субота, 13. фебруар 2010.

Odbegli srpski talenti


Zvezda i Partizan često gube izuzetne igrače i prilike da uštede veliki novac zato što su greškama njihovih skauta najtalentovaniji mladi srpski igrači „odbegli" u inostrane klubove !

ODBEGLI" SRPSKI TALENTI

Nemanja Čović pozajmica Proleter - Parma

Alen Stevanović 200.000 evra Radnički Obrenovac - Inter

Stefan Savić 2,5 miliona evra (?) BSK Borča - Arsenal

Uroš Ćosić 96.000 evra kadeti Crvene zvezde - CSKA

Stefan Šćepović pozajmica OFK Beograd - Sampdorija

Filip Đuričić 500.000 evra Radnički Obrenovac - Herenven

Milan Milanović -kadeti Crvene zvezde - Lokomotiva

Jevrem Kosnić
-kadeti Crvene zvezde - Inter


Deluje neverovatno da su emisari italijanske Parme bili brži od večitih rivala i na pozajmicu doveli Nemanju Čovića iz novosadskog Proletera, dok će Stefan Savić posle sjajnih igara u BSK-u od leta najverovatnije zadužiti opremu londonskog Arsenala. Klub iz beogradskog predgrađa trebalo bi na ime obeštećenja da inkasira fantastičnih 2,5 miliona evra, a ostali biseri iz domaćih takmičenja prodati su po bagatelnoj sceni.

Izuzetno talentovani Alen Stevanović je otišao u Inter iako je on mesecima samostalno trenirao u Obrenovcu i praktično večitima bio nadohvat ruke. Takođe, Crvena zvezda je mogla da se reši nagomilanih dugova samo da nije bilo amaterskih procena posle kojih su odlazili unikati iz omladinske škole, poput Uroša Ćosića, Filipa Đuričića i Milana Milanovića.

Dugogodišnji direktor trenerske škole FS Srbije i novoizabrani selektor „klase 1994" Milovan Đorić tvrdi da tek treba očekivati odliv mladih igrača iz Srbije.

- Tvrdim da će nam bogati klubovi iz inostranstva tek uzimati decu po niskoj ceni. Sada traže omladince, a uskoro će otimati kadete i pionirčiće. Bio sam na nedavnom turniru u Mađarskoj, od 200 gledalaca 150 su bili menadžeri. Slažem se da su klubovi morali ranije da ih primete, ali dok finansijski ne ojačaju, to se neće desiti - kaže Đorić.

- U zemlji u kojoj imate mnogo talentovanih igrača takve stvari se dešavaju. Ne mislim da je krivica u nama, niti osećamo grižu savesti. Mogu samo da vam kažem da smo već doveli brojne talentovane momke, i to na pozicijama na kojima smo bili deficitarni. Eto, Savić igra na mestu štopera, a tu smo popunjeni. Očigledno je da ti momci imaju kvalitet i dobre menadžere. Možemo samo da im čestitamo - rekao je Ivan Adžić.

Priznati srpski menadžer Zoran Stojadinović kaže da je odlazak tinejdžera u inostranstvo veliki rizik, odnosno da nije siguran da će Stevanović, Čović i Savić napraviti velike karijere.

- Recite mi koji naš igrač je posle ranog odlaska profitirao u inostranstvu. Setite se samo Dejana Markovića, Paunovića ili Vukića. Morali su da se vraćaju i ponovo dokazuju. Jedino se Sulejmani izborio za ugovor u velikom klubu, ali videćemo šta će uraditi kad se podvuče crta. Pitam se šta može Crvena zvezda da ponudi Borči za Savića, kada Milijaša proda za tri miliona evra. Kada se pojavi mlad igrač, klubovi moraju roditeljima da ponude bar stan, a ne da se posle hvataju za glavu kada se desi slučaj „Ćosić". Onda optužuju menadžere i bivše direktore, a izgubili su ga zbog 500 evra - poručuje Stojadinović.

0 comments:

Постави коментар