недеља, 14. фебруар 2010.

Selektor Antić neće terati devojke i žene


Prvenstvo sveta je dugo i poželjno je da igrači ne budu sasvim odvojeni od žena, devojaka i prijatelja. Mislim da bi našim reprezentativcima trebalo omogućiti povremene kontakte s njima, s tim da ne budu u hotelu sa „orlovima“ već malo dalje od kampa u Johanezburgu u kome ćemo boraviti - smatra dr Miljko Ristić, lekar fudbalske reprezentacije Srbije.

Dilema da li „pratilje“ fudbalskih asova treba sasvim odvojiti od aktera najvećeg svetskog takmičenja traje koliko i istorijat Mondijala, a rešavana je na različite načine.
- Razgovarao sam o tome sa dr Mladenovićem, koji je brinuo o zdravlju naših mladih reprezentativaca i složio se sa mojim stavom. Kontakti da, ali samo povremeno i ne uoči utakmice - dodaje naš sagovornik.
Način na koji će se igračima omogućiti mir i koncentracija na fudbalske ciljeve ipak je u nadležnosti selektora.
- Radomir Antić je taj koji treba da odluči o režimu života u našem kampu za vreme prvenstva. O tome još nismo pričali, ali doći će i to na red. Kao čovek od iskustva i kompromisa, verujem da će selektor naći pravu meru. Neće im uskraćivati kontakte sa najbližima, a igrači su dovoljno ozbiljni da to ne zloupotrebe. Na dugim turnirima režim je specifičan i ipak ne treba dozvoliti stvaranje atmosfere koja nije sportska.
Iskustva i praksa drugih po dr Ristiću su različiti:
- Englezi su 2006. preterivali sa „slobodom“, rano su ispali i ostala je dilema da li su platili ceh za Eriksonovu popustljivost. S druge strane, imamo primer Nemaca iz 1990. kad je Bekenbauer dozvolio ženama i verenicama da budu uz izabranike i to im nije smetalo. Vrhunski asovi znaju da odvoje sportske obaveze od privatnih…
Uvaženi stručnjak seća se pravila koja su važila kod prethodnog selektora Ilije Petkovića.
- Petko nije bio krut u tom pogledu kad je igračima davao voljno. Pre četiri godine kad smo bili u Bilerbeku supruge Dejana Stankovića i Sava Miloševića povremeno su dolazile u kamp. Naravno, bile su smeštene u gradu, a ne tamo gde su igrači. Igrači su mogli, ako žele, da u slobodnom vremenu prenoće u hotelu sa partnerkama.
Jedan podatak, ipak, izaziva nedoumicu. Posle prve utakmice u Nemačkoj 2006. sa Holandijom (0:1) Petko je dao slobodan dan igračima da ga provedu po svom nahođenju. Tri dana kasnije usledio je debakl od Argentine (0:6), koji je označio kraj nada nacije da će svoje ljubimce videti u drugom krugu.
- Sportska medicina se slaže u jednom: seks da, ali umereno. Čak i za vreme takmičenja, ali ne uoči utakmice. Nije uputno tražiti od naših igrača da se ponašaju spartanski, ali ne mogu da žive kao da nisu na takmičenju - pogotovo dugom i napornom kakvo je Svetsko prvenstvo. Uz reprezentaciju sam od 2001. godine i nikad se to nije postavljalo kao problem, pa neće ni u Južnoj Africi - uveren je dr Ristić.

0 comments:

Постави коментар