уторак, 2. фебруар 2010.

Obeležena godišnjica Olimpijskog pokreta!


Olimpijski komitet Srbije proslavio je juče 100 godina olimpizma u Srbiji kao i osnivanja Srpskog olimpijskog kluba. Tim povodom predsednik OKS Vlade Divac, u društvu praunuka Svetomira Đukića osnivača SOK-a, položio je venac na spomen ploču ispred hotela „Moskva".
- Velika mi je čast što imam priliku da vas pozdravim sa ovog mesta odakle je pre 100 godina olimpijska ideja krenula da se širi Srbijom. Tog februara 1910, nekoliko srpskih oficira na čelu sa Svetomirom Đukićem osnovalo je Srpski olimpijski klub - rekao je Divac na svečanosti povodom jubileja.

On je dodao da je Olimpijski komitet kroz 100 godina dugu istoriju izgradio ugled i reputaciju i da je od prvog nastupa 1912. slao svoje misije na sve letnje i skoro sve zimske olimpijske igre.

- Naši olimpijci su vrhunskim rezultatima ostavili dubok trag. U istoriji smo zabeleženi kao 18. formirani nacionalni komitet, od 205 koliko ih danas ima, a naši sportisti su do sada osvojili 98 medalja - poručio je Divac.

Predsednik Međunarodnog Olimpijskog komiteta Žak Rog uputio je čestitku srpskom komitetu u kojoj poručuje da MOK ozbiljno računa na srpske olimpijce.

- Od svog osnivanja Olimpijski komitet Srbije je jedan od najistaknutijih članova našeg pokreta i veliki partner za čitavu olimpijsku porodicu - kaže se, između ostalog, u čestitki Roga.

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković je uz čestitke OKS-u, poželela našim zimskim olimpijcima da dostojno predstavljaju Srbiju u Vankuveru.

- Nastavićemo sa radom koji smo započeli 2009. godine, kako bi srpskom sportu pripalo mesto koje zaslužuje - sam vrh svetskog sporta. Želimo da Olimpijski komitet bude jedan od ključnih stubova sporta u Srbiji - rekla je Samardžić-Marković.

Tokom proslave predstavljena je i nova internet prezentacija Olimpijskog komiteta Srbije koja osim potpuno drugačijeg vizuelnog identiteta, nudi nove sadržaje i nov koncept. Nakon zvaničnog dela, OKS je promovisao sportiste koji će učestvovati na ZOI u Vankuveru (12-28. februar). Najbolji srpski strelac Jasna Šekarić predala je, zastavu koju je nosila na ceremoniji otvaranja OI 2008. u Pekingu Vladu Divcu, a on je zatim uručio skijašici Jeleni Lolović koja bi trebalo da je nosi na svečanoj ceremoniji otvaranja Igara.

Pored Lolovićeve, Srbiju će na ZOI predstavljati još: Nevena Ignjatović, Marija Trmčić (alpsko skijanje), Belma Šmrković, Amar Garibović (nordijsko skijanje), Vuk Rađenović, Slobodan Matijević, Slobodan Šarčević i Miloš Savić (bob), Milanko Petrović (biatlon).

0 comments:

Постави коментар