недеља, 20. јун 2010.

Anjelka: Prihvatam isključenje iz reprezentacije


Francuski reprezentativac Nikolas Anjelka izjavio je da razume razloge zbog kojih je odstranjen iz sastava nacionalne selekcije na svetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

Anjelka se našao u središtu velikog skandala, kada su francuski mediji otkrili da je fudbaler Čelzija na poluvremenu utakmice sa Nemačkom opsovao svog selektora Rejmonda Domeneka.

Domenek je na uvredu reagovao na taj način, što je odlučio da zameni 31-godišnjeg fudbalera, a igrači i stručni štab dogovorili su se da medijima prećute ovaj slučaj. Međutim, informacija je procurela u javnost, a Fudbalski savez Francuske odlučio je da Anjelka bude izbačen iz reprezentacije i vraćen u Francusku. Napadač Čelzija je priznao da je imao prepirku sa selektorom Domenekom, ali je odbio da iznese pojedinosti incidenta.

"Imam veliko poštovanje za francusku reprezentaciju i za moje saigrače. Francuska ima veoma bitnu utakmicu protiv Južne Afrike, koja bi mogla da nam donese prolazak u osminu finala. Zbog toga još uvek ne želim da se oglašavam povodom ovog slučaja. Imao sam sukob sa selektorom, ali ga nisam opsovao kao što pišu novine.

Nikada ne bih medijima odao pojedinosti iz svlačionice, ali je to neko drugi učinio. Nikada nisam imao nameru da uznemirim nacionalnu selekciju, instituciju koju veoma poštujem. Prihvatam isključenje iz reprezentacije, i želim "Plavima" sve najbolje protiv Južne Afrike", rekao je Nikolas Anjelka.

Gana - Australija 1:1 (1:1)


U utakmici drugog kola grupe D na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi, reprezentacije Gane i Australije odigrale su nerešeno 1:1 (1:1).

Meč je odigran na stadionu Rojal Bafokeng u Rustenburgu, pred oko 40.000 gledalaca, a ovom utakmicom kompletirano je drugo kolo u grupi D, pošto jer juče Srbija u Port Elizabetu savladala Nemačku sa 1:0.

Australija je povela golom Breta Holmana u 11. minutu. Nakon slobodnog udarca Brešana, golman Gane, Kingson je nespretno reagovao i ispustio loptu, do koje je prvi došao Holman i šutirao u desni ugao gola Gane. Kingson je uspeo da zakači loptu, ali ne i da spreči pogodak. Nakon primljenog gola, Gana je krenula sa znatno ofanzivnijom igrom, stvorila par povoljnih prilika preko Boatenga i Ajeva, ali je golman Australije Mark Švarcer bio siguran. Međutim, u 24. minutu nakon napada Gane, Hari Kjuel je udarac Mense izbio rukom sa gol linije, zbog čega mu je sudija Roseti pokazao crveni karton, i dosudio jedanesterac za Ganu. Kao i protiv Srbije, siguran izvođač najstrože kazne bio je Asamoa Gijan, koji je izjednačio na 1:1. Sa igračem više, Gana je bila bolja do kraja prvog poluvremena, ali nije uspela dođe do povoljne prilike za potpuni preokret. "Crne zvezde" su ozbiljno pripretile u drugom poluvremenu, preko Gijana i Asamoe, ali je odbrana Australije dobro reagovala. Australija je mogla da ponovo dođe do vođstva u 72. minutu, preko Vilkšira, koji je izašao sam ispred Kinstona, ali je golman Gane odbranio njegov udarac. Gana je do kraja meča pokušavala da dođe do drugog gola, ali se rezutat više nije menjao.

Danska pobedila Kamerun


Fudbalska reprezentacija Danske pobedila je danas Kamerun sa 2:1 u drugom kolu Grupe E na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi. Golove za Dansku postigli su Niklas Bendtner u 33. i Denis Romedal u 61. minutu. Jedini gol za Kamerun postigao je Samjuel Eto u 10. minutu. Ovo je Danskoj bila prva pobeda, a Kamerunu drugi poraz, tako da više nema šanse da se plasira u drugu fazu takmičenja. U trećem kolu sastaju se Danska - Japan i Kamerun - Holandija.

Holanđani pobedili Japan u Durbanu


Fudbalska reprezentacija Holandije pobedila je danas u Durbanu sa 1:0 ekipu Japana, u drugom kolu Grupe E Svetskog prvenstva u fudbalu u Južnoj Africi.

Jedini gol u meču na stadionu "Mozes Mabhida" postigao je u 53. minutu Holanđanin Vesli Snajder, nakon asistencije Robina van Persija.

Akcija je počela sa desne strane uz aut liniju odakle je lopta stigla u šesnaesterac do Van Persija, koji je loptu možda uštopovao i rukom. On je loptu vratio na ivicu kaznenog prostora, odakle je Snajder, uz veliku pomoć japanskog golmana, loptu smestio u mrežu.

Prvo poluvreme proteklo je u bezidejnoj igri obe ekipe, bez pravih šansi za postizanje golova. Igralo se dugim loptama, koje uglavnom nisu stizale do napadača.

Iako je Holandija, posle pola sata igre, imala loptu u posedu 75 odsto vremena, to je bio period igre u kojoj "narandžasti" nisu useli da stvore nijednu šansu.

U drugom poluvremenu Holanđani su, do gola, igrali angažovanije, nakon čega su inicijativu u pojedinom momentima imali Japanci. Japan je u 66. minutu pokušao da stigne do izjednačenja preko Jošita Okube, koji je šutirao pored leve golmanove stative.

Japanski trener Takeši Okada uveo u poslednjih 15 minuta dva napadača u igru ali njegovi igrači nisu uspeli da izjednače, a najbliži golu bio je Sinđi Okazaki nakon isteka 90 minuta kada je sa leve strane, sa sedam ili osam metara, šutirao preko prečke.

U drugom poluvremenu, Holanđani su najbliži golu bili preko rezerviste Ibrahima Afelaja, koji je u završnici meča dva puta izlazio ispred golaman, ali oba puta loše reagovao.

Jedini žuti karton na meču dobio je Holanđanin Gregori van der Vil u 36. minutu.

U prvom kolu ekipa Holandije pobedila je sa 2:0 Dansku, dok je Japan savladao Kamerun sa 1:0. Večeras igraju Danska i Kamerun, a u narednom, trećem kolu Grupe E, sastaju se Danska i Japan i Kamerun i Holandija.

HOLANDIJA: Stekelenburg, van der Vil, Heitinga, Mathijsen, van Bronkhorst, van Bomel, Kujt, de Jong, van Persi (Huntelar 87'), Snajder (Afelaj 79'), van der Vart (Elia 72') JAPAN: Kavašima, Abe, Komano, Tulio Tanaka, Nagotomo, Endo, Macui (Nakamura 64'), Okubo (Tamada 77'), Hasebe (Okazaki 77'), Honda, Nakazava.

Anelka izbačen iz reprezentacije?!



Novinari " L'Ekipa" su velikodušno izneli u javnost šta se dešavalo na poluvremenu utakmice Meksiko - Francuska 2:0 (0:0).

Navodno, Domenek je prigovorio Nikolasu Anelki, koji mu je žustro uzvratio. Selektor je tamnoputom napadaču pripretio da će ga zameniti, a Anekla mu je odbrusio:

"J**i se, prljavi k***in sine!"

Domenek je ostao dosledan i zamenio fudbalera Čelsija. Francuzi su u nastavku primili dva gola, čime su se skoro oprostili od osmine finala.

Dva dana kasnije potpredsednik Fudbalskog saveza Francuske Noel la Gre objavio je da je napadač Nikola Anelka izbačen iz reprezentacije zbog svađe sa selektorom Remonom Domenekom.

"Upravo smo doneli takvu odluku... Sve nas je šokirala ova situacija. Ako je neko štitio Anelku, to je bio Domenek", rekao je La Gre.

Anelka je u petak trenirao sa ekipom, ali se nije pojavio u subotu na treningu, nekoliko sati nakon objava o njegovim uvredama upućenih selektoru, što je pojačalo tenziju u timu Francuske.

Očigledno je da se nije izvinio.

Tim povodom oglasila se ministarka sporta Francuske Rozalin Bašelo koja kaže da to što su igrači pod velikim pritiskom zbog loših rezultata ne opravdava njihovo nepristojno ponašanje.

"Fudbaleri bi trebalo da imaju na umu da brane boje Francuske i das u uzori mladima. To ih obavezuje da budu dostojanstveni", izjavila je 64-godišnja ministarka.

