недеља, 7. фебруар 2010.

Terijev skandal otkrio i davnašnju aferu u SAD


Bivši selektor reprezentacije SAD Stiv Sempson priznao je, posle više od 10 godina, da je iz tima za Svetsko prvenstvo 1998. izostavio Džona Harksa jer je taj fudbaler imao aferu sa suprugom saigrača Erika Vinalde!

Harks već dugo negira da je bio u vezi sa Ejmi Vinalda čiji je suprug, ipak, pre dva dana podsetio na probleme sa priprema za Mundijal 1999. godine.
Vinalda je na televiziji Foks komentarisao skandal o kome se trenutno piše u Engleskoj, gde je kapiten tamošnje reprezentacije Džon Teri navodno bio u aferi sa suprugom saigrača iz nacionalnog tima Vejna Bridža.
Sempson je u izjavi za agenciju Asošiejted pres priznao da postoje sličnosti između skandala u Engleskoj i afere iz vremena kada je on bio selektor SAD.
Nekadašnji predvodnik Amerikanaca je kazao i da mu je drago što su navijači konačno mogli da čuju šta se desilo jer će sada "možda malo bolje razumeti dešavanja u poslednjim mesecima pred Mundijal".
SAD su učešće na Mundijalu u Francuskoj 1998. godine završile na poslednjem mestu, pošto su u grupnoj fazi izgubile od Nemačke, zatim od Irana i na kraju od tadašnje Jugoslavije.
"Nisu bili u pitanju samo porazi od Nemačke ili od Irana. Mnogo toga je uticalo na rezultat", kazao je Sempson, koji najbolje razume probleme koje sada ima selektor Engleske Fabio Kapelo.
"Znam kakve to posledice može da ima na tim", dodao je.
Harks je SAD predstavljao i na turnirima 1990. i 1994. godine, a u Francuskoj je trebalo da bude kapiten tima. Sempson ga je, međutim, odstranio iz tima aprila 1998. godine.
"Ne želim da se vraćam u prošlost. Ta godina je bila katastrofalna i za mene i za moju porodicu. Bilo mi je dovoljno teško što nisam igrao na Svetskom prvenstvu, ali još teže mi je bilo na privatnom planu. To je bio najteži period mog života", rekao je Harks.
Vezu Harksa i Ejmi Vinalda Sempsonu i njegovom pomoćniku Klajvu Čarlsu navodno je otkrio još jedan bivši reprezentativac Roj Vegerle, koji nije želeo da potvrdi niti demantuje tu informaciju.
Čarls je preminuo 2003. godine.
Sempson je potom tada 31-godišnjem Harksu rekao da je iz tima izostavljen zato što je zapostavljao zadatke u odbrani, ali i zbog problema sa vršenjem uloge lidera tima, što nije dalje obrazložio.
Reprezentativci SAD su kasnije često kritikovali Sempsona, koji je otpušten posle Mundijala. Sempson se branio tvrdnjom da je o svojoj odluci razgovarao sa čelnicima Fudbalskog saveza SAD.
"Takvi problemi treba da ostanu u svlačionici, a ne da se rešavaju u javnosti. Privatni problemi su najozbiljniji... Jednostavno postoje neke granice koje se ne smeju preći", naglasio je Sempson.
Vinalda je potvrdio Sempsonove reči, dok rukovodioci Saveza nisu.
On je kazao i da se zbog te afere razveo od žene, iako je Semspona pokušavao da ubedi da ne izbaci Harksa iz tima.

0 comments:

Постави коментар