петак, 19. фебруар 2010.

Juventus pobedio Ajaks


Fudbaleri Juventusa pobedili su Ajaks u Amsterdamu 2:1 (1:1) u prvoj utakmici 1/16 finala Lige Evrope, a jedini gol za domaći tim postigao je Miralem Sulejmani.

Domaći tim poveo je u 16. minutu preko srpskog reprezentativca Sulejmanija koji je loptu gurnuo kroz noge Bufonu. Izjednačenje i pobedu Juventusu doneo je Amauri koji je u 31. i 58. minutu pogađao glavom. Prvi gol namestio je De Celje, a drugi sjajni Alesandro Del Pijero. Marko Pantelić nije igrao za Ajaks zbog bolesti.

Ajaks je krenuo veoma otvoreno protiv torinskog giganta, koji je kao i većina italijanskih klubova na gostovanjima krenuo u nešto zatvorenijoj formaciji sa Amaurijem kao najisturenijim igračem.

Već u 16. minutu ofanziva je Ajaksu donela prednost. Suarez je otvorio polukontru, Sulejmanij je loptu dobio na polovini terena, pretrčao sve do kaznenog prostora izdržavši duel sa Džonatanom Zebinom, a onda sa 7-8 metara iskosa sa leve strne gurnuo loptu kroz noge Bufonu za 1:0.

'Kopljanici' su nastavili sa otvorenom igrom, brzo su dolazili do gola Juventusa, ali nisu uspeli ponovo da probiju posednju liniju odbrane. S druge strane, gosti su konačno krenuli malo organizovanije u napad, ali se sve ipak svodilo na Aleksandra Del Pijera. Juve ipak stiže u 31. minutu do izjednačenja. Del Pijero je posle dugog napada petom izbacio dva igrača na levoj strani dodavši loptiu do De Ćeljea koji je odmah centrirao i pogodio u glavu Amaurija koji je savladao Stekelenburga.

I posle izjednačenja domaći tim nije stao sa svojom igrom. Emanuelson i Suarez su stvarali mnogo problema dafanzivcima 'stare dame' po ledoj strani, a posle jedne njijhove akcije koja im je donela korner u 38. minutu, Aldervierveld je na centaršut De Zeuva sa svega nekoliko metara glavom promašio gol Bufona iako je bio skoro sam.

Drugo poluvreme nije donelo veliku promenu snaga na terenu. Alberto Zakeroni zamenio je Zebinu i u igru uveo Grigaru koji je uspeo da koliko-toliko zaustavi brze prodore Ajaksa po levoj strani. 'Kopljanici' su ipak i dalje više kontrolisali loptu, napadali preko Suareza ali i propuštali šanse, što je Juventus ponovo, skoro na identičan način kaznio. Del Pijero je dobio loptu na levoj strani, centrirao u svom stilu, a Amauri ponovo bio dominantan u skoku po drugi put savladavši golmana Ajaksa glavom za preokret.

U 70. minutu Alberto Zakeroni se odlučio da po svaku cenu sačuva odličan rezultat. Izveo je dvostrukog strelca i jedinog klasičnog napadača Amaurija, a u igru uveo iskusnog Hasana Salihamidžića koji je zbog neopreznog starta isključen u sudijskoj nadoknadi. Ajaks je tokom meča propustio previše šansi, a u završnici nije imao snage da ponovo savlada Bufona.

Revanš u Torinu igra sledeće nedelje.

0 comments:

Постави коментар