Nikolas Anelka nije jedini koji je u četvrtak priredio incident. Vilijam Galas je, kada ga je novinar televizije TF1 posle utakmice sa Meksikom zamolio za izjavu, odgovorio SREDNJIM PRSTOM.

Defanzivac, koji je odbio da razgovara sa novinarima tokom takmičenja, se takođe naljutio što je Rajmon Domenek dao kapitensku traku Patriku Evri.

I to nije sav francuski "prljav veš"…

Prema nekim izveštajima sam za stolom večera Joan Gurkif, koga ne vole Frank Riberi i Nikolas Anelka.

Upravo njih dvojica su izvršila pritisak na Domeneka da ga ne stavi u tim protiv Meksika, već da igra Florent Maluda.

Gurkif je kiksnuo na meču protiv Urugvaja i to mu očito nije oprošteno.

Posle svih ovih trzavica Francuzi moraju da zbiju redove, jer još uvek imaju šansu da prođu u drugi krug. To će se dogoditi ako u utorak ubedljivo pobede Južnu Afriku, a da Meksiko i Urugvaj ne remiziraju.

Runi besan, Engleska - Alžir 0:0


Uvodna faza 19. Mundijala nije nagoveštavala preokret koji će kasnije uslediti. Posle nekoliko monotonih utakmica, uglavnom bez iznenađujućih ishoda, za prvu senzaciju pobrinuli su se Švajcarci, pobedom nad Španijom, a zatim je usledio novi šok za Francuze u vidu poraza od Meksika, da bi novi udarac velikanima zadao Alžir. Engleska nacija očekivala je sigurnu pobedu protiv severnoafričke selekcije, ali je umesto proslave prve pobede na turniru ostala zabezeknuta još jednom neubedljivom partijom izabranika Fabia Kapela.

Duel bez golova protiv Alžira, koji se nadovezao na nerešen ishod sa Amerikancima, znači da je selekciji „tri lava“ sada neophodna pobeda protv lidera Grupe C, Slovenije, u poslednjem kolu.

Obezglavljeni reprezentativci Engleske u čudu su napuštali poprište duela sa Alžircima, stadion u Kejp Taunu, dok su im njihovi razočarani navijači zviždali. Vejn Runi se, ipak, potrudio da izazove još veći gnev kod navijača neprimerenom reakcijom - direktno u kameru! Naime, nervozni napadač Mančester junajteda, kome, kao i ostalim njegovim saigračima, ništa nije polazilo za rukom tokom utakmice, po završetku iste bio je besan zbog zvižduka koji su nadjačali čak i zvuk vuvuzela.

- Baš je divno kada ti rođeni navijači zvižde. To je pravi iskaz lojalnosti - rekao je Runi, koji je, naravno, bio ironičan, a nije se uzdržao ni od psovki tom prilikom.

Kapiten reprezentacije, Stiven Džerard, ne želi ni da pomisli da će takmičenje završiti posle grupne faze.

- Nismo zadovoljni kako smo igrali, moramo biti bolji. Nismo bili dovoljno dobri da slomimo otpor protivnika u drugom poluvremenu. Nemamo izgovora, znamo šta nam je činiti - moramo pobediti u poslednjoj utakmici. Želimo da ostanemo ovde do finalne faze - kaze Džerard.

Englezima je protiv Slovenije treba pobeda za plasman u osminu finala, dok je izabranicima Matjaža Keka i bod dovoljan za najveći uspeh u istoriji na Mundijalima - plasmanu u nokaut fazu.

Anelka psovao Domeneka


Fudbaler Francuske Nikolas Anelka žestoko je verbalno napao selektora Rajmona Domeneka tokom poluvremena meča između "trikolora" i Meksika.

Domenek je tokom pauze kritikovao Anelku zato što je igrao van pozicije, a napadača je to izuzetno ražestilo pa je uzvratio.

петак, 18. јун 2010.

Srbija pobedila Nemačku!















Reprezentacija Srbije je pobedila favorizovanu Nemačku u meču drugog kola grupe D! Jedini pogodak na meču delo je Milana Jovanovića u 39. minutu, posle sjajne akcije Branislava Ivanovića, Miloša Krasića i Nikole Žigića.

Ivanović je na desnom boku loptu prosledio Krasiću, plavokosi vezista je centrirao do Žigića, koji je u skoku bio viši od Lama , lopta je došla do Jovanovića, koji se sjajno snašao, primio loptu i poluvolejom sa tri metra poslao loptu u mrežu Nemaca, pored nemoćnih Nojera i Fridriha. Trijumf u Port Elizabetu je prvi našeg nacionalnog tima protiv Nemačke još od 1973. godine!

Najbolju šansu u prvom poluvremenu "panceri" su prokockali u nadoknadi vremena. Golman Stojković je posle jednog centaršuta kratko odbio loptu, koja je došla do Kedire, ali na sreću Srbije, njegov šut je završio na prečki. Prvi deo meča je obeležilo i isključenje napadača Nemačke Miroslava Klosea, koji je u 37. minutu zaradio drugi žuti karton, odnosno isključenje, ali i čak pet podeljenih žutih kartona sudije Maljenka iz Španije.

Do vođstva naše reprezentacije viđena je izjednačena borba na stadionu "Neslon Mendela Bej". Srbija je pretila preko Kuzmanovića, Ninkovića i Kolarova iz slobodnog udarca, dok su Stojkoviću pripretili Kedira, Podolski i Klose. "Panceri" su četiri puta šutirali na gol Srbije, "orlovi" jedan put više ka Nojeru. Posed lope je bio identičan 50-50 odsto.

Nemci su drugih 45. minuta otvorili kao da imaju igrača više, a ne deficit na terenu. Smenjivali su se napadi rivala, a odbrana "orlova" je svakim minutom bila sve ranjivija. Podolski je u 57. i 58 minutu dva puta bio sam ispred Stojkovića, ali je oba puta lopta završila pored našeg gola.

U 61. minutu Nemačka je promašila penal. Odnosno Stojković je odbranio šut Podolskog, koji je ciljao u donji levi ugao, međutim, Stojković ga je pročitao i sačuvao vođstvo "orlovima".

Jedanaesterac je skrivio Vidić, koji je nepotrebno igrao rukom, baš kao i Kuzmanović protiv Gane.

Promašeni penal "pancera" uticao je da se naš nacionalni tim potpuno probudi. Zaigrali su puleni selektora Radomira Antića odvažnije, prebacili loptu ispred gola Nemačke i usledile su sjajne šanse za Jovanovića i Žigića. Prvi je u 67. minutu pogodio stativu, a sedam minuta kasnije Žigićev udarac glavom, na centaršut Krasića, okrznuo je prečku.

Selektor Nemačke Joakim Lev je poslednjih 15-tak minuta igrao na sve ili ništa, sa trojicom napadača. Ipak, osim šuta Marka Marina iz 78. minuta, golman Srbije nije imao potrebe da ozbiljnije interveniše.

Sa druge strane Srbi su mogli i da dupliraju prednost. Kačar je u 81. iz izgledne prilike šutirao preko gola Nemačke, tri minuta kasnije .četiri minuta kasnije Žigić u kontri nije uspeo da doda loptu Stankoviću, koji je imao otroven put ka golu "pancera", a u 88. minutu Kačar nije video da Lazović utrčava ka petercu Nemaca, već je loptu centruirao na drugu stativu...

Srbija i Nemačka posle dva kola imaju po tri boda, baš kao i Gana, ali sa mečom manje, dok je Australija bez bodova.


NEMAČKA - SRBIJA 0:1 (0:0)

Strelac: Jovanović u 39. minutu. Žuti kartoni: Klose u 12, Kedira u 22, Lam u 32, Švajnštajger u 73. minutu (Nemačka), Ivanović u 18, Kolarov u 19, Subotić u 57, Vidić u 59. minutu (Srbija). Stadion: Nelson Mendela Bej. Sudija: Maljenko (Španija).

NEMAČKA: Nojer, Fridrih, Kedira, Švajnštajger, Ozil (od 70. Marin), Podolski, Klose, Miler (od 70. Kakau), Badštuber (od 77. Gomez), Lam, Mertesaker.

SRBIJA: Stojković, Kolarov, Vidić, Ivanović, Stanković, Jovanović (od 79. Lazović), Žigić, Krasić, Ninković (od 70. Kačar), Subotić, Kuzmanović (od 75. Petrović).

четвртак, 17. јун 2010.

Meksiko pobedio Francusku 2:0 !!!


