igre u odbrani, a i publika je bila nezaobilazan faktor.

Posle dve lake kontre Mekejleba i Veselog (4:0), izraelski tim se pribrao i uz veoma oštar kriterijum suđenja prema domaćinu (nepostojeći faul Mekejleba na Perkinsu i tehnička greška Vujoševiću zbog protesta) stekao najveću prednost na utakmici - 24:30 u 15. minutu.

Roberts i Kecman trojkama su vratili Partizanu minimalno vođstvo, a Vraneš sa dva vezana koša (Lazme ga blokirao u silaznim putanjama) postavio rezultat prvog poluvremena 38:35.

Crno-beli su između 27. i 36. minuta dozvolili gostima samo jedan pogodak iz igre (prodor Viznevskog od koša do koša u finišu treće četvrtine), čime su od potpune neizvesnosti i 45:44 stigli do nedostižnih 69:55.

Usledio je pad koncentracije, što je Makabi iskoristio da napravi seriju od 6:0 i u poslednja tri minuta uđe sa kakvom-takvom šansom za "kam-bek" (69:61). Gosti su uspeli da ukradu loptu, Blutental se sa više od sedam metara podigao na šut za "minus pet" ali nije bio precizan.

Na drugoj strani je Mekejleb poentirao u svom stilu, solo prodorom je prekinuo četiri "posna" minuta svog tima i definitivno odlučio ko ide u Pariz. Košarkaši Makabija bili su suviše umorni i šuterski neraspoloženi da bi uneli još malo drame...

Geršonovi puleni iz igre su ubacili samo 26 odsto (!) pokušaja, a više od polovine ukupnog broja poena (38) postigli su iz slobodnih bacanja. Neverovatno, ali istinito - četvorica od sedam njihovih glavnih igrača, a to su Anderson, Ejdson, Lazme i Blutental, šutirali su 3/36!?

Igrači Partizana su promašili čak 17 penala (29/46), ali su velikom borbenošću, sigurnijom rukom i sa 14 skokova više obezbedili pobedu koja kupuje kartu za Pariz i ostvarenje sna sanjanog 12 godina.

Ko bi jesenas rekao da će se on ostvariti sada?

PARTIZAN: Roberts 8 (12sk, 4izg), Sinovec, Mekejleb 19 (šut za dva 4/8, za trojku 1/2), Kecman 12 (6sk, 4as), Milošević 2, Rašić 6, Mitrović, Božić 6 (3ukr), Marić 9 (za dva 0/2, penali 9/14, 7sk), Veseli 5 (6sk), Đekić 1, Vraneš 8 (za dva 4/6, 6sk, 2blk).

MAKABI: Limonad, Šarp, Viznevski 15, Perkins 14 (8sk), Grin 1, Pnini, Anderson, Lazme 7, Ejdson 12, Blutental 4, Fišer 14 (5sk, 3blk).

Beograd slavi Partizan!


Stotine navijača Partizana proslavlja u centru Beograda veliki uspeh svog kluba koji se posle 12 godina plasirao na Fajnal-for Evrolige!

Pesme Grobara odjekuju glavnim gradom, srpska prestonica obojena je u četvrtak uveče u crno-bele boje!

Partizan je pobedio Makabi 76:67 u četvrtoj utakmici četvrtfinalne serije i sa ukupnom pobedom 3-1 otišao na Fajnal-for u Parizu!

Neverovatan uspeh KK Partizan s obzirom na to da ima ubedljivo najskromniji budžet od svih učesnika Evrolige.

Navijači Partizana sada samo treba da spakuju stvari (minimalno) i da spreme pasoše. Vize nisu potrebne za Pariz.

Očekujmo nova čuda!