петак, 11. јун 2010.

POČELO JE : Južna Afrika - Meksiko 1:1


Pred 89.000 gledalaca i verovatno toliko "vuvuzela" na Soker Siti stadionu u Johanesburgu, u prvom kolu Grupe A: Južna Afrika - Meksiko 1:1 (0:0).

Juzna Afrika umalo je postala 13. domaćin Mundijala, koji je na premijeri ostvario pobedu, ali je veliko slavlje prve afričke nacije u svojstvu organizatora najvećeg fudbalskog turnira na planeti pokvario Rafael Markez u 79. minutu, kada je postigao izjednacujuci pogodak.

Sada su na potezu Urugvajci i Francuzi, koji će od 20.30 odigrati drugi meč u grupi.

Prvi gol na Mundijalu postigao je Tšabalala... Južna Afrika povela je protiv Meksika u 55. minutu i to u jeku ofanzive "sombrerosa" od povratka na teren.

Baš tada, sevnula je kontra "Bafane". Na levom krilu, Šiphive Tšabalala divno je u punom trku primio pas Mpele sa centra igrališta i onda odapeo strelu iz leve noge u dalji ugao 171 centimetar visokog Oskara Pereza - 1:0!

Južna Afrika povela je na isti dan, kada je pre 40 godina, na SP u Meksiku 1970. godine, Maroko doneo afričkim nacijama prvi bod na Mundijalima, odigravši 1:1 protiv Bugarske.

Meksiko je mogao da izjednači samo četiri minuta posle Tšabalaline bombe. Đovani Dos Santos uputio je šut levom nogom u raklje, ali je Kune majstorski odbranio.

U 70. minutu, lako je moglo da bude 2:0. Movise je izbio pred Pereza sa čuvarom na "leđima", čak je bio i povučen, ali je odlučio da šutira i Perez je zaustavio njegov šut.

Malo pre toga, Kuatemok Blanko zamenio je Karlosa Velu u špicu Meksika.

Ipak, drugi "kultni" igrač Meksika, Rafael Markez izjednačio u 79. minutu. Na odličan centaršut Guardada, fudbaler Barselone primio je loptu iza leđa defanzivaca "Bafane" i punom nogom "probušio" Kunea - 1:1.

I onda... Mpela je propustio šansu utakmice, pardon karijere. Brzonogi napadač krenuo je u pun sprint na naizgled bezidejnu loptu svojih defanzivaca. Golman Meksika Perez nije imao hrabrosti da krene ka lopti, a meksički defanzivci nisu imali brzine u nogama da stignu Mpelu.

Na ivici šesnaesterca, Mpela je uspeo prvi da stigne do "ničije" lopte, da sebi for i onda levom nogom pogodi... Stativu!

Neverica na Soker Sitiju i širom Južnoafričke Republike. "Bafana" je uzela samo bod. "Samo", iako nije bila bolji rival u petak popodne.

Vođstvo Južne Afrike, a kasnije i tragična stativa za pobedu, nije govorilo u prilog onome što je moglo da se vidi na otvorenoj utakmici, praćenoj nesnosnom bukom "vuvuzela", koja asocira na megafonom pojačano zujanje muva.

Meksiko je bolje počeo premijerni duel 19. Mundijala, u drugom minutu Đovani Dos Santos imao je i prvu priliku, a očigledno nervoznim i pomalo "odsečenim" domaćinima bilo je potrebno dobih 20 minuta da se satave, a onda je i "Bafana Bafana" pokazala zube.

Najbolju šansu u prvom poluvremenu imao je Meksiko.

U 32. minutu, Karlos Vela odigrao je u sredinu za Giljerma Franka, popularni "Gilje" primio je loptu i šutirao polu-volejom, ali mu je golman Južnoafrikanaca Kune "ušao" u šut i desnom rukom uspeo da spreči vođstvo gostiju.

Naizgled, tim Havijera Agirea poveo je u 38. minutu, kada je posle dobro izvedenog kornera Kune "plivao" u prazno, a lopta od glave jednog igrala Meksika došla od zaboravljenog Franka na "drugoj" stativi, koji je zakucao loptu na mrežu.

Ipak, dosuđen je ofsajd, iako je Južna Afrika imala igrača na "prvoj" stativi, koji je bio najbliži svojoj gol crti. Razlog je pravilo po kojem je igrač u ofsajdu ukoliko se u trenutku pasa nalazi iza leđa protivničkog golmana. Iz tog ugla, sudije nisu pogrešile.

Igrač na "prvoj" stativi preuzeo je "ulogu" golmana, pa je tako i pas glavom ka Franku bio ofsajd. Da su na gol crti Južne Afrike stajala dvojica fudbalera, gol "Giljea" bio bi regularan.

Dva minuta pre poslednjeg zvižduka sudije Ravšana Irmatova iz Uzbekistana u prvom poluvremenu, Južna Afrika imala je najbolju šansu. Tšabalala je probio po levom krilu i uputio idealan centaršut, a centarfor "Bafane" Mpela za par centimetara bio "kratak" u nameri da glavom postigne prvi gol na šampionatu.

Meč je "otvoren" ofanzivom tehnički podučenijih igrača Meksika, koji su se bolje snalazili kada je lopta bila na zemlji. U drugom minutu, Pol Agiljar prošao je po desnom krilu i uputio oštar centaršut, Kune se spetljao i odbio loptu pravo na nogu Dos Santosu, koji je brzopleto šutirao, svom snagom i pogodio samo jednog defanzivca Južne Afrike, uprkos tome što je imao gotovo prazan gol pred sobom.

Ipak, najvažnija vest sa ove utakmice je - POČELO JE!

STADION: Soker Siti. Gledalaca: 89.000. Sudija: Ravšan Irmatov (Uzbekistan).

JUŽNA AFRIKA (4-2-3-1): Kune - Gaksa, Mokoena, Kumalo, Tvala (od 46. minuta Masilela) - Letšolonjane, Dikgakoj, Pijenar (od 83. minuta Pijenar), Modise, Tšabalala – Mpela.

MEKSIKO (4-3-3): Perez – Agilar (od 55. minuta Gvardado), Rodrigez, Salsido, Osorio - Markez, Torado, Huarez - Dos Santos, Franko (od 73. minuta Ernandez), Vela (od 69. minuta Blanko).

0 comments:

Постави коментар