Fudbaleri Meksika savladali su Francuze sa 2:0 u drugom meču 2. kola Grupe A na stadionu „Piter Mokuba“ u Polokvaneu. Strelci su bili Hernandez u 64. i veteran Blanko u 79. minutu iz jedanaesterca. Posle regularno dosudjenog penala, kojeg je skrivio Abidal.

Francuska je po ko zna koji put prikazala bledu igru sa kojom je došla na korak od eliminacije, dok su Meksikanci potvrdili da imaju kvalitet za osminu finala.

Argentina - Juzna Koreja 4:1


Fudbalska reprezentacija Argentine je pobedom nad Južnom Korejom od 4:1 došla na korak od plasmana u osminu finala Svetskog prvenstva.

Za drugi trijumf Argentine u Južnoj Africi najzaslužniji je bio trostruki strelac Gonzalo Iguain, a ekipi sa Dalekog istoka ostaje nada da će propuštene šanse protiv Argentine "naplatiti" u trećem kolu protiv Nigerije.

Grčka - Nigerija 2:1 (1:1)


Reprezentacije Grčke pobedila je danas Nigeriju sa 2:1 u uzbudljivom meču drugog kola Grupe B na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

Fudbaleri Grčke preokretom su došli do istorijskog trijumfa nad Nigerijom od 2:1 na stadionu Fri Stejt u Blumfontejnu. Nigerijci su poveli golom Učea u 15. minutu, ali se preloman momenat dogodio nešto kasnije kada je Sani Kaita dobio crveni karton. Grci su iskoristili prednost igrača više i izjednačili su uz malo sreće neposredno pred pauzu, da bi u drugom poluvremenu došli do pobedonosnog pogotka preko Vasilisa Torosidisa.

Trener Grka Oto Rehagel je posle meča sa Južnom Korejom rekao svojim izabranicima da će ih poslati kući ukoliko ne budu slušali i ispunjavali njegove taktičke zamisli, i to su "Heleni" i učinili jer su do kraja meča uspeli da sačuvaju prednost od 2:1 i time osvoje prva tri boda na Mondijalima u svojoj istoriji.

понедељак, 14. јун 2010.

Najbolje tek dolazi - Okada


Selektor Japana Takeši Okada pohvalio je svoje igrače posle pobede nad Kamerunom u ponedeljak.

“Naši igrači su napravili odličan posao. Međutim, u sledećem meču igramo protiv Holandije, a tada moramo biti još bolji”.

“Ovo je naša prva pobeda na SP izvan Japana, ali to nije ono što je najbitnije. To tek dolazi”, rekao je Okada.

Okada je ocenio da je ekipa Kameruna tehnički veoma dobra i da je njegov tim uspeo da pobedi u veoma teškom mecu.

"Rekao sam igračim da ne treba da se samo brane već da treba i da napadnu. Imali smo periode utakmice kada smo bili pod velikim pritiskom, ali smo ipak uspeli da postignemo dobar rezultat", rekao je Okada.

Okada je izrazio očekivanje da će njegovi igrači u narednim utakmicama ostvariti napredak u igri i dodao da je za eventualni plasman u drugu fazu takmičenja veoma važno kakav će rezultat postići u narednoj utakmici.

Strelac jedinog gola na meču bio je vezni igrač moskovskog CSKA, Keisuke Honda.

"Nisam zadovoljan kako je naš tim igrao. Ali naša snaga je u tome što smo ostvarili dobar rezultat i pored loše igre. Odbrambenom igrom uspeli smo da stignemo do pobede, a na momente smo imali i dosta sreće", rekao je Honda posle meča.

Golman Japana Eidži Kavašima je rekao da je po završetku utakmice osećao veliko olakšanje jer Kamerun ima odlične igrače koje je bilo teško zaustaviti.

"U poslednjih 20 minuta znao sam da ću biti pod velikim pritiskom", rekao je Kavašima.

Selektor Kameruna Pol Le Gven rekao je da je razočaran zbog poraza, pošto njegova ekipa nije pokazala sve što zna.

"Bili smo previše nervozni u prvom poluvremenu. Izgubili smo mnogo, mnogo lopti zbog nervoze i zbog toga sam razočaran. Oni nisu igrali najbolje što znaju, a mi nismo uspeli da pokažemo naš potencijal i to je razočaravajuće", rekao je Le Gven.

Le Gven je na današnoj utakmici promenio ulogu kapitenu Samjuelu Etou. Fudbaler Intera je igrao na levom krilu, umesto kao centralni napadač i nijednom nije ozbiljno ugrozio protivničkog golmana.

"Izabrao sam tu poziciju i za to prihvatam odgovornost. Odlučujete sa onim što imate, želeo sam najbolje, ali to danas nije dalo rezultata", rekao je on.

Napadač Intera rekao je da očekuje tešku utakmicu protiv Danske, u subotu, ali da će njegova ekipa ići na pobedu.

"Moramo da izađemo na teren i pokušamo da pobedimo. Pokazali smo da imamo mogućnosti", istakao je Samjuel Eto.

Holandija pobedila neubedljivu Dansku


Prvi korak ka trijumfu "lala“ napravio je igrač "vikinga“ Simon Poulsen.

"Kod prvog gola sam imao samo jednu pomisao. Ovo se ne događa, ovo se ne može dogoditi", kaže 25-godišnji Poulsen.

"Kada čovek napravi pogrešku, treba priznati da ju je napravio. Ja sam danas napravio grešku, ali šta mogu. Moram se okrenuti budućnosti, ne misliti na prošlost", dodao je Poulsen posle čijeg se udarcaglavom lopta od leđa Agera odbila u gol.

Selektor Danske Morten Olsen, zagrlio je Poulsena prilikom izlaska s terena i rekao mu samo: "Zaboravi na ovo!"

Bivši danski reprezentativac Martin Laursen istakao je da su već unapred računali na poraz od Holandije.

"Prvo poluvreme smo odigrali jako dobro, napravili smo sve ono što smo trebali učiniti. Odlično smo se branili, a u napadu kreirali neke poluprilike. Sve se razvijalo prema našim željama. Nažalost, autogol koji smo postigli na samom početku drugog dela odsekao nam je krila. Ipak, imali smo i nakon toga priliku nešto pokazati, ali u napadačkom smislu smo bili sterilni. Ništa nismo odigrali u napadu u nastavku utakmice", istakao je nekadašnji defanzivac.

"Šteta zbog autogola, nikada nije dobro kada tako primiš gol, a pogotovo u trenutku kada smo ga mi primili, odmah na početku drugog poluvremena. No, ionako smo računali da ćemo izgubiti od HOlandije, oni su vrlo jaki. Mi se sada moramo koncentrsati na sledeće utakmice. Verovatno će nam za prolazak u sladeću rundu trebati pobede protiv Kameruna i Japana".

Selektor Holandije Bert Van Marvijk upozorio je svoje igrače da ne pokazuju aroganciju posle izvojevane pobede protiv Danske.

“O ovome govorim otkako sam postao selektor pre dve godine. Znamo kako je biti favorit, igramo dobar i kreativan fudbal. Rekao sam sto hiljada puta da smo povremeno arogantni i to nam se može osvetiti, a svoje igrače redovno upozoravam da ne upadnu u tu zamku”.

Holandija je dobila glavnog rivala u borbi za prvo mesto u grupi E, sada slede mečevi sa Japanom i Kamerunom. Marvijku je drago što su startovali pobedom.

“Odavno sam razmišljao o ovoj utakmici jer je prva utakmica uvek teška, a vrlo je bitno dobro startovati. Igrači su bili malo napeti i frustrirani u prvom poluvremenu. Želeli smo da igramo lepo ali smo često gubili loptu. Popravili smo se posle prvog gola, a posle toga ste videli za šta smo sposobni. Mogli smo dobiti sa većom razlikom, ali bilo je veliko olakšanje kada smo postigli drugi gol”.

Marvijk nije želeo da se kocka i u igru ubaci nedovoljno oporavljenog Arjena Robena.

“Pobedili smo 2:0, tako da ne mogu reći da nam je nedostajao. Imamo brzinu i kreativnost u timu. Arjen je izuzetan igrač, super je brz pa mi je drago što ga imamo u timu. To je dobro jer ćemo moći da računamo na njega kada nam budezaista potreban, ali u ovom trenutku je saradnja između Snajdera, Van der Varta i Van Persija odlična. Postigli smo deset golova na posledn ja dva pripremna meča, a dodatno oružje imamo na klupi”.

Srbija porazena od Gane


Gana i Slovenija su postigli pobede u svojim prvim utakmicama na Svetskom kupu u fudbalu 2010. u Južnoafričkoj Republici.

