петак, 2. април 2010.

Partizan ide u Pariz!!!


Partizan je uspeo da pobedi Makabi i plasira se na Fajnal for Evrolige u Parizu!!!

Prvi put posle 1998. godine, najbolji srpski tim ponovo će biti među četiri najbolje ekipe na kontinentu, gde su još i CSKA, Olimpijakos i Barselona. Finalni turnir biće održan u Parizu od 7. do 9. maja.

Partizan će se u polufinalu sastati sa Olimpijakosom, sa kojim je ove sezone odigrao 1:1 u prvoj fazi takmičenja.

U četvrtoj utakmici, Partizan je pobedio Makabi rezultatom 76:67 (18:16, 20:19, 17:17, 21:15) i doneo veliku radost prepunoj Areni, ali i celoj Srbiji!

Klub sa najskromnijim budžetom u Evroligi uspeo je da u četvrtfinalnoj seriji (3-1) izbaci jedan od najbogatijih klubova, Makabi, popularni "ponos Izraela".

Junak pobede crno-belih bio je Lester Bo Mekejleb sa 19 poena, ali ne treba zaboraviti ni važne koševe Dušana Kecmana (12), Slavka Vraneša, kao i dve "trojke" Aleksandra Rašića. Naravno, ni učinak svih ostalih igrača srpskog šampiona.

Utakmicu u Areni posmatralo je 21.367 ljudi. Među njima je bio i predsednik Srbije Boris Tadić, koji je na kraju zajedno sa ostalima pevao navijačke pesme i veselio se.

Kao u svakoj plej-of utakmici, u kojoj jedan tim može da ostvari konačnu pobedu, a drugi da bude eliminisan, igralo se na "krv i nož".

Makabi je od starta zaigrao sa najjačom petorkom, sa dvojicom najboljih centara (Pini Geršon obično na početku razdvaja Fišera i Lazmea) i stavio do znanja da za Marića i ostale neće biti lakih poena.

Bilo je i čarki, kada su Fišer i Veseli isprepletali ruke, a posebno nakon faula koji je Blutental sa leđa načinio nad Mekejlebom...

Na kraju se pokazalo da je Partizan imao više raspoloženih igrača, dužu klupu da rasporedi prekršaje i teret igre u odbrani, a i publika je bila nezaobilazan faktor.

Posle dve lake kontre Mekejleba i Veselog (4:0), izraelski tim se pribrao i uz veoma oštar kriterijum suđenja prema domaćinu (nepostojeći faul Mekejleba na Perkinsu i tehnička greška Vujoševiću zbog protesta) stekao najveću prednost na utakmici - 24:30 u 15. minutu.

Roberts i Kecman trojkama su vratili Partizanu minimalno vođstvo, a Vraneš sa dva vezana koša (Lazme ga blokirao u silaznim putanjama) postavio rezultat prvog poluvremena 38:35.

Crno-beli su između 27. i 36. minuta dozvolili gostima samo jedan pogodak iz igre (prodor Viznevskog od koša do koša u finišu treće četvrtine), čime su od potpune neizvesnosti i 45:44 stigli do nedostižnih 69:55.

Usledio je pad koncentracije, što je Makabi iskoristio da napravi seriju od 6:0 i u poslednja tri minuta uđe sa kakvom-takvom šansom za "kam-bek" (69:61). Gosti su uspeli da ukradu loptu, Blutental se sa više od sedam metara podigao na šut za "minus pet" ali nije bio precizan.

Na drugoj strani je Mekejleb poentirao u svom stilu, solo prodorom je prekinuo četiri "posna" minuta svog tima i definitivno odlučio ko ide u Pariz. Košarkaši Makabija bili su suviše umorni i šuterski neraspoloženi da bi uneli još malo drame...

Geršonovi puleni iz igre su ubacili samo 26 odsto (!) pokušaja, a više od polovine ukupnog broja poena (38) postigli su iz slobodnih bacanja. Neverovatno, ali istinito - četvorica od sedam njihovih glavnih igrača, a to su Anderson, Ejdson, Lazme i Blutental, šutirali su 3/36!?

Igrači Partizana su promašili čak 17 penala (29/46), ali su velikom borbenošću, sigurnijom rukom i sa 14 skokova više obezbedili pobedu koja kupuje kartu za Pariz i ostvarenje sna sanjanog 12 godina.

Ko bi jesenas rekao da će se on ostvariti sada?

PARTIZAN: Roberts 8 (12sk, 4izg), Sinovec, Mekejleb 19 (šut za dva 4/8, za trojku 1/2), Kecman 12 (6sk, 4as), Milošević 2, Rašić 6, Mitrović, Božić 6 (3ukr), Marić 9 (za dva 0/2, penali 9/14, 7sk), Veseli 5 (6sk), Đekić 1, Vraneš 8 (za dva 4/6, 6sk, 2blk).

MAKABI: Limonad, Šarp, Viznevski 15, Perkins 14 (8sk), Grin 1, Pnini, Anderson, Lazme 7, Ejdson 12, Blutental 4, Fišer 14 (5sk, 3blk).

0 comments:

Постави коментар