уторак, 16. фебруар 2010.

Gruzijski sankaš se plašio staze u Vankuveru


Otac tragično nastradalog gruzijskog sankaša Nodara Kumaritašvilija (21) rekao je da se njegov sin izuzetno plašio staze na planini Vistler na kojoj je poginuo uoči otvaranja ZOI. Kumaritašvili je razgovarao sa roditeljima neposredno pre kobnog treninga rekavši im da je staza veoma opasna, ali da će ih učiniti ponosnima.

Gruzijski predstavnik na ovogodišnjem zimskim olimpijskim igrama poginuo je u petak jer je pri kraju piste izgubio kontrolu nad sankama pri brzini od 140 km/h, nakon čega je izleteo i udario u nezaštićenu metalnu ogradu.

- Sin me nazvao tri dana pre početka Igara i priznao mi da se boji staze. Rekao sam mu da spusti noge na led i uspori vožnju, ali mi je odgovorio da će stići i do cilja. Bio je hrabar... Srca su nam slomljena, Olimpijske igre su bile njegov veliki san, bio je presrećan - izjavio je Kumaritašvilijev otac Dato.

Prva pomoć mu je ukazana samo minut nakon incidenta na zlokobnoj krivini broj 16, a mladi organizam nije uspeo da prenebregne velika, smrtonosna oštećenja. Lekari u traumatološkom centru gde je Nodar dovezen helikopterom mogli su samo da konstatuju smrt.

- Ta staza ništa ne valja! Nisu smeli da dopuste da takmičari postižu tako velike brzine. To je bila velika greška - jada se nesrećni otac.

Smrt mladog sportiste žali cela Gruzija, a posebno njegov rodni Bakuriani. Ljudi su sa nevericom i suzama u očima gledali kako njihov sportista gubi život na „stazi smrti". Prsti su odmah upereni ka organizatorima Igara, ali i projektantu staze. Međutim, istraga koju su sprovele vlasti Britanske Kolumbije, oblasti u kojoj se održavaju ZOI, Međunarodna sankaška federacija i lokalna policija, pokazala je da je za incident kriv sam Kumaritašvili koji je prekasno izašao iz 15. i prebrzo ušao u 16. krivinu zbog čega je izgubio kontrolu.

Predsednik Gruzije Mihail Sarkašvili obećao je da će u Bakuraniju, poznatom skijaškom centru ove kavkaske države biti sagrađena skijaška pista koja će nositi ime pokojnog Nodara Kumaritašvilija.

- Želimo da odamo počast Nodaru, zbog čega će staza nositi njegovo ime. Svestan sam da je ovo mala uteha za njegove roditelje - rekao je Sarkašvili.

0 comments:

Постави коментар