U Grupi D, Gana je postala prvi afrički tim koji je pobedio na prvom Svetskom kupu na kontinentu, pobedom od 1:0 nad reprezentacijom Srbije u Pretoriji. Asamoa Gijan je postigao pogodak iz penala u 85. minutu, pošto je rezervni srpski igrač Zdravko Kuzmanović igrao rukom u svom sesnaestercu.

Selekcija Srbije je od 75. minuta igrala sa desetoricom fudbalera, jer je drugi žuti karton i isključenje zaradio Aleksandar Luković. Srbija će u drugom kolu D grupe, koje se igra 18. juna, odmeriti snage sa Nemačkom. Računajući i Mundijale 1998. i 2006. godine, reprezentaciji Srbije je ovo peti uzastopni poraz na Svetskim prvenstvima.

Nešto ranije, u svom prvom nastupu na ovogodišnjem Svetskom kupu, reprezentacija Slovenije pobedila je Alžir rezultatom 1 : 0, što je prva pobeda Slovenaca na svetskim prvenstvima, s obzirom da su prilikom prethodnog nastupa, pre osam godina, pretrpeli tri poraza. Jedini gol je šutom iz daljine postigao Robert Koren u 79. minutu, kada se lopta odbila u gol od ruke alžirskog golmana Favzija Šaušija.

Posle današnje pobede u Polokvaneu, Slovenija je prva u Grupi C sa tri boda, dok drugo i treće mesto dele reprezentacije Engleske i Sjedinjenih Država, sa po jednim bodom posle jučerašnje nerešene igre.

субота, 12. јун 2010.

Engleska - USA 1:1


Reprezentacije Engleske i SAD-a igrale su nerešeno, 1:1 (1:1) u prvom meču grupe C na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

Englezi su poveli u četvrtom minutu preko Džerarda, ali su Amerikanci pre poluvremena izjednačili golom Dempsija kojem je pomogao golman Grin.

Kapelov tim više je kontrolisao loptu, pokušavaoa uglavnom preko krilnih pozicija da proigra Runija i Heskija, ali je odbrana SAD-a na čelu sa Onijevuom sjajno igrla. Amerikanci su koristili svaku ukazanu priliku i čak imali najbolju gol šansu preko Altidora.

Već prvu priliku Englezi su pretvorili u gol preko Stivena Džerarda koji je povredom Ferdinanda postao kapiten "Gordog Albiona". Heski je dobio loptu na vrhu šesnaesterca i sjajno proigrao Džerarda koji je pobegao čuvarima i sa penala savladao Hauarda.

U desetom minutu i Amerikanci su zapretili, ali je udarac Dempsija glavom sa desetak metara bio lak posao za Grina.

Posle nekoliko minuta igre bez većih uzbuđenja, sjajnu šansu imao je Lenon koji je bio sam na desnoj strani ali je pokušao da proigra Heskija u sredini što su Amerikanci sprečili.

Nastavili su Ostrvljani da uništavaju rivala sa krilnih pozicija, ali centaršuti Milnera, Lenona i Džerarda nisu našli put do Runija i Heskija.

U 30. minutu nastavila se agonija “Albiona” sa povredama jer je Džejms Milner morao da napusti teren, a zamenio ga je Šon Rajt-Filips. Milner je prethodnih dana imao problema sa stomačnim virusom.

Međutim, Englezi ne bi bili Englezi da nemaju problema sa golmanima. Posle nekoliko dobrih intervencija Robert Grin je katastrofalno reagovao u 40. minutu posle šuta Dempsija sa više od 20 metara, pa je lopta pored njegove ruke ušla u gol za 1:1.

Kapelovi igraci su otvoreno počeli i drugo poluvreme, a u 52. minutu stopostotnu šansu propustio je Emil Heski kojeg je sjajno proigrao Lenon. Napadač Aston Vile sam je krenuo ka golu Hauarda ali požurio sa završnicom pa je golman Evertona zaustavio njegov šut sa ivice kaznenog prostora.

Amerikanci su u nastavku dobro parirali Engleskoj u veznom redu, potpuno su zatvorili Runija i Lamparda, a posle nekoliko prilika preko Džonsona po levoj strani, “Albion” je zamalo primio još jedan gol. Međutim, Grin je ovaj put dobro reagovao posle šuta Altidora i uz pomoć stative sačuvao mrežu u 65. minut.

Pritisak Ostrvljana u nastavku nije doneo pravu priliku, a najbliži pogotku bio je Vejn Runi koji je sa 30 metara sjajno šutirao, ali je lopta prošla pored stative. Samo minuta kasnije, u 76. "Vaza" je sjajno proigrao Rajt-Filipsa na levoj strani kaznenog prostora, ali je krilni igrač Sitija slabo šutirao pa je zaradio samo korner.

Na kraju je ostalo 1:1 što je prvi remi ova dva tima u međusobnim duelima. U drugom meču grupe u nedelju igraju Alžir i Slovenija.

Engleska: Grin – Kol, Teri, King (Karager 45’), Džonson – Milner (Rajt-Filips 30’), Lenon, Džerard, Lampard - Runi, Heski (Krauč 79’)

SAD: Hauard – Bokanegra, Čerundolo, Demerit, Onijevu – Dempsi, Donovan, Klark, Bredli – Altidor (Holden 86’), Findli (Budli 76’)

Južna Koreja - Grčka 2:0


Prvu pobedu na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi ostvarila je Južna Koreja. Ona je u Port Elizabetu savladala Grčku s 2:0 (1:0) golovima koji su pali u sedmom minutu prvog poluvremena i sedmom minutu drugog.

Grčkoj je ovo bila četvrta utakmica na svetskim prvenstvima na kojima još nije postigla ni jedan jedini gol, iako je ovde igrala s trojicom napadača. Ali, bili su odsečeni. Bivši evropski prvak je dugo igrao uzdržano, čekao je greške protivnika, ali ih je upravo on pravio.

Prvu već na samom početku utakmice i to posle kornera. Lopta je preletela nekoliko grčkih igrača, a onaj koji ju je dokačio bolje i da nije. Ona je pala pravo pred noge Li Džung-Sua, kome nije bilo teško da je pošalje u mrežu (1:0).

I drugi gol, kojim je sve rešeno, pravi je poklon Grka protivniku. Vintra je iz čista mira dao loptu u noge Park Dži-Sungu, koji se stuštio u šesnaesterac, sačuvao koncentraciju, iako ga je Vintra pratio u stopu, i pored nemoćnog Corvasa postavio konačan rezultat (2:0).

Tek posle toga su se Grci trgli, jer više i nisu imali izbora, ali je bilo dockan da se nadoknadi propušteno. Istina, imali su priliku da bar osete radost zbog gola postignutog na svetskim prvenstvima, ali im se nije dalo.

Južna Koreja je igrala preduzimljivije i iskoristila što joj je protivnik dozvolio da se igra na njegovoj polovini. Pobednik je mogao da izvojuje i ubedljiviju pobedu, a u te šanse je dolazio zahvaljujući tome što ima brže igrače ili zato što su Grci bili neoprezni.

Stadion: Nelson Mandela bej. Gledalaca: 31.513. Sudija: Hester (Novi Zeland). 1:0 Li Džung-Su (7), 2:0 Park Dži-Sung (52). Žuti karton: Torisidis (Grčka).

JUŽNA KOREJA: Džung Sung- Rjong – Čo Jong-Hjung, Li Jang-Pjo, Li Džung-Su, Ča Du-Ri – Park Dži-Sung, Kim Džung- Vu, Ki Sung-Jueng (od 75. Kim Nam Il), Li Čung-Jong (od 89. Kim Džae-Sung) – Park Ču-Jang (od 86. Li Seung Jeul), Jeom Ki Hjun. Selektor: Huh Džung Mu.

GRČKA: Corvas – Seitaridis, Papadopulos, Vintra, Torosidis – Ciolis, Kacuranis, Karagunis (od 46. Pacacoglu) – Haristeas (od 61. Kapetanos), Samaras (od 59. Salpingidis), Gekas. Selektor: Rehagel (Nemačka).

Argentina pobedila Nigeriju 1:0 (1:0)


Reprezentacija Argentine Mondijal je zapocela pobedom, a njen selektor, Dijego Armando Maradona, dokazao da nije totalni trenerski šarlatan, kakvim ga mnogi smatraju.

"Gaučosi" su savladali Nigeriju rezultatom 1:0, a gol odluke već u šestom minutu je postigao Gabrijel Hajnce.

Huan Sebastijan Veron (35 godina) izveo je korner sa desne strane, a Hajnce (32) se našao usamljen tačno na "beloj tački", namestio se i glavom poslao loptu u gornji desni ugao!

Imali su plavo-beli još mnogo prilika, pre svih Gonzalo Iguain i Leo Mesi, ali je na golu Nigerije blistao Vinsent Enjeama. U finišu su "superorlovi" nadtrčali Argentince, međutim, ono malo prilika koje su uspeli da stvore - nisu umeli da iskoriste.

U derbiju drugog kola B grupe (17. juna) sastaće se Argentina i Južna Koreja, dok će Grčka i Nigerija u međusobnom susretu juriti "poslednji voz" za plasman u osminu finala.

Argentina - Nigerija 1:0 (1:0)

JOHANESBURG. STADION: Elis park. SUDIJA: Volfgang Štark (Nemačka).

ŽUTI KARTONI: Gutijerez (41') - Haruna (77').

STRELAC: Gabrijel Hajnce (6').

ARGENTINA: Romero - Hajnce, Samjuel, Demikelis, Gutijerez - Maskerano, Veron (od 74' Rodrigez), Di Marija (od 85' Burdiso) - Mesi - Iguain (od 79' Milito), Tevez.

NIGERIJA: Enjeama - Taivo (od 75' Uče), Šitu, Jobo, Odija - Etuhu, Haruna, Keita - Obasi (od 60' Odemvingi), Obina (od 52' Martins) - Jakubu.

Povratnik na šampionate sveta posle 16 godina - kada je upravo protiv Nigerije odigrao poslednju utakmicu, pre nego što je pozitivno testiran na kokain - Maradona je ovog puta odlučio da ne da "materijal" kritičarima.

Među 23 fudbalera koja je poveo u Južnu Afriku, odredio je praktično najjači sastav, s tim da su Iguain i Tevez u špicu napada dobili prednost u odnosu na Milita i Aguera.

Argentinci u Johanesburgu nisu gubili vreme na takozvano "ispitivanje snaga", već su od prvog minuta jurnuli u napad, na krilima dobro poznatih Mesijevih driblinga. Trebalo je da povedu u četvrtom minutu, ali Iguain je idealno Mesijevo dodavanje poslao pored gola sa samo šest metara.

Dva minuta kasnije, Mesi je naterao Enjeamu na atraktivnu paradu, usledio je korner i zasluženo vođstvo "gaučosa", posle kojeg je tempo igre, očekivano, opao.

Uprkos prividnoj ravnoteži, Argentina je mnogo lakše i češće ulazila u šanse, pronalazeći šupljine u poslednjoj liniji Nigerije, koju švedski stručnjak Lars Lagerbak ipak nije uspeo da "utegne" koliko je potrebno za ovako velike utakmice.

Enjeama je u 21. minutu zaustavio šut Iguaina u situaciji "jedan na jedan", a u 37. još briljantnije odbranio karakterističan pokušaj Mesija - levicom, iskosa sa desne strane, u suprotni ugao...

Na drugoj strani je povremeno pretio Činedu Obasi, ali je igrao suviše "široko" i često morao da šutira iz teških pozicija. Tipičan primer bila je situacija u 28. minutu, kada njegov pokušaj nije bio dovoljno precizan, a ni dovoljno spor, da ga Jakubu uklizavanjem sprovede u mrežu.

Na poluvremenu su se Nigerijci okupili na sredini igrališta, obrazovali krug sa Enjeamom u centru i pomolili se, dok je Maradona odmah ušao u teren da bi porazgovarao sa Veronom i Di Marijom. Nije gubio vreme ni u povratku iz svlačionice - i poslednji raspoloživi sekund potrošio je na davanje saveta Mesiju.

Argentina je i u drugom poluvremenu kontrolisala utakmicu. Mesi i Iguain propustili su dve-tri poluprilike, a Lagerbak brzo odlučio da "izmeša karte", pa je na krilne pozicije poslao Martinsa i Odemvingija, umesto Obine i Obasija.

Sa njima je Nigerija postala dinamičnija u fazi napada, međutim, "gaučosi" su u 65. minutu morali da reše pitanje pobednika. Posle kornera Nigerije izveli su munjevitu kontru, ali njih četvorica nisu uspeli da rašire dvojicu odbrambenih igrača, pa je na kraju Mesi uputio neprecizan šut sa ivice kaznenog prostora.

U sledećem minutu viđena je po šansa na obe strane - Enjeama je opet "pobedio" Iguaina, a Odemvingi uradio ono najgore, kada je trebalo da šutira ili centrira. Dao je sebi dodatni for i lopta je završila u gol autu...

U 71. minutu opasno je sa 18 metara tukao Taje Taivo, ali se tom prilikom i povredio, pa je u igru morao Kalu Uče. Utakmica se totalno "otvorila", Romero je ukrotio "bombu" Martinsa sa 25 metara, a Mesi posle duplog pasa sa Di Marijom izbio sam pred Enjeamu... Nigerijski golman još jednom je bio na visini zadatka!

Da u najuzbudljivijem meču u dosadašnjem toku Mundijala ostane 1:0 "pobrinuo" se Uče, kada je uposlio Jakubua na desnom krilu, a onda očajno reagovao na centaršut i sa desetak metara poslao loptu preko gola.

Maradona je osvežio svoj tim izmenama, pet minuta pre kraja ubacio defanzivca Burdisa umesto umornog Di Marije i Argentina više nije bila na većim iskušenjima.

"Gaučosima" je ovo treći uzastopni Mundijal koji su počeli pobedom nad predstavnikom afričkog kontinenta. Pre osam godina savladali su upravo Nigeriju (1:0), a 2006. Obalu Slonovače (2:1).

Radomir Antić: Protiv Gane i sebe - za Srbiju


Reprezentativci Srbije odbrojavaju sate i minute do ulaska u istoriju.

Prvi put će se na svetskoj smotri fudbala vijoriti srpska zastava i svirati srpska himna. Zato će najbolji srpski fudbaleri, predvođeni selektorom Radomirom Antićem, u nedelju od 16 sati ispisati novo poglavlje ne samo fudbalske istorije.

"Osećam se privilegovano. Kao čovek fudbala imam šansu da uživam u nečemu što ću podeliti sa našim narodom", počeo je Radomir Antić priču na konferenciji za medije upriličenoj na stadionu "Lotus Versfeld" u Pretoriji.

Predvodnik "orlova" je sve vreme bio nasmejan dok se obraćao "sedmoj sili" sa svih meridijana.

"Primaklo se ono za šta se odavno spremamo. Jedva čekamo da počne. Svi momci su spremni, nemamo nijedan problem fizičke prirode. Glavni cilj našeg ukupnog rada je da u nedelju budemo u najboljoj formi", dodao je selektor Srbije.

"Nismo bli inferiorni ni protiv koga i nećemo menjati opredeljenje u igri. Postali smo ljubimci naroda što nas dodatno obavezuje."

Antić ne misli da će mu meč protiv Gane biti kruna trenerske karijere iako će kao selektor učestvovati u prvom nastupu Srbije na svetskim prvenstvima.

"Ne bih to tako rekao. Biće još utakmica."

Antić krije karte i ne želi da otkriva sastav.

"Prespavaću još jednu noć, a onda ću da saopštim tim na sastanku."

Nije hteo da priča ni o prednostima svoje ekipe u odnosu na rivala.

"Nisam od ljudi koji dele cveće. Kad bih to rekao, poklonio bih prednost rivalu."

Iskusni stručnjak zna sve o reprezentaciji Gane i izuzetno je poštuje, a respekt potkrepljuje statističkim podacima.

"Reč je o četvorostrukom prvaku Afrike i finalisti nedavnog Afričkog kupa nacija, kao i šampionu sveta za uzrast do 21 godine. Pored toga, oni imaju izuzetno izražen nacionalni motiv, fizički su izuzetno dobro spremni, sjajni su u igri 'jedan na jedan', a dobri rezultati su im doneli samopouzdanje."

Prvi srpski stručnjak ne misli da je prednost Ganaca u selektoru Milovanu Rajevcu, koji dobro poznaje svoje zemljake.

"To što im je selektor naš zemljak i moj prijatelj, ostavićemo za posle utakmice. Svi spremamo po neko iznenađenje. Mi ne treba da pobedimo samo Ganu već treba da pobedimo i sebe. Biće to meč sa mnogo psihološkog naboja i očekujem da moja ekipa bude na potrebnom nivou."

Nije želeo Antić da povlači paralelu između ovog i Mundijala u Nemačkoj 2006. kada je Srbija i Crna Gora pretrpela sva tri poraza u grupi.

"Ne volim poređenja, ono što je bilo za nama ne možemo da promenimo. Prvi put učestvujemo kao samostalna država što nas čini snažnim i daje jak motiv. Sami sebi smo pokazali da znamo šta hoćemo, a sada želimo da to pokažemo i drugima."

On nije želeo ni da se vraća na prijateljske utakimice protiv Novog Zelanda, Poljske i Kameruna, jedinog savladanog rivala, uz doduše tri primljena gola.

"Nije postojao takav takmičarski motiv kakav ćemo imati protiv Gane. Imam poverenje u ove momke, jer kao grupa znaju da se brane. Prijateljske i utakmice na Svetskom prvenstvu ne mogu da se porede."

Smatra da je ekipa sazrevala od starta kvalifikacija.

"Rasli smo iz utakmice u utakmicu. Ne govorim samo o prostoj statistici i tome kako smo se peli na listi FIFA. Rasli smo kao familija, a do autoriteta došli rezultatima. Narod je kod nas prepoznao ono što voli. Radili smo na izboru igre, a mnogo je lepo bilo kada smo napunili stadion pred polazak za Južnu Afriku."

Svoje izabranika smatra šampionima.

"Za mene su svi moji igrači šampioni. Osvajaju deset titula godišnje - pogledajte koliko trofeja donose Stanković, Vidić, Ivanović... Nije važno samo dobro igrati već je važno biti najbolji kada je najteže, kada je pritisak najveći, a to naši igrači znaju."

Ne bi selektor Srbije "potpisao" remi u premijernoj utakmici.

"Pre meča ne bih pristao na remi, ali zavisi kako će se odvijati stvari na terenu."

Poslednji trening pred meč odrađen je na stadionu u Pretoriji, na 500 metara manjoj nadmorskoj visini, na mestu gde će se u nedelju igrati meč Grupe D.

"Oseća se razlika, ali neophodna je vremenska distanca od 24 sata da bi uticala na igrače. Međutim, kad u 16 sati zađe sunce, oseća se veliki pad temperature."

S obzirom da je protivnik sa afričkog kontinenta, očekuje se da će imati veću podršku sa tribina.

"Naših ljudi ima oko 15-20 hiljada u Južnoj Africi. Iz Srbije je stiglo još oko hiljadu. Ali, ne verujem da će samo oni navijati za nas, već verujem da ćemo našom igrom 'kupiti' i druge nacije."

Antić je iskoristio priliku da izjavi saučešće Nelsonu Mandeli, kome je u petak tragično nastradala praunuka.

"On je krivac što je Svetsko prvenstvo došlo na afrički kontinent", rekao je selektor Srbije za predsednika Južne Afirke.

"Od trenutka kada smo kročili na afričko tle otklonjena mi je svaka sumnja da je dobro što se prvenstvo ovde igra. U očima ljudi vidi se da shvataju da su dobili veliku šansu. I ne samo onih ljudi na stadionima već i na ulicama", zaključio je Radomir Antić.

Pored Srbije i Gane, u nedelju će se u Grupi D sastati i Nemačka i Australija (20,30).

петак, 11. јун 2010.

POČELO JE : Južna Afrika - Meksiko 1:1


Pred 89.000 gledalaca i verovatno toliko "vuvuzela" na Soker Siti stadionu u Johanesburgu, u prvom kolu Grupe A: Južna Afrika - Meksiko 1:1 (0:0).

Juzna Afrika umalo je postala 13. domaćin Mundijala, koji je na premijeri ostvario pobedu, ali je veliko slavlje prve afričke nacije u svojstvu organizatora najvećeg fudbalskog turnira na planeti pokvario Rafael Markez u 79. minutu, kada je postigao izjednacujuci pogodak.

Sada su na potezu Urugvajci i Francuzi, koji će od 20.30 odigrati drugi meč u grupi.

Prvi gol na Mundijalu postigao je Tšabalala... Južna Afrika povela je protiv Meksika u 55. minutu i to u jeku ofanzive "sombrerosa" od povratka na teren.

Baš tada, sevnula je kontra "Bafane". Na levom krilu, Šiphive Tšabalala divno je u punom trku primio pas Mpele sa centra igrališta i onda odapeo strelu iz leve noge u dalji ugao 171 centimetar visokog Oskara Pereza - 1:0!

Južna Afrika povela je na isti dan, kada je pre 40 godina, na SP u Meksiku 1970. godine, Maroko doneo afričkim nacijama prvi bod na Mundijalima, odigravši 1:1 protiv Bugarske.

Meksiko je mogao da izjednači samo četiri minuta posle Tšabalaline bombe. Đovani Dos Santos uputio je šut levom nogom u raklje, ali je Kune majstorski odbranio.

U 70. minutu, lako je moglo da bude 2:0. Movise je izbio pred Pereza sa čuvarom na "leđima", čak je bio i povučen, ali je odlučio da šutira i Perez je zaustavio njegov šut.

Malo pre toga, Kuatemok Blanko zamenio je Karlosa Velu u špicu Meksika.

Ipak, drugi "kultni" igrač Meksika, Rafael Markez izjednačio u 79. minutu. Na odličan centaršut Guardada, fudbaler Barselone primio je loptu iza leđa defanzivaca "Bafane" i punom nogom "probušio" Kunea - 1:1.

I onda... Mpela je propustio šansu utakmice, pardon karijere. Brzonogi napadač krenuo je u pun sprint na naizgled bezidejnu loptu svojih defanzivaca. Golman Meksika Perez nije imao hrabrosti da krene ka lopti, a meksički defanzivci nisu imali brzine u nogama da stignu Mpelu.

Na ivici šesnaesterca, Mpela je uspeo prvi da stigne do "ničije" lopte, da sebi for i onda levom nogom pogodi... Stativu!

Neverica na Soker Sitiju i širom Južnoafričke Republike. "Bafana" je uzela samo bod. "Samo", iako nije bila bolji rival u petak popodne.

Vođstvo Južne Afrike, a kasnije i tragična stativa za pobedu, nije govorilo u prilog onome što je moglo da se vidi na otvorenoj utakmici, praćenoj nesnosnom bukom "vuvuzela", koja asocira na megafonom pojačano zujanje muva.

Meksiko je bolje počeo premijerni duel 19. Mundijala, u drugom minutu Đovani Dos Santos imao je i prvu priliku, a očigledno nervoznim i pomalo "odsečenim" domaćinima bilo je potrebno dobih 20 minuta da se satave, a onda je i "Bafana Bafana" pokazala zube.

Najbolju šansu u prvom poluvremenu imao je Meksiko.

U 32. minutu, Karlos Vela odigrao je u sredinu za Giljerma Franka, popularni "Gilje" primio je loptu i šutirao polu-volejom, ali mu je golman Južnoafrikanaca Kune "ušao" u šut i desnom rukom uspeo da spreči vođstvo gostiju.

Naizgled, tim Havijera Agirea poveo je u 38. minutu, kada je posle dobro izvedenog kornera Kune "plivao" u prazno, a lopta od glave jednog igrala Meksika došla od zaboravljenog Franka na "drugoj" stativi, koji je zakucao loptu na mrežu.

Ipak, dosuđen je ofsajd, iako je Južna Afrika imala igrača na "prvoj" stativi, koji je bio najbliži svojoj gol crti. Razlog je pravilo po kojem je igrač u ofsajdu ukoliko se u trenutku pasa nalazi iza leđa protivničkog golmana. Iz tog ugla, sudije nisu pogrešile.

Igrač na "prvoj" stativi preuzeo je "ulogu" golmana, pa je tako i pas glavom ka Franku bio ofsajd. Da su na gol crti Južne Afrike stajala dvojica fudbalera, gol "Giljea" bio bi regularan.

Dva minuta pre poslednjeg zvižduka sudije Ravšana Irmatova iz Uzbekistana u prvom poluvremenu, Južna Afrika imala je najbolju šansu. Tšabalala je probio po levom krilu i uputio idealan centaršut, a centarfor "Bafane" Mpela za par centimetara bio "kratak" u nameri da glavom postigne prvi gol na šampionatu.

Meč je "otvoren" ofanzivom tehnički podučenijih igrača Meksika, koji su se bolje snalazili kada je lopta bila na zemlji. U drugom minutu, Pol Agiljar prošao je po desnom krilu i uputio oštar centaršut, Kune se spetljao i odbio loptu pravo na nogu Dos Santosu, koji je brzopleto šutirao, svom snagom i pogodio samo jednog defanzivca Južne Afrike, uprkos tome što je imao gotovo prazan gol pred sobom.

Ipak, najvažnija vest sa ove utakmice je - POČELO JE!

STADION: Soker Siti. Gledalaca: 89.000. Sudija: Ravšan Irmatov (Uzbekistan).

JUŽNA AFRIKA (4-2-3-1): Kune - Gaksa, Mokoena, Kumalo, Tvala (od 46. minuta Masilela) - Letšolonjane, Dikgakoj, Pijenar (od 83. minuta Pijenar), Modise, Tšabalala – Mpela.

MEKSIKO (4-3-3): Perez – Agilar (od 55. minuta Gvardado), Rodrigez, Salsido, Osorio - Markez, Torado, Huarez - Dos Santos, Franko (od 73. minuta Ernandez), Vela (od 69. minuta Blanko).

Francuska - Urugvaj bez golova


Utakmice prvog kola A grupe SP nisu dale jasan nagoveštaj koje bi dve ekipe mogle da se plasiraju u osminu finala. Posle remija Južne Afrike i Meksika (1:1), bodom na premijeri morali su da se zadovolje Francuska i Urugvaj.

Na stadionu Grin Point u Kejptaunu odigrali su bez golova, isto kao u prvoj fazi Mundijala 2002. u Japanu i Južnoj Koreji. "Nula-nula" je bilo i u prijateljskoj utakmici u Parizu pre dve godine, kada su sastavi bili dosta sličniji aktuelnim...

Francuska je, kao i obično, pokazala napadačku orijentaciju, ali takođe i neverovatan nedostatak rešenja u poslednjoj trećini terena.

Urugvaj se korektno i disciplinovano branio - ništa više od toga - ali je delovalo da bi sačuvao mrežu i da se igralo još 90 minuta.

Šansa da učine nešto više "trikolorima" se ukazala posle isključenja Nikolasa Lodeira u 81. minutu, ali ni u takvom odnosu snaga, sa igračima kakvi su Anri, Riberi, Maluda i Žinjak, oni nisu umeli da probiju bedem "južnoameričkih Italijana".

U mečevima drugog kola sastaće se Južna Afrika - Urugvaj (16. juna) i Francuska - Meksiko (17. juna).

Urugvaj - Francuska 0:0

KEJPTAUN. STADION: Grin Point. SUDIJA: Juići Nišimura (Japan).

ŽUTI KARTONI: Viktorino (59'), Lodeiro (65'), Lugano (90+3') - Evra (12'), Riberi (19'), Tulalan (68').

URUGVAJ: Muslera - Pereira, Godin, Lugano, Viktorino - Gonzales (od 63' Lodeiro), Rios, Perez (od 88' Eguren), Pereira - Forlan, Suarez (od 74' Abreu).

FRANCUSKA: Loris - Evra, Abidal, Galas, Sanja - Tulalan, Dijabi - Riberi, Gurkuf (od 75' Maluda), Govu (od 85' Žinjak) - Anelka (od 72' Anri).

Utakmica je počela dobro po Francuze, ispostaviće se - njihovom najizglednijom prilikom. Frank Riberi u sedmom minutu je prošao po levoj strani, idealno "zavrnuo" u peterac, gde je Sidni Govu loše zahvatio loptu i prosledio je pored stative.

Upravo ta dvojica fudbalera, tačnije njihove uloge u taktici selektora Rajmona Domeneka, bili su totalna razočaranja. "Vezani" uz aut linije, daleko od isturenog Nikolasa Anelke i odsečeni od ostatka ekipe, predstavljali su lak plen za protivničke defanzivce.

Anelka je tek posebna priča. Delovao je kao posvađan sa saigračima i onim što je uradio - više je pomogao Urugvajcima, nego svom timu.

U jednoj izglednoj situaciji odlučio je da igra "sam protiv svih" umesto da sarađuje sa Gurkufom, dok se drugi put aktivirao iz ofsajd pozicije i sprečio da pas Gurkufa dođe do Govua, koji je utrčavao iz drugog plana i imao otvoren put ka golu!

Domeneku je kod aut-linije ostalo samo da se uhvati za glavu...

U poređenju sa ostatkom utakmice, a pogotovo drugim poluvremenom, prvih 20 minuta odigrano je u frenetičnom tempu. Urugvaj je ozbiljno zapretio u 16. minutu, kada je Dijego Forlan naterao Lorisa na paradu, a samo dva minuta kasnije istakao se Muslera, koji je izbio u korner lukav pokušaj Gurkufa.

"Plejmejker" Francuske izveo je slobodan udarac sa krilne pozicije, centaršut se nametao kao jedino rešenje, ali je on uspeo da uputi loptu pravo u rašlje. Bez sumnje, bio je to potez utakmice.

Urugvajci su se orijentisali na čekanje ispred svog šesnaesterca, gde su otklanjali opasnost zahvaljujući pukoj brojčanoj nadmoći na tom delu terena. Na drugoj strani su pokušavali da stvore šansu brzim ubacivanjima Forlana, Suareza ili Pereire, ali je činjenica da nisu napravili nijednu dobru kombinaciju.

Nastavak meča doneo je klasičnu fudbalsku uspavanku. Francuska je ostala svedena na šuteve iz daljine - od kojih je samo Tulalanov sa 35 metara išao u okvir gola - a Urugvaj sve vreme bio spreman da "potpiše" 0:0.

Ništa nije promenio ni ulazak Tijerija Anrija, prvog Francuza koji je nastupio na četiri Mundijala, ni Malude i Žinjaka nešto kasnije.

Štaviše, bliži pobedi u finišu je bio Urugvaj, ali je Forlan u 73. minutu lose šutirao sa petnaestak metara, kada mu je Luis Suarez prosledio loptu ubačenu iz auta.

Nemci puni optimizma


Raspoloženi Lukas Podolski i Marko Marin šire optimizam među "pancerima". “Zaista je zabavno biti na terenu sa ovim timom”, rekli pošto su se pred novinarima pojavili sa sat vremena zakašnjenja - jer se trening zaista odužio.

Jedan od starosedeoca, Lukaš Podolski je istakao da se posle turbulentne sezone u Kelnu oseća više nego spremnim da odgovori svim zahtevima selektora Joakima Leva. "U Kelnu sam bio primoran da igram defanzivno. Ovde, konačno mogu da igram napadački."

"Prva utakmica je najvažnija... Ona može odrediti ceo tok turnira", rekao je Podolski, navodeći da je Nemačka favorit, ne samo u meču proziv Australije, već i na celom takmičenju, ali da ta uloga donosi određenu dozu pritiska sa kojim će oni morati da se nose.

Podolski je istakao da je ključ pobede u meču sa Australijom, koja će verovatno biti defanzivno orijentisana, u igri preko bokova, možda i najjačem oružju Nemaca na ovom šampiontu. Podolski nije zaboravio da spomene i konkurenciju u špicu, Miroslava Klosea, rekavši da je on uvek igrao sjajno velika takmičenja i da će i sada nesumnjivo biti tako.

Oba igrača su istakla i sjajne uslove koji su ih pratili tokom celih priprema za Mundijal ali i sjajan prijem na koji su naišli pri dolasku u Južnu Afriku.

Marko Marin, jedan od najmlađih u ovoj selekciji, se nada mestu u startnih jedanaest. "Verujem da mogu da odgovorim svim zahtevima, bilo da igramo u gormaciji 4-4-2 ili 4-2-3-1,"istakao je on. Međutim, Marin koji iza sebe ima solidnu sezonu u Verderu iz Bremena, će verovatno prvu utakmicu početi sa klupe. Ovaj dvadesetjednogodišnjak predstavlja, po rečima selektora Leva, budućnost nemačkog fudbala ali to ne znači da neće dobiti priliku da pokaže svoj talenat i na ovom takmičenju.

Nemački reprezentativci nisu propustili priliku da prokomentarišu i, u ovom trenutku, najaktuelniju dilemu u nemačkim medijima, sudbinu selektora Leva nakon Svetskog prvenstva.

"Nadam se da će Lev ostati na mestu selektora,"rekao je Podolski. "On radi sjajan posao i mi, igrači, bismo želeli da on ostane. Međutim, odluka nije na nama. Na nama je samo da se fokusiramo na Mundijal i da pokušamo da doguramo što je dalje moguće."

Nemačka igra 13. juna protiv Australije, zatim se sastaje sa reprezentacijom Srbije 18. juna a poslednji meč u grupnoj fazi takmičenja igra 23. juna protiv Gane.

Srbija trenira na novom terenu


Nasi reprezentativci u četvrtak su prvi put trenirali na stadionu Rend, zbog lošeg terena u Johanesburgu.

Funkcioneri FSS-a ocenili su da su uslovi na Rendu, koji koristi južnoafrički prvoligaš Morokas Svolous, mnogo bolji nego na stadionu Miler, koji je imao samo jednu tribinu.

Prvom treningu Srbije na Rendu prisustvovali su predsednik i generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić i Zoran Laković, kao i ambasador Srbije u Južnoj Africi Goran Vujičić.

Novinari su mogli da posmatraju samo prvih 15 minuta na Rendu, koji prima 25.000 gledalaca.

'Orlovi' su mesto održavanja treninga promenili pošto se ispostavilo da je drenaža terena na Mileru urađena nekoliko dana pre dolaska srpskog tima. Trava se zato nije lepo primila, pa je teren vrlo brzo postao neravan.

Srbija će učešće na Mondijalu početi nedeljnim susretom sa Ganom, a protivnici u Grupi D biće joj i Nemačka i Australija.

Drogba ne igra na SP 2010


Prvi igrac Obale Slonovače Didije Drogba propustiće Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi.

Drogba je slomio desnu ruku tokom prijateljske utakmice protiv Japana u švajcarskom Zionu posle sudara sa japanskim defanzivcem Tulijem. Fudbaler Čelsija je odmah prevezen u bolnicu, a pregledima je utvrđeno da će propustiti takmičenje u Južnoj Africi.

"U pitanju je povreda lakta, ali još uvek ne znamo koliko je teška. Mislim da ćemo odgovor dobiti pre odlaska iz Švajcarske. Ako je ozbiljno to je veoma zabrinjavajuće jer je Drogba naš kapiten i jedan od najboljih napadača na svetu", rekao je posle utakmice Sven Jeran Erikson, selektor Obale Slonovače.

Dok Erikson nije tačno znao kakve prirode je Drogbina povreda njegov saigrač iz reprezentacije Kolo Ture je rekao:

"Drogba mi je rekao da je Svetsko prvenstvo završeno pre nego što je i počelo".

Zvanična potvrda još uvek nije stigla iz štaba Obale Slonovače, ali se očekuje da će uskoro biti objavljeno da Drogba neće igrati u Južnoj Africi.

Pre nego što je izašao sa terena Drogba je doprineo pogotku svog tima pošto je posle šuta iz slobodnog udarca lopta zakačila Tulija i zatresla mrežu Japanaca. Obala Slonovače je na kraju trijumfovala sa 2:0, a drugi gol postigao je igrac mancester Sitija Kolo Ture.

Obala Slonovače na Svetskom prvenstvu igra u grupi G sa Brazilom, Portugalom i Severnom Korejom.

Raspored utakmica Svetskog prvenstva 2010

Grupa A

11.06.2010 16:00 Johannesburg (Soccer City) Južna Afrika – Meksiko
11.06.2010 20.30 Capetown Urugvaj – Francuska
16.06.2010 20.30 Tshwane/Pretori Južna Afrika – Urugvaj
17.06.2010 20.30 Polokwane Francuska – Meksiko
22.06.2010 16.00 Rustenburg Meksiko – Urugvaj
22.06.2010 16.00 Mangaung/Bloemfontein Francuska - Južna Afrika

Grupa B

12.06.2010 16.00 Johannesburg (Ellis-Park-Stadion) Argentina – Nigerija
12.06.2010 13.30 Nelson Mandela Bay/Port Elizabeth Južna Korea – Grčka
17.06.2010 16.00 Johannesburg (Soccer City) Argentina - Južna Korea
17.06.2010 13.30 Mangaung/Bloemfontein Grčka - Nigerija
22.06.2010 20.30 Durban Nigerija - Južna Korea
22.06.2010 20.30 Polokwane Grčka – Argentina

Grupa C

12.06.2010 20.30 Rustenburg Engleska - USA
13.06.2010 13.30 Polokwane Alžir - Slovenija
18.06.2010 16.00 Capetown Engleska - Alžir
18.06.2010 20.30 Johannesburg (Ellis-Park-Stadion) Slovenija - USA
23.06.2010 16.00 Tshwane/Pretoria USA - Alžir
23.06.2010 16.00 Nelson Mandela Bay/Port Elizabeth Slovenija – Engleska




Grupa D

13.06.2010 20.30 Durban Nemačka - Australija
13.06.2010 16.00 Tshwane/Pretoria Srbija - Gana
18.06.2010 13.30 Nelson Mandela Bay/Port Elizabeth Nemačka - Srbija
19.06.2010 16.00 Rustenburg Gana – Australija
23.06.2010 20.30 Nelspruit Australija - Srbija
23.06.2010 20.30 Johannesburg (Soccer City) Gana – Nemačka

Grupa E

14.06.2010 13.30 Johannesburg (Soccer City) Holandija – Danska
14.06.2010 16.00 Mangaung/Bloemfontein Japan - Kamerun
19.06.2010 13.30 Durban Holandija – Japan
19.06.2010 20.30 Tshwane/Pretoria Kamerun - Danska
24.06.2010 20.30 Rustenburg Danska – Japan
24.06.2010 20.30 Capetown Kamerun – Holandija


Grupa F



14.06.2010 20.30 Capetown Italija - Paragvaj
15.06.2010 13.30 Rustenburg Novi Zeland - Slovačka
20.06.2010 13.30 Nelspruit Italija - Novi Zeland
20.06.2010 16.00 Mangaung/Bloemfontein Slovačka - Paragvaj
24.06.2010 16.00 Polokwane Paragvaj - Novi Zeland
24.06.2010 16.00 Johannesburg (Ellis-Park-Stadion) Slovačka – Italija


Grupa G

15.06.2010 16.00 Johannesburg (Ellis-Park-Stadion) Brazil - Severna Korea
15.06.2010 20.30 Nelson Mandela Bay/Port Elizabeth Obala Slonovače - Portugal
20.06.2010 20.30 Johannesburg (Soccer City) Brazil - Obala Slonovače
21.06.2010 13.30 Capetown Portugal - Severna Korea
25.06.2010 16.00 Nelspruit Severna Korea - Obala Slonovače
25.06.2010 16.00 Durban Portugal – Brazil


Grupa H

16.06.2010 13.30 Durban Španija - Švajcarska
16.06.2010 16.00 Nelspruit Honduras – Čile
21.06.2010 16.00 Johannesburg (Ellis-Park-Stadion) Španija - Honduras
21.06.2010 20.30 Nelson Mandela Bay/Port Elizabeth Čile - Švajcarska
25.06.2010 20.30 Mangaung/Bloemfontein Švajcarska – Honduras
25.06.2010 20.30 Tshwane/Pretoria Čile – Španija

Osmina-finala

26.06.2010 16.00 Nelson Mandela Bay/Port Elizabeth 1. Grupa A - 2. Grupa B
26.06.2010 20.30 Rustenburg 1. Grupa B - 2. Grupa D
27.06.2010 16.00 Johannesburg (Soccer City) 1. Grupa C - 2. Grupa A
27.06.2010 20.30 Mangaung/Bloemfontein 1. Grupa D - 2. Grupa C
28.06.2010 16.00 Durban 1. Grupa E - 2. Grupa F
28.06.2010 20.30 Johannesburg (Ellis Park) 1. Grupa F - 2. Grupa H
29.06.2010 16.00 Tshwane/Pretoria 1. Grupa G - 2. Grupa E
29.06.2010 20.30 Capetown 1. Grupa H - 2. Grupa G





Četvrtfinale

02.07.2010 16.00 Johannesburg (Soccer City) Pobednik OF 1 - Pobednik OF 2
02.07.2010 20.30 Nelson Mandela Bay/Port Elizabeth Pobednik OF 5 - Pobednik OF 6
03.07.2010 16.00 Capetown Pobednik OF 3 - Pobednik OF 4
03.07.2010 20.30 Johannesburg (Ellis Park) Pobednik OF 7 - Pobednik OF 8



Polufinale

06.07.2010 20.30 Capetown Pobednik ČF 1 - Pobednik ČF 2
07.07.2010 20.30 Durban Pobednik ČF 3 - Pobednik ČF 4


Utakmica za treće mesto


10.07.2010 20.30 Nelson Mandela Bay/Port Elizabeth Poraženi PF1 - Poraženi PF2

Finale

11.07.2010 20.30 Johannesburg (Soccer City) Pobednik PF 1 - Pobednik PF 2