четвртак, 8. април 2010.

Japan - Srbija 0:3 (0:2)


Reprezentacija Srbije predvođena Radomirom Antićem je direktno obezbedila plasman na Mundijal i značajno podigla rejting našeg fudbala. Da se taj rejting ne snizi, pobrinula se selekcija sastavljena od igrača iz Jelen Superlige na čelu sa trenerom Javora, Radovanom Ćurčićem.

Igrači, od kojih će predstojećeg leta Južnu Afriku videti jedan, dvojica ili najviše trojica, ubedljivo su savladali Japance, oslabljenih neigranjem tek nekoliko standardnih članova "A" tima - 3:0 (2:0).

Antić je meč posmatrao iz lože.

Već na poluvremenu je pobednik bio odlučen, jer je Dragan Mrđa sa dva pogotka razbio sve nade 50.000 bučnih navijača u Osaki da će se na kraju radovati. Na kraju, rastužio ih je i Nemanja Tomić, kome su morali da aplaudiraju na prelepom golu za konačnih 3:0.

Nije se na izabranicima Radovana Ćurčića mogao videti umor od dugog puta i kratkog perioda koji su imali za aklimatizaciju. Mogla se videti samo koncentracija u svakom trenutku, ozbiljnost kojom se ušlo u meč i dosledno sprovođenje taktičkih zadataka.

Domacin preti u 20. minutu, kada je Željko Brkić tri puta odlično intervenisao i gotovo izvesno overio sebi južnoafričku vizu, baš kao i u 59. kada sudija nije dosudio očigledan ofsajd posle čega je golman Vojvodine izašao kao pobednik i iz situacija "jedan na jedan" sa Išikavom.

Mogli su fudbaleri Japana da ublaže poraz u poslednjim trenucima, ali je Marko Lomić intervenisao na gol-liniji.

Sve je to malo od reprezentacije koja je kroz kvalifikacije prva obezbedila učešće na Svetskom prvenstvu. Ili je to u stvari bilo mnogo od srpskih "drugopozivaca".

Srbi su u borbu na Dalekom istoku ušli prepupštajući inicijativu domaćinu, ali ne dozvolivši mu da se previše približi golu. Istovremeno, iz kontranapada su opasno pretili.

Takva taktika umalo nije urodila plodom već u četvrtom minutu kada je Pavle Ninkov "izbacio" Mrđu samog pred golmana Narazakija, ali se zatresla samo stativa. Doduše, kapiten Vojvodine je bio u ofsajdu koji nije dosuđen.

Međutim, Mrđa se iskupio u 15. minutu. Tada ga je odlično uposlio kapiten Radosav Petrović. Vošin napadač je krenuo sam ka golu, kada je ušao korak-dva u šesnaesterac sustigao ga je Nakazava, ali je Mrđa na vreme uputio udarac levom nogom u suprotan ugao - 0:1.

Osam minuta kasnije Mrđa je udvostručio prednost Srbije. Akciju je započeo Tomić, nastavio je Ninkov centaršutom sa desne strane, Dušan Tadić je "uhvatio" volej, Mrđa je sa dva metra pokušao da loptu sprovede u mrežu, Narazaki je odbranio, ali je srpski golgeter brzo ustao i iz drugog pokušaja pogodio metu - 0:2.

Mladi prvotimac Partizana, Nemanja Tomić, na isteku sata igre postavio je konačan rezultat. Izveo je slobodan udarac sa 30-ak metara, lopta je prošla kroz "živi zid" i spustila se u bliži ugao. Golman Japana se bacio kako bi je zaustavio, ali mu je ona prošla ispod ruke - 0:3.

Ipak, iz Osake je stigla i jedna loša vest, naročito za beogradske crno-bele. U 65. minutu Ljubomir Fejsa je povredio koleno i za vezistu Partizana je utakmica bila završena. O kakvoj se povredi radi, biće poznato posle naknadnih lekarskih pregleda.

Radovan Ćurčić se opredelio za sledeći sastav: Brkić (od 86. Jovanić) - Ninkov (od 64. Vulićević), Milović, Stanković, Lomić - Fejsa (od 70. Mitrović), Petrović, Tomić (od 85. Beljić), Tadić (od 52. Davidov) - Lekić (od 79. Kaluđerović), Mrđa.

Takeši Okada će i na Mundijal voditi uglavnom igrače iz Džej lige, pa je sastav koji je suprotstavio Srbima u Osaki bio lišen pomoći samo Honde iz moskovskog CSKA, Hasebea iz Volfsburga i Morimota iz Katanije.

On je na teren izveo sledeći tim: Narazaki - Nakazava, Kurihara, Tokunaga, Nagatomo - Nakamura, Inamoto, Endo, Abe - Okazaki, Koroki.

Igrali su i Išikava, Tamada, Makino, Jano.

Srbija će na Mundijalu igrati u grupi sa Nemačkom, Ganom i Australijom, a Japan sa Holandijom, Danskom i Kamerunom.

0 comments:

Постави коментар