четвртак, 11. фебруар 2010.

Disciplinski sudija Evrolige : Šut Pita Mikela ne bi završio u košu !


Košarkaši i navijači Partizana nisu se džabe radovali, jer je pravda na kraju ipak pobedila!
Evroliga je presudila - Partizan je pobedio Barselonu sa 67:66 u 2. kolu top 16 Evrolige! Disciplinski sudija Patrik Gronžan odbacio je žalbu Katalonaca, koji su tvrdili da bi poslednji šut Pita Mikela završio u košu da loptu nije izbio Lorens Roberts.

Švajcarac Gronžan prihvatio je sve argumente koje je dostavio košarkaški klub Partizan i presudio „da ja lopta koju je udario Roberts izlazila iz koša". Trener Partizana Duško Vujošević kaže da niko u klubu nije ni sumnjao u odluku disciplinskog sudije.

U odluci disciplinskog sudije Evrolige stoji sledeće:

„Lopta koju je ka košu uputio Mikel nije imala nikakve šanse da uđe u koš kada ju je dodirnuo gospodin Lorens Roberts. Nema sumnje da je ova odluka doneta na osnovu 'činjenica u igri' i stoga 'mora da bude konačna kada je u pitanju ishod utakmice'. Ova odluka je doneta u skladu sa 'Pravilima igre' (Zvanična košarkaška pravila FIBA) i nije rezultat proizvoljnog izbora ili neosnovane procene situacije. Ne postoji nikakav dokaz mogućeg kršenja neutralnosti, koji bi mogli da budu protivni principima pravde i fer-pleja, kao što se navodi u članu 2 Disciplinskih pravila Evrolige.



Nije ni trebalo gledati snimak
!

Disciplinski sudija Patrik Gronžan ponovio je i u kojim slučajevima sudijski tim sme da koristi tehniku za pregledavanje snimka sporne situacije.

Prema pravilu „Apendiks XII", član 1, usporeni snimak će se automatski koristiti u sledećim slučajevima:

a) Koš postignut kada je isteklo vreme na satu za igru (0:00) na kraju bilo koje četvrtine ili produžetka

b) Prekršaj sviran kada je isteklo vreme na satu za igru (0:00) na kraju bilo koje četvrtine ili produžetka

„Sudije nisu imale pravo da koriste video-snimak u ovom slučaju, pogotovo ne u prisustvu trenera obe ekipe i ostalih lica."

0 comments:

Постави коментар