среда, 28. јул 2010.

Partizan pobedio Helsinki 3:0!!!


Fudbaleri Partizana ubedljivo su pobedili Helsinki sa 3:0 u prvoj utakmici 3. kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Strelci za crno-bele bili su Ivica Iliev u osmom, Saša Ilić u 42. i Kleo u 90. minutu utakmice. Revanš utakmica je na programu za 7 dana u Helsinkiju.

Na stadionu Partizana se okupilo oko 20.000 gledalaca, a vreme za igru je bilo idealno. U sastavu crno-belih jedina promena bila je u napadu. Povratnik u klub Ivica Iliev dobio je prednost u odnosu na Marka Šćepovića.

Partizan je od prvog minuta krenuo ofanzivno, a napadi su krenuli preko Ilieva. Činilo se da dojučerašnji fudbaler Makabija iz Tel Aviva nije ispao iz forme. Inače, Milan Smiljanić nije bio ni na klupi.

Partizan je u 8. minutu došao u vođstvo od 1:0!

Akciju je poveo Petrović koji je loptu poslao na desnu stranu prema Tomiću. Posle centaršuta sa strane, Fauler je lose procenio let lopte i ona je došla do Ilieva.

Iako u fizički nešto slabijoj kondiciji, Iliev se lako oslobodio čuvara i iz gotovo "mrtvog ugla" matirao slabo postavljenog golmana Valena.

Crno-beli su i posle gola nastavili da napadaju uzdrmanu ekipu Helsinkija. Delovalo da je trener Stanojević rekao igračima da već u prvom poluvremenu reše pitanje pobednika.

U daljem toku utakmice Helsinki i dalje nije imao igru, dok su sve lopte na sredini terena kupili Ilić i Moreira, prosleđujući ih po pravilu do Lazevskog ili Klea.

Iako je postigao gol i trudio se od prvog minuta meča, Iliev je izgledao kao da nema snage za svih 90. minuta igre.

Finci su ostali bez povređenog Zejnelija i bili su prinuđeni da u igru ubace Vesta. Partizan je apsolutno diktirao tempo i već tada se moglo reći da je u Pjuniku imao neugodnijeg protivnika u odnosu na večerašnjeg.

Do 36. minuta nije bilo ama baš nijedne prilike za promenu rezultata, a tada je Iliev mogao da uvdostruči prednost Partizana.

Ipak, njegovu putanju lopte skrenuo je Kansikas a golman Valen ju je u poslednjem trenutku zaustavio kod gol-crte.

Helsinki je igrao "bunker" bez nikakvih napadačkih aspiracija tako da je pitanje bilo da li će rezultat ostati 1:0 ili će crno-beli na revanš ići sa ubedljivijom prednošću.

U samom finišu poluvremena 2:0 za Partizan!

Tomić je centrirao sa desne strane, Kleo povukao jednog odbrambenog fudbalera k sebi otvorivši prostor Saši Iliću, koji je u naletu volej udarcem precizno šutirao, udvostručivši prednost Partizana.

Prava je šteta što igrači srpskog šampiona nisu u boljem fizičkom stanju jer bi Finci već tada pretrpeli katastrofu.

Nažalost pred sam kraj poluvremena povredio se Almami Moreira i tek će se videti o čemu se radi i može li da nastavi utakmicu.

Trener Partizana Aleksandar Stanojević ostavio je Moreiru na poluvremenu u svlačionici, a kako se nezvanično saznaje, odlični Portugalac nije ozbiljinije povređen.

Helsinki je početkom drugog poluvremena konačno krenuo ka golu Partizana i u jednom od osrednjih napada, Ojala je udarcem glavom probao da ugrozi Radišu Ilića, ali bez rezultata.

Partizan je u 58. minutu mogao da povede sa 3:0 ali je posle odličnog prodora po desnoj strani Iliev snažno šutirao sa nekih dvadesetak metara tik preko gola.

Igrači Helsinkija su se ponovo organizovali u odbrani i štite prilaze svom golu na trideset metara od Valena. Njihovi napadi nisu opasni, međutim rezultat 2:0 nije naivan i jedna greška Partizanove odbrane mogla je da upropasti sav trud od večeras.

Poslednja linija crno-belih je na sreću delovala ukomponovano i do 65. minuta je dopustila protivniku da samo dva puta šutira ka golu Ilića.

Najbolju priliku za Partizan u drugom poluvremenu imao je Kleo koji je posle centaršuta Ilića šutirao glavom, međutim, lopta je maltene očešala desnu stativu.

Iz igre je posle tog napada izašao Saša Ilić, a ušao je Branislav Jovanović. Nešto kasnije, Krstajića je zamenio Stanković.

Neverovatno, ali neverovatno je šta su Finci promašili u 75. minutu. U tim trenucima neuobičajeno opuštena odbrana dozvolila je Pelvasu da se ušunja iza leđa Jovanovića koji je intervenisao glavom u pravcu Radiše Ilića.

Ilić je ometan od Pelvasa propustio da uhvati loptu, i finski fudbaler je imao potpuno prazan gol. Međutim, uspeo je da toliko loše šutira, da se lopta otkotrljala pored gola.

Oko 20.000 gledalaca i ko zna koliko njih pored TV ekrana, progutalo je knedlu i pomislilo: "Dobro je".

Davidov je u 81. minutu poveo akciju na sredini terena, doturio je loptu Kleu, a ovaj odigrao povratnu ka Petroviću, međutim, njegov spoljni felš udarac otišao je daleko iznad gola.

Skok-igra Helsinkija, što su pre meča isticali kao svoje najjače oružje, došla je do izražaja u 83. minutu kada je Ojala posle kornera nadvisio pomalo uspavane igrače Partizana, ali je lopta otišla preko prečke u gol-aut.

Po isteku 90. minuta meča Partizan je postigao još jedan gol za 3:0!

Lopta je išla od jednog do drugog igrača, dok je nije prihvatio Kleo. Brazilac u prvi mah nije znao šta će s njom, ali je onda fintom izbacio protivničkog igrača iz igre, okrenuo se ka golu Valena i sa 30 metara fantastičnim udarcem postigao evro-gol za konačnih 3:0.

Partizan u Finsku putuje sa velikom prednošću, i ukoliko ponovi igru iz većeg dela večerašnjeg meča, nema razloga da se ne razmišlja o narednom protivniku na putu ka Ligi šampiona.

Partizan - Helsinki 3:0 (2:0)

(Iliev 8, Ilić 42, Kleo 90)

Stadion: Partizana, Sudija: Alon Jefet (Izrael)

Partizan: R. Ilić, Stevanović, M. Jovanović, Krstajić (Stanković), Lazevski, Petrović, S.Ilić (B.Jovanović), Moreira (Davidov), Tomić, Kleo, Iliev.

Helsinki: Valen, Kansikas, Kamara, Fauler (Parika), Rafinja, Sorsa, Makela (Pelvas), Karkainen, Ojala, Rihilahti, Zejneli (Vesto).

0 comments:

Постави коментар