субота, 12. јун 2010.

Argentina pobedila Nigeriju 1:0 (1:0)


Reprezentacija Argentine Mondijal je zapocela pobedom, a njen selektor, Dijego Armando Maradona, dokazao da nije totalni trenerski šarlatan, kakvim ga mnogi smatraju.

"Gaučosi" su savladali Nigeriju rezultatom 1:0, a gol odluke već u šestom minutu je postigao Gabrijel Hajnce.

Huan Sebastijan Veron (35 godina) izveo je korner sa desne strane, a Hajnce (32) se našao usamljen tačno na "beloj tački", namestio se i glavom poslao loptu u gornji desni ugao!

Imali su plavo-beli još mnogo prilika, pre svih Gonzalo Iguain i Leo Mesi, ali je na golu Nigerije blistao Vinsent Enjeama. U finišu su "superorlovi" nadtrčali Argentince, međutim, ono malo prilika koje su uspeli da stvore - nisu umeli da iskoriste.

U derbiju drugog kola B grupe (17. juna) sastaće se Argentina i Južna Koreja, dok će Grčka i Nigerija u međusobnom susretu juriti "poslednji voz" za plasman u osminu finala.

Argentina - Nigerija 1:0 (1:0)

JOHANESBURG. STADION: Elis park. SUDIJA: Volfgang Štark (Nemačka).

ŽUTI KARTONI: Gutijerez (41') - Haruna (77').

STRELAC: Gabrijel Hajnce (6').

ARGENTINA: Romero - Hajnce, Samjuel, Demikelis, Gutijerez - Maskerano, Veron (od 74' Rodrigez), Di Marija (od 85' Burdiso) - Mesi - Iguain (od 79' Milito), Tevez.

NIGERIJA: Enjeama - Taivo (od 75' Uče), Šitu, Jobo, Odija - Etuhu, Haruna, Keita - Obasi (od 60' Odemvingi), Obina (od 52' Martins) - Jakubu.

Povratnik na šampionate sveta posle 16 godina - kada je upravo protiv Nigerije odigrao poslednju utakmicu, pre nego što je pozitivno testiran na kokain - Maradona je ovog puta odlučio da ne da "materijal" kritičarima.

Među 23 fudbalera koja je poveo u Južnu Afriku, odredio je praktično najjači sastav, s tim da su Iguain i Tevez u špicu napada dobili prednost u odnosu na Milita i Aguera.

Argentinci u Johanesburgu nisu gubili vreme na takozvano "ispitivanje snaga", već su od prvog minuta jurnuli u napad, na krilima dobro poznatih Mesijevih driblinga. Trebalo je da povedu u četvrtom minutu, ali Iguain je idealno Mesijevo dodavanje poslao pored gola sa samo šest metara.

Dva minuta kasnije, Mesi je naterao Enjeamu na atraktivnu paradu, usledio je korner i zasluženo vođstvo "gaučosa", posle kojeg je tempo igre, očekivano, opao.

Uprkos prividnoj ravnoteži, Argentina je mnogo lakše i češće ulazila u šanse, pronalazeći šupljine u poslednjoj liniji Nigerije, koju švedski stručnjak Lars Lagerbak ipak nije uspeo da "utegne" koliko je potrebno za ovako velike utakmice.

Enjeama je u 21. minutu zaustavio šut Iguaina u situaciji "jedan na jedan", a u 37. još briljantnije odbranio karakterističan pokušaj Mesija - levicom, iskosa sa desne strane, u suprotni ugao...

Na drugoj strani je povremeno pretio Činedu Obasi, ali je igrao suviše "široko" i često morao da šutira iz teških pozicija. Tipičan primer bila je situacija u 28. minutu, kada njegov pokušaj nije bio dovoljno precizan, a ni dovoljno spor, da ga Jakubu uklizavanjem sprovede u mrežu.

Na poluvremenu su se Nigerijci okupili na sredini igrališta, obrazovali krug sa Enjeamom u centru i pomolili se, dok je Maradona odmah ušao u teren da bi porazgovarao sa Veronom i Di Marijom. Nije gubio vreme ni u povratku iz svlačionice - i poslednji raspoloživi sekund potrošio je na davanje saveta Mesiju.

Argentina je i u drugom poluvremenu kontrolisala utakmicu. Mesi i Iguain propustili su dve-tri poluprilike, a Lagerbak brzo odlučio da "izmeša karte", pa je na krilne pozicije poslao Martinsa i Odemvingija, umesto Obine i Obasija.

Sa njima je Nigerija postala dinamičnija u fazi napada, međutim, "gaučosi" su u 65. minutu morali da reše pitanje pobednika. Posle kornera Nigerije izveli su munjevitu kontru, ali njih četvorica nisu uspeli da rašire dvojicu odbrambenih igrača, pa je na kraju Mesi uputio neprecizan šut sa ivice kaznenog prostora.

U sledećem minutu viđena je po šansa na obe strane - Enjeama je opet "pobedio" Iguaina, a Odemvingi uradio ono najgore, kada je trebalo da šutira ili centrira. Dao je sebi dodatni for i lopta je završila u gol autu...

U 71. minutu opasno je sa 18 metara tukao Taje Taivo, ali se tom prilikom i povredio, pa je u igru morao Kalu Uče. Utakmica se totalno "otvorila", Romero je ukrotio "bombu" Martinsa sa 25 metara, a Mesi posle duplog pasa sa Di Marijom izbio sam pred Enjeamu... Nigerijski golman još jednom je bio na visini zadatka!

Da u najuzbudljivijem meču u dosadašnjem toku Mundijala ostane 1:0 "pobrinuo" se Uče, kada je uposlio Jakubua na desnom krilu, a onda očajno reagovao na centaršut i sa desetak metara poslao loptu preko gola.

Maradona je osvežio svoj tim izmenama, pet minuta pre kraja ubacio defanzivca Burdisa umesto umornog Di Marije i Argentina više nije bila na većim iskušenjima.

"Gaučosima" je ovo treći uzastopni Mundijal koji su počeli pobedom nad predstavnikom afričkog kontinenta. Pre osam godina savladali su upravo Nigeriju (1:0), a 2006. Obalu Slonovače (2:1).

0 comments:

Постави коментар