понедељак, 15. фебруар 2010.

Već 4 medalje za Amerikance


Već prvog takmičarskog dana na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru prema broju osvojenih medalja prvoplasirana je reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država sa četiri odličja - po jedno zlatno i srebrno i dva bronzana!

Posle Amerikanaca, tu su takmičari Južne Koreje sa dve medalje, po jedno zlato i srebro, dok treće mesto dele selekcije Holandije, Švajcarske i Slovačke sa po jednim zlatnim olimpijskim odličjem.

Prvu zlatnu medalju na ZOI u Vankuveru osvojio je Švajcarac Simon Aman, koji je trijumfovao u ski skokovima. On je do zlata došao ispred poljskog predstavnika Adama Mališa i Austrijanca Gregora Šlirencauera.

Prvu zlatnu medalju za SAD donela je Hana Kerni pobedom u skijanju slobodnim stilom, vožnji po husperima, dok je do drugog mesta i srebrnog odličja stigla domaća skijašica Dženifer Hejl. Bronzanu medalju osvojila je još jedna Amerikanka Šenon Bark.

Korejac Li Jung Sun osvojio je zlato u brzom klizanju na 1.500 metara, dok je do srebra došao Amerikanac Apolo Anton Ono. Bronzanu medalju osvojio je njegov zemljak Džej-Ar Čelski.

Holanđanin Sven Kramer osvojio je zlatnu medalju u brzom klizanju na 5.000 metara, postigavši novi olimpijski rekord, šest minuta i 14 sekundi. Srebrnu medalju je osvojio Li Seung-Hun iz Južne Koreje, a bronzana medalja pripala je Rusu Ivanu Skobrevu u vremenu 6.18,05 minuta.

Slovakinja Anastasija Kuzmina popela se na najviši podijum pobedivši u biatlonu na stazi od 7,5 kilometara. Srebrnu medalju osvojila je Nemica Magdalena Nojner, a bronza je pripala Francuskinji Mari Dorin.

Srećom izbegnuta je nova smrt na ZOI, naime, rumunska sankašica Violeta Stramaturaru pala je sa sanki na jučerašnjem treningu u Visleru i dobila potres mozga! Incident se desio samo dva dana posle tragedije u kojoj je na istoj stazi poginuo gruzijski takmičar Nodar Kumaritašvili.

Srećom, Rumunka Stramaturaru uspela je da preživi pad, ali je završila u bolnici sa potresom mozga. Ona je, na savet lekara, odlučila da se povuče sa Zimskih olimpijskih igara. Posle dva nesrećna slučaja na ovoj stazi, od kojih je jedan imao tragičan ishod, mediji širom sveta počeli su sa spekulacijama da staza uopšte nije bezbedna za održavanje glavnih takmičenja u sankanju i bobu.

0 comments:

Постави коментар