петак, 12. фебруар 2010.

Počinju 21. zimske olimpijske igre !


Noćas će u 3 sata posle ponoći u Vankuveru početi 21. zimske olimpijske igre ! Međutim, već na startu manifestacije, organizatori imaju problema sa nedostatkom snega ali i sa velikim troškovima i protestima antiglobalista.
Ovo su prve zimske olimpijske igre na kojima Srbija nastupa samostalno!
Škrta zima bez snega, najavljeni protesti antiglobalista, rastući troškovi organizatora, kao i neprijatna tradicija koja kaže da Kanađani nikada nisu osvojili zlato na Olimpijskim igrama koje su organizovali (Montreal 1976. i Kalgari 1988) činjenice su koje dodatno podižu temperaturu pred otvaranje ZOI. I pored svih problema koji prate svako veliko sportsko takmičenje, nema sumnje da će ponovo sport pobediti i uzdići se na viši nivo!
Srbija, čiju će zastavu na otvaranju nositi Jelena Lolović, u Vankuveru će se prvi put pojaviti na ZOI kao nezavisna država. Kao i prethodne dve decenije, otkako su nas napustili alpski Sloven(c)i, i ovaj put će naši takmičari biti autsajderi. Tako ćemo, hteli mi to ili ne, još jednom navijati nošeni čuvenom parolom osnivača olimpijskog pokreta, barona Pjera de Kubertena „Važno je učestvovati". U svakom slučaju, zaljubljenici u zimske sportove u našoj zemlji moraće da biraju favorite iz drugih država.

Nakon hokeja, najviše pažnje tradicionalno skreću alpski skijaši. Ovde će situacija biti prilično komplikovana, pošto se trenutno najzvučnija imena, Amerikanci Lindzi Von i Bodi Miler, ne nalaze u vrhunskoj formi. Pored toga, Vonova i dalje nije sigurna da li će se uopšte takmičiti zbog povrede. Zbog toga se veruje da će se borbe za pobedničko postolje voditi između Evropljana.

Možda i najveća borba će se voditi u ski skokovima. Izuzetno napeta sezona Svetskog kupa, koja bi mogla da se uzme kao najava borbi u Vankuveru, govori u prilog tome. Naravno, i u ovom sportu dominiraju Evropljani, pre svih oni iz alpskih zemalja. Tako su najveći favoriti za kićenje zlatnim kolajnama Austrijanci Gregor Šlirencauer, Andreas Kefler i Tomas Morgenštern, dvostruki šampion iz Solt Lejk Sitija 2002. Švajcarac Simon Aman...

0 comments:

Постави коментар