среда, 27. јануар 2010.

Skandal u kineskom fudbalu


Kineski fudbaleri kupovali su mesta u nacionalnom timu, dok su dodatno plaćali nastupe na međunarodnim utakmicama , objavili su Kineski mediji.

Tekst šangajskog ‘Orijental morning posta’ samo je poslednji u nizu problema za Fudbalski savez Kine, čiji je nekadašnji predsednik Nan Jong uhapšen, kao i njegov zamenik Jang Jimin. Policija, međutim, nije saopštila zašto je privela dvojicu bivših funkcionera, koji su Savez napustili prošle nedelje, pošto su prethodno bili ispitivani zbog optužbi za nameštanje utakmica.

Mediji su objavili i da je jedan put na pripreme sa mladom reprezentacijom Kine koštao 80.000 juana (oko 8.300 evra), dok je mesto u seniorskom timu koštalo 100.000 juana (10.300 evra). Poziv za nastup na zvaničnoj utakmici selekcije zahtevao je mito od 200.000 juana (20.800 evra). Međutim, pojavljivanje u reprezentaciji bi, podiglo ugled i cenu fudbalera, koji bi to iskustvo mogao da koristi u budućim pregovorima sa klubovima. Takođe, uvećala bi se i mogućnost da se potpiše unosan ugovor sa nekim stranim timom.

Istraga o kineskom fudbalu, pre svega o lažiranju utakmica, počela je tek kada su se vlasti te zemlje prošle godine žalile na loše rezultate reprezentacije, koja je zvanično 97. na svetu.

Prošlog meseca uhapšeno je ukupno 16 osoba, uglavnom funkcionera klubova, koji su navodno podmićivali ili pretili igračima i sudijama kako bi uticali na ishod mečeva na koje su se kladili.

Uprkos tome kinesku Superligu, prošle godine je pratilo rekordnih 16.300 navijača po utakmici, dok su kompanije Najki i Pireli potpisale sa tom ligom sponzorski ugovor vredan 22 miliona dolara godišnje.

0 comments:

Постави